Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου που είσαι; (ΒΙΝΤΕΟ): Στο Ζαγόρι κινδυνεύουν τα γεφύρια της Κοβάτσαινας και του Χάτσιου

Ενώ για το Μέτσοβο το Β΄ 6μηνο 2017 δόθηκε 1,5 εκατ. €, για τα γεφύρια πόσα; - O Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου “Ο Τσούφλης”, απευθύνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και όλους τους αρμόδιους φορείς 
«Ως πολιτιστικός σύλλογος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Τσεπελόβου, ζητούμε και απαιτούμε οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν του θέματος χωρίς άλλες χρονοτριβές και κωλυσιεργίες ώστε να μην “θρηνήσουμε” ακόμα ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ευελπιστούμε στην ορθή μέριμνα και πλήρη επισκευή των γεφυριών και όχι στη σιωπή, την αδιαφορία και την ανταλλαγή ευθυνών σε όποια ανεπιθύμητη ενδεχόμενη κατάρρευση.
Η έγκαιρη κινητοποίηση σας για την επισκευή τους θα μας βρει σύμμαχο σας. Ειδάλλως, η απραξία σας θα μας βρει απέναντι σας» αναφέρει επισημαίνοντας το πρόβλημα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου “Ο Τσούφλης” και ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς προς την Περιφέρεια Ηπείρου και...
όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη επισκευή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής.
Όλο και περισσότερα, όλο και πιο έντονα γίνονται πλέον τα προβλήματα στα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Τα περισσότερα έχουν συμπληρώσει πάνω από δύο αιώνες ζωής, με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

❓Ερωτηματικό παραμένει το αν διέθεσε χρήματα η Περιφέρεια Ηπείρου για τα πέτρινα γεφύρια και πόσα, τη στιγμή που μόνο στο Μέτσοβο διέθεσε ποάνω από 1,5 εκατ. Ευρώ το Β΄ εξάμηνο του 2017 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) . Στο σύνδεσμο ΕΔΩ δείτε τα τόσα πανέμορφα γεφύρια της Ηπείρου.

Σημ. Το πέτρινο γεφύρι Του Χάτσιου: Πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο παλιό μονοπάτι της διαδρομής Τσεπέλοβο – Κήποι, πάνω από το Σκαμνελιώτικο ρέμα (παραπόταμο του Βοϊδομάτη) και οδηγεί στην χαράδρα του ποταμού Βικάκι.
Το πέτρινο γεφύρι Κοβάτσαινας  βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην περιοχή «Άνθα» και γεφυρώνει το ρέμα της Γκριάκας που καταλήγει στο Σκαμνελιώτικο ρέμα 500 μέτρα μετά το γεφύρι του Χάτσιου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου "Ο Τσούφλης"
Τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης που υπάρχει για δύο πέτρινα γεφύρια στο Τσεπέλοβο αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού "Ο Τσούφλης" με επιστολή του προς την Περιφέρεια Ηπείρου, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, τον Δήμο Ζαγορίου και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σήμερα πολλά δεν χρησιμοποιούνται καν, είναι ξεχασμένα και λησμονημένα. Ωστόσο καταφέρνουν να αντιστέκονται στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. 
Συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου “Ο Τσούφλης”, απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη επισκευή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, το γεφύρι της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806) και το γεφύρι του Χάτσιου (χτισμένο το 1804) χρήζουν άμεσης παρέμβασης ώστε να μην καταρρεύσουν.
Πρόκειται για πέτρινα γεφύρια απείρου φυσικού κάλους με μεγάλη ιστορία και τεράστια συνεισφορά στη ζωή των προγόνων μας καθώς χρησίμευαν στην καθημερινή μετακίνηση τους. Πλέον, αποτελούν πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια θαυμασμού.
Αξίζει να αναφερθεί πως προ διετίας, στις 29 Αυγούστου 2016, είχε υπάρξει ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου προς τον Δήμο Ζαγορίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την αποσάθρωση του νότιου βάθρου του γεφυριού του Χάτσιου αλλά δυστυχώς κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερη μνεία για το ζήτημα είχε γίνει και σε μεταγενέστερη συνέλευση του Δήμου, παρουσία του δημάρχου Ζαγορίου, στο Τσεπέλοβο το καλοκαίρι του 2017, αλλά για ακόμα μία φορά η έκκληση μας ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.
Σήμερα, έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, η ζημιά επεκτάθηκε και στο βόρειο βάθρο με έντονο κίνδυνο για κατάρρευση.
Επιπροσθέτως, στο γεφύρι της Κοβάτσαινας υπάρχει υποχώρηση ενός μεγάλου μέρους πλευρικά επηρεάζοντας τη στατικότητα του σημαντικά.
Μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του Θεογέφυρου στη Ζίτσα και της Γκάνας στο Καβαλάρι, ιστορικών πέτρινων γεφυριών του Ελληνικού πολιτισμού, κρίνεται ως ζωτικής σημασίας το ζήτημα.
Ως πολιτιστικός σύλλογος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Τσεπελόβου, ζητούμε και απαιτούμε οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν του θέματος χωρίς άλλες χρονοτριβές και κωλυσιεργίες ώστε να μην “θρηνήσουμε” ακόμα ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευελπιστούμε στην ορθή μέριμνα και πλήρη επισκευή των γεφυριών και όχι στη σιωπή, την αδιαφορία και την ανταλλαγή ευθυνών σε όποια ανεπιθύμητη ενδεχόμενη κατάρρευση. 
Η έγκαιρη κινητοποίηση σας για την επισκευή τους θα μας βρει σύμμαχο σας. Ειδάλλως, η απραξία σας θα μας βρει απέναντι σας.

Δείτε στις φωτογραφίες πως… κατάντησαν και στο ΒΙΝΤΕΟ παρακάτω πως ήταν πρό 6ετίας