Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Κώστας Τασούλας: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εχθρός της κτηνοτροφίας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας με αφορμή την απώλεια της προθεσμίας σύναψης σύμβασης για το κοινοτικό πρόγραμμα διεθνούς προώθησης της φέτας από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 19 Οκτωβρίου 2017 η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε πρόγραμμα 12.000.000 ευρώ για όλες τις χώρες  για την διαφημιστική διεθνή ανάδειξη εθνικών τους προϊόντων.  Από αυτά μόνο...
στη χώρα μας διατέθηκαν 6,5 εκ. ευρώ, πάνω από τα μισά δηλαδή του συνολικού προγράμματος, για κάθε είδους προωθητική ενέργεια και διαφήμιση για το τι είναι αληθινή φέτα.
Μιλώντας ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας στο Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση αυτού του προγράμματος, στις 24 Οκτωβρίου 2017, μεταξύ άλλων, υποστήριξε την ανάγκη «παραγωγής αγροτικών προϊόντων με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας».  Μάλιστα εξειδίκευσε τονίζοντας πως η φέτα είναι ένα από τα κορυφαία αυτά προϊόντα.  Είπε κατά λέξη: «Ένα από τα προϊόντα διεθνούς φήμης και αξίας για τα οποία συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες είναι η φέτα της Ηπείρου για την οποία θα συνεχίσουμε τη μάχη».
Η διαφήμιση της φέτας διεθνώς ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ και ο τονισμός της προσοχής του καταναλωτή στα μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά της αληθινής φέτας είναι μία από τις κορυφαίες «μάχες» που καλούμαστε να δώσουμε.Το πρόγραμμα προώθησης της φέτας ως εθνικού, εμβληματικού, προϊόντος μας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά ανέλαβε, έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση ο δημόσιος φορέας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Ο Οργανισμός αυτός ζήτησε δύο παρατάσεις, και τις έλαβε, για την ολοκλήρωση του διαφημιστικού προγράμματος, χωρίς ποτέ να το ολοκληρώσει, μέχρι που χάθηκε, λόγω αυτών των καθυστερήσεων,  και το πρόγραμμα και η  γενναιόδωρη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να παραιτηθεί το Δ.Σ. του Οργανισμού «Δήμητρα».
Η κυβερνητική αυτή αποτυχία τη στιγμή που η αιγοπροβατοτροφία γονατίζει, οι τιμές του γάλακτος πέφτουν και οι εισαγωγές του δεν ελέγχονται, δίνει το μέτρο όχι μόνο του τεράστιου εμπαιγμού εκ μέρους του κ.Τσίπρα προς τους κτηνοτρόφους ότι τάχα μάχεται για τη φέτα, αλλά και το παράδειγμα μιας όχι απλώς ανήμπορης, αλλά πρακτικά εχθρικής για την κτηνοτροφία μας Κυβέρνησης».