Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών για τις σχολικές εκδρομές

Η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών τοποθετήθηκε στο θέμα των σχολικών εκδρομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πώς όχι μόνο οι εκδρομές του εξωτερικού είναι ακριβές αλλά και οι εκδρομές εντός της χώρας μας είναι εξίσου υψηλού κόστους.
Πιο αναλυτικά η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρει τα εξής:...

«Για το θέμα των σχολικών εκδρομών η Ένωση Γονέων έχει τοποθετηθεί πολλές φορές , κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Εκπαίδευσης και στέλνοντας Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας. Θεωρούμε ότι οι εκδρομές δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών στο βαθμό που λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επιτυχία τους (από τον σχεδιασμό, την προετοιμασία μέχρι την αποτίμηση), όταν έχουν συγκεκριμένο στόχο, όταν υπάρχει η απαραίτητη καθοδήγηση-επίβλεψη και βεβαίως όταν συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Για μας η καθολική συμμετοχή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι αλήθεια ότι συχνά οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν καλύπτονται γι αυτό και στις περιπτώσεις αυτές οι εκδρομές χάνουν τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.
Επισημαίνουμε ότι απαγορευτικές λόγω του κόστους δεν είναι μόνο οι εκδρομές στο εξωτερικό, αλλά και στο  εσωτερικό της χώρας μας . Ακόμα κι ένας μικρός περίπατος ή η επίσκεψη σε ένα μουσείο της πόλης που θα γίνει με μεταφορικό μέσο – εφόσον δεν είναι δωρεάν -  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μαθητές και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.  Επομένως  η απόφαση του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και υποκριτική γιατί δεν παίρνει υπόψη της το σύνολο των σχολικών εκδρομών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος .
Είναι αλήθεια ότι οι πολυήμερες εκδρομές είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό με τα προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια,  της ανεργίας ,της φτώχειας  αποτελούν αιτία ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και δημιουργούν αισθήματα μειονεξίας στους μαθητές και στις οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι ένα απτό δείγμα  της ταξικής κοινωνίας μας και του σχολείου. Εφόσον – σύμφωνα και με την εκπαιδευτική  νομοθεσία -  οι εκδρομές είναι εκπαιδευτικές- μορφωτικές δραστηριότητες (και έτσι πρέπει να είναι) τότε πρέπει να εντάσσονται στον προγραμματισμό των σχολείων και να απευθύνονται σε όλους τους μαθητές  χωρίς καμία εξαίρεση ώστε να λαμβάνουν όλοι τα μορφωτικά οφέλη. Το να λέμε ότι είναι απαραίτητες αλλά μόνο για όσους μπορούν, αποτελεί τουλάχιστον στρέβλωση.
Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα μία: το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει το συνολικό  κόστος των εκδρομών-εκπαιδευτικών επισκέψεων, στην ενδοχώρα και το εξωτερικό,  ώστε να συμμετέχουν σ’ αυτές όλοι οι μαθητές. Όλα τα άλλα είναι σκοπιμότητες και βέβαια δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.
Τέλος δεν μπορεί παρά να καταδικάσουμε τις απαράδεκτες έως χυδαίες δηλώσεις του Υφυπουργού παιδείας κ. Ζουράρη που στόχο είχαν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του και του Υπουργείου του για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των σχολικών εκδρομών.»