Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για τα προβλήματα στο Λύκειο Ανατολής

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ   07/02/2018
Βασικός όρος λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας είναι η ομαλή σχέση των μελών της. Όταν αυτή διαταραχθεί τότε το εκπαιδευτικό έργο τελεί υπό αμφισβήτηση. Ως γονείς οι οποίοι εμπιστευόμαστε τη μόρφωση των παιδιών μας στο σχολείο έχουμε βαθιά ανησυχία για την...
εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

Η θέση μας (όπως και κάθε εκπαιδευτικού) δεν είναι απέναντι από τα παιδιά αλλά δίπλα τους. Να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους, να τους ακούμε, να τους σεβόμαστε ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους, να προσπαθούμε με την πειθώ να προτείνουμε λύσεις. Απειλές, τιμωρίες απαξιωτικές εκφράσεις και  εκβιασμοί θεωρούμε ότι είναι και αντιεπιστημονικά και ξένα με το σχολείο, με την έννοια της εκπαίδευσης και τη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων και δημοκρατικών προσωπικοτήτων. Η επιβολή δύναμης είναι αδυναμία.
Τα παιδιά μας χρειάζονται κατανόηση και στήριξη στο δύσκολο αυτό στάδιο της ζωής τους. Και από το σπίτι και από το σχολείο. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των παιδιών (εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν) δεν είναι ικανοποιημένο από το σχολείο. Λύση δεν αποτελεί η φυγή (μετεγγραφές) όπως ακούγεται από γονείς ούτε η αποδυνάμωση του σχολείου. Το σχολείο, θέλουμε να το νιώθουν τα παιδιά μας δικό τους, σχολείο τους. Ένα σχολείο με σεβασμό σε όλους ανεξάρτητα από επιδόσεις, δυνατότητες και συμπεριφορές. Και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ότι μπορούμε.
Είναι εμφανές ότι έχει διαρραγεί η ομαλή σχέση όλων των φορέων που συνθέτουν τη σχολική κοινότητα: Διεύθυνσης σχολείου-εκπαιδευτικών-μαθητών-γονέων. Παρατηρείται σοβαρή αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ τους. Τα ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι: γιατί αυτή η κατάσταση, τι φταίει; Αν δεν απαντήσουμε έγκαιρα στο ερώτημα και δεν το αντιμετωπίσουμε, απλά κρύβουμε το πρόβλημα, το οποίο έτσι θα διογκώνεται και θα εκδηλώνεται ανεξέλεγκτα.
Δυστυχώς κάτω από αυτές τις συνθήκες το σχολείο μας δεν μπορεί να επιτελέσει το παιδαγωγικό του ρόλο. Ευθύνη στην αποκατάσταση του κλίματος έχουμε όλοι στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κατάστασης και διαμόρφωση συνθηκών  μάθησης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας που είναι εξάλλου και το ζητούμενο.
Η Γενική Συνέλευση μετά από ουσιαστική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα να συναντηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης και με την Περ/κή Δ/ντρια, να τους ενημερώσει για την κατάσταση του σχολείου και να καταθέσει την παρακάτω πρόταση της Συνέλευσης:
Να συγκληθεί άμεσα διευρυμένο Σχολικό Συμβούλιο στο οποίο εκτός από τους φορείς του (Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων, 15μελές) θα συμμετέχουν ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης, ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Επ/σης, η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου και εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του Δήμου.

Στόχος της σύσκεψης αυτής θα είναι η ειλικρινής προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με αυτοκριτική, κατάθεση προβληματισμού, απόψεων καθώς και δέσμευση ως προς την εφαρμογή των λύσεων που θα αποφασιστούν.