Τρίτη 15 Μαΐου 2018

🐍Τα “Δήγματα” (της Τρίτης 15/5/2018) από τον Παναγιώτη Μπούρχα

✔️Το θρίλερ των εκλογών της ΝΟΔΕ ✔️Ο πρώτος και ο τέταρτος ✔️Αλήθεια, πώς ψηφίζουμε; ✔️Μια κουβέντα με τον Υπουργό ✔️Ο Αλμπάνης διαπραγματευτής
Το θρίλερ των εκλογών της ΝΟΔΕ
Σε θρίλερ εξελίχθηκαν οι εκλογές για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ. 
Η καταμέτρηση πήγαινε ψήφο – ψήφο και λόγω επιπροσθέτως της απειρίας των μελών της εφορευτικής επιτροπής, χρειάστηκε να γίνει διασταύρωση και επανακαταμέτρηση κάποια στιγμή των σταυρών και έτσι...
πήρε αργάμιση για να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Εκεί άλλωστε, βρίσκονταν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτής της εκλογικής ημέρας για τη ΝΔ των Ιωαννίνων.
Η «μάχη» σώμα με σώμα που έδωσαν οι Θόδωρος Τζαρούχης και Κωνσταντίνος Ζιάβρας, οφείλονταν σε διάφορους παράγοντες και θεωρώ πως το αμφίρροπο του αποτελέσματος έχει τις ερμηνείες του.
Ο Θόδωρας, την Παρασκευή το βράδυ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, δήλωνε χωρίς υπερβολή, υπεραισιόδοξος για το αποτέλεσμα αλλά μετά την ανακοίνωση του αμφίρροπου αποτελέσματος, μιλώντας μαζί του, κατάλαβα πως τα χρειάστηκε… ελαφρώς.
Στο παρελθόν, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε λάθη τακτικής του Θόδωρα στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο αποδείχτηκε ότι τελικώς δεν του στοίχισαν.
Και κάτι τελευταίο ως προς αυτή την αναμέτρηση της Κυριακής: δεν ήταν πολλοί αυτοί που στήριξαν φανερά την υποψηφιότητα Τζαρούχη. Μία σίγουρα ήταν, η και… πολύ φίλη του, Νατάσα Τύρου – Ούζα, πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Καχριμάνη. 
Η κ. Τύρου συμπορεύεται με τον Θόδωρα, από την εποχή της προσωρινής φυγής του για το βραχύβιο κόμμα της Ντόρας, τη «Δημοκρατική Συμμαχία» και έδωσε τον αγώνα της για την εκλογή του, πηγαίνοντας όπως λένε κάποιοι, κόντρα σε πολλά πολιτικά «γραφεία» και Νεοδημοκρατικά κέντρα επιρροής της περιοχής, αν και οι περισσότεροι υποτίθεται πως τήρησαν στάση ουδετερότητας έναντι των δύο «μονομάχων».
Παρεμπιπτόντως, η φυγή για μικρό διάστημα του Τζαρούχη από την αντιμνημονιακή ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, την οποία φρόντισε να θυμίσει στον κόσμο της ΝΔ, ο Σπύρος ο Βασιλείου προ ημερών, δεν μέτρησε καθόλου στους Νεοδημοκράτες.

Ο πρώτος και ο τέταρτος…
Τέλος, για να κλείσω με το θέμα των εσωκομματικών εκλογών, βλέποντας κάποιοι τη λίστα των σταυρών για την τυπική εκλογή των συνέδρων του κόμματος, είμαι βέβαιος πως δεν χάρηκαν καθόλου. Μα καθόλου…
Πρώτος ο Σάκης ο Βλέτσας και τέταρτος, ο Αλέξης ο Λέφας. Μεταξύ τους οι δύο δεν έχουν καμία σχέση. Μόνο κοινούς…
ΚΛΙΚ ΕΔΩ και
 
Αλήθεια, πώς ψηφίζουμε;
Ένα δεύτερο ντέρμπι παίχτηκε την Κυριακή, στις εκλογές για την προεδρία της ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων.
Ο Βασίλης ο Αϊβατίδης επικράτησε του Νίκου Κρικώνη και ο τελευταίος δε μιλιόταν προχθές, γιατί θεωρούσε ότι είχε εύκολο έργο. Συν το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για μέλη της ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων, είχαν υπογράψει τη δική του υποψηφιότητα. Βέβαια, δεν ψήφιζαν μόνο αυτοί αλλά δυστυχώς για το Νίκο και πολλοί άλλοι…
Το πώς ψήφισαν αυτοί οι… άλλοι, είναι σίγουρα ένα θέμα που χρήζει και ψυχολογικής ερμηνείας, ίσως.
Το λέω αυτό γιατί ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που έχεις να επιλέξεις ηλικιακά αφενός και με κριτήριο την όρεξη για τρέξιμο και δουλειά αφετέρου, ψηφάς δαγκωτό Κρικώνη!
Επίσης, ο κ. Αϊβατίδης – τον οποίο άνθρωπο δε γνωρίζω καθόλου, ομολογώ – δεν είναι αυτό που θα έλεγες αεικίνητο στέλεχος, σαν αυτά που... 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ και 

Μια κουβέντα με τον Υπουργό
Τελειώνει η συνέντευξη με τον Υπουργό Παιδείας την Παρασκευή και οι δημοσιογράφοι που διδάσκουμε στα δημόσια ΙΕΚ, λέμε στον Υπουργό πως είμαστε απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη.
Κι αρχίζει ο Υπουργός τα γνωστά περί γραφειοκρατίας, περί της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που ανέλαβε και ενημερώθηκε με καθυστέρηση κτλ. Και μου έρχεται στο νου, αυτό που μου έχει πει κάποιος γνωστός: «αυτοί θα σου πουν πως δε μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα. Μη τους βάλεις δύσκολα, ζητώντας τους να σου πουν τη λύση…».
Και εγώ πάω παρακάτω: «ξέρετε κ. Υπουργέ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ άλλαξε στη μέση της χρονιάς μονομερώς τους όρους εργασίας των εκπαιδευτών, μειώνοντας σχεδόν στο μισό το ωρομίσθιο των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών και αφού δούλεψαν για ένα εξάμηνο, χωρίς υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους. Είναι ηθικό και δίκαιο εκτός από παράνομο αυτό;».
«Αυτό είναι μιας άλλης τάξεως ζήτημα» μου απαντά ο Υπουργός.
«Σημαντικότερο από την απληρωσιά» του αντιλέγω.
Και τότε απευθυνόμενος στην υφισταμένη του Υφυπουργό Τζούφη
ΚΛΙΚ ΕΔΩ και 

Ο Αλμπάνης διαπραγματευτής
Το ΣΥΡΙΖΑ των δεύτερων εκλογών του 2015 μου θύμισε χθες, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τις Πρυτανικές εκλογές της 6ης Ιουνίου.
Ο μνημονιακός εκείνος ΣΥΡΙΖΑ, αφού έκανε την «κωλοτούμπα» και αφού διαπραγματεύτηκε για 17 ώρες ο Αλ6ς, έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο, υπόσχονταν στους Έλληνες επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του δικού του μνημονίου, αντίμετρα κτλ.
Αντίστοιχα, ο πρώην Πρύτανης και νυν αναπληρωτής Πρύτανη Τρ. Αλμπάνης που σε μεγάλο βαθμό χρεώνεται το σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, γιατί και με δικές τους ενέργειες ξεκίνησε η πρωτοβουλία ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο, δε δείχνει διάθεση για απολογισμό και αυτοκριτική ως προς το αν είναι καλό ή λιγότερο καλό αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο εν μέρει διαπραγματεύτηκε ως μέλος της Κοινής Επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Χθες στάθηκε απέναντι στους συναδέλφους του και…
ΚΛΙΚ ΕΔΩ και