Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Τοποθέτηση του Γιάννη Στέφου στη διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στην διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό, η οποία συστάθηκε ύστερα από πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά. Η επιτροπή πλησιάζει στη λήξη των εργασιών της, ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία, όπου τοποθετήθηκαν διάφοροι φορείς και φυσικά πρόσωπα που έχουν σχέση με την γεννητικότητα και τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας.
Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αντίστοιχη έκθεση του 1993, προϊόν μιας αντίστοιχης διακομματικής επιτροπής. Σε μεγάλο βαθμό τα πορίσματα...
της επιτροπής του 1993, παρόλο που ήταν πολύ σοβαρά, δεν εφαρμόστηκαν στην ολότητά τους, με συνέπεια να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Ο κ. Στέφος, αναγνωρίζοντας την επείγουσα φύση του προβλήματος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να είναι το πόρισμα της παρούσας επιτροπής όσο το δυνατό πιο συναινετικό, χωρίς την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. «Ειλικρινά καθόλου δεν με ενδιαφέρει τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή, διότι οι απόψεις και οι ιδέες που έχουν για τα παιδιά και τον άνθρωπο είναι τραγικές», είπε σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του. Με τη συναίνεση, συνέχισε, θα εξασφαλιστεί η εφαρμογή πολιτικών που να εκπορεύονται από το πόρισμα και θα επιλύουν με καίριο τρόπο το πρόβλημα. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του υποστήριξε, ότι το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να εξετάσει το πρόβλημα στην ολότητα και πολυπλοκότητά του, όπου θα αναγνωρίζονται τα κοινωνικοοικονομικά αίτια τοποθετημένα μέσα στην εμπειρία από την παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, τόνισε, οφείλει να γίνει σε αγαστή συνεργασία φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό η τεκνοποίηση και ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι θέμα παιδείας. Όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο βουλευτής, η παιδεία δεν συμπεριλαμβάνει αυτά τα θέματα φέρνοντας σαν παράδειγμα την απουσία της σεξουαλικής αγωγής, η οποία έχει πέσει θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Κάποια από τα εκπαιδευτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και η ίδρυση νηπιακών σταθμών εμμέσως βοηθούν στην εξάλειψη σημαντικών λόγων που εμποδίζουν την τεκνοποίηση, ισχυρίστηκε.  
Τελειώνοντας, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα ενός συναινετικού πορίσματος, το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλο τον πολιτικό κόσμο, πλην της Χρυσής Αυγής, και θα εφαρμοστεί, έτσι ώστε σε 15 με 20 χρόνια, όπως τόνισαν οι ειδικοί, να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.