Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Επερώτηση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» για το δρόμο Παραμυθιά – Μεσοπόταμος

Η μελέτη εκπονείται από το 2008. Πότε επιτέλους η Περιφέρεια «θα ολοκληρώσει την μελέτη για να ωριμάσει το έργο»; - «Τι πληρώθηκε μέχρι σήμερα από την αρχική σύμβαση ύψους 2 εκατομμυρίων και τι υπολείπεται;»  
Επερώτηση κατέθεσε η παράταξη Συμμαχία Ηπειρωτών προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ζητώντας με αίτημά της προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρο Παργανά να συμπεριληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα: «Μελέτη Σύνδεσης ΕΟ Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (τμ. Παραμυθιά – Μεσοπόταμος)».
Επανειλημμένα η παράταξη του Γιώργου Ζάψα, όπως τονίζει στην επερώτηση, αναφέρθηκε στην...
αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της μελέτης «Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος», με τελευταία φορά κατά τη συζήτηση του απολογισμού του προηγούμενου έτους στις 30 Μαρτίου. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης και η ωρίμανση του έργου θα επιτρέψει να προχωρήσει στην αναζήτηση χρηματοδότησης και κατασκευής του δρόμου στο ορατό μέλλον. Ο δρόμος αυτός αποτελεί διαρκές αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας Φαναρίου και Παραμυθιάς, αλλά και της πρώην Νομαρχίας Πρέβεζας. Η αναγκαιότητα σύνταξης της ανωτέρω μελέτης πρόεκυψε από την ανάγκη αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων, στο εσωτερικό των οικισμών της περιοχής του κάμπου Παραμυθίας – Γλυκής. Είχαν καταγραφεί πλήθος ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρα την προηγούμενη 25ετία.
Με την κατασκευή του νέου αυτού οδικού άξονα, δημιουργείται εναλλακτική διαδρομή προς τον κόμβο Μεσοποτάμου και μέσω της Εγνατίας οδού προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την βαριά κυκλοφορία, που θα φέρει στον παραθαλάσσιο άξονα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού.
Η μελέτη εκπονείται από το 2008 και στο διάστημα αυτό ο ανάδοχος υπέβαλλε εναλλακτικές προτάσεις για την χάραξη του νέου δρόμου με τη σύμφωνη γνώμη και την επίβλεψη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Οι εναλλακτικές προτάσεις, υποβλήθηκαν στους τότε Δήμους και τον Νομάρχη Πρέβεζας που με αποφάσεις τους, γνωμάτευσαν θετικά για τη λεγόμενη «ορεινή χάραξη» που παρέκαμπτε την αγροτική γη και τους οικισμούς.
Η προμελέτη παρουσιάστηκε στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της περιοχής, όπως και στους κατοίκους των οικισμών της περιοχής Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου. Εκφράστηκαν από παραγωγούς έντονες ενστάσεις όσο αφορά την χάραξη στο τμήμα Παραμυθιά – Γαρδίκι, λόγω της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών.
Σημειωτέο ότι, στη διάρκεια του αναπτυξιακού Συνεδρίου της περιφέρειας το θέμα της χρηματοδότησης ετέθη στον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κο Σπίρτζη, στη σύσκεψη της Ηγουμενίτσας και εκκρεμεί συνάντηση του με τους Δημάρχους.
Η παράταξη του Γ. Ζάψα ερωτά λοιπόν την Περιφερειακή Αρχή ποια είναι η πρόθεσή της αναφορικά με το έργο και συγκεκριμένα:
  1. Θα ολοκληρώσει την μελέτη για να ωριμάσει το έργο και να αναζητήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του ή θα επιλέξει άλλο δρόμο;
  2. Υπάρχει θέμα διακοπής της σύμβασης και παραίτησης από την δημιουργία του ανωτέρω οδικού άξονα;
  3. Τι πληρώθηκε μέχρι σήμερα από την αρχική σύμβαση ύψους 2 εκατομμυρίων και τι υπολείπεται;