Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

«Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού» δημιουργείται υπό την εποπτεία τριών γενικών γραμματέων

Στρατηγικός στόχος η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό. Πήγε και ο κ. Καραγιάννης...
Συντονιστικό όργανο για την χάραξη πολιτικής σε άμεση και μακροπρόθεσμη βάση, με αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού» δημιουργείται, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρει η απόφαση, το φόρουμ θα λειτουργεί ως...
βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την επεξεργασία, τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την πολιτεία, που θα συνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποιητική βιομηχανία, με αιχμή του δόρατος την μεταποίηση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Θα έχει στόχο την επεξεργασία και την εισήγηση μέτρων, δράσεων και ενεργειών για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και στρατηγικών επιλογών της διοίκησης, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μίασύγχρονη και αποδοτικότερη βάση, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται και προτείνει πολιτικές για την σταδιακή αλλαγή του τουριστικού προτύπου της χώρας και τη μετεξέλιξή του σε ένασύγχρονο, συνδυαστικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες μορφές επιχειρηματικής λειτουργίας, μέσω της δημιουργίας αλυσίδων αξίας, δικτυώσεων και άλλων συνεργατικών σχημάτων των τουριστικών και των παραγωγικών επιχειρήσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα,επιτυγχάνοντας να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις με αύξηση τηςεγχώριας προστιθέμενης αξίας, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ποιοί μετέχουν
Το φόρουμ συντονίζεται και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της δεκαπενταμελούς «Συντονιστικής Επιτροπής» στην οποία προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας.
Στη συντονιστική επιτροπή συμμετέχουν:
  • ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ευστράτιος Ζαφείρης,
  • ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Τζιάλλας,
  • ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος Αντώνογλου,
  • ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος,
  • εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη,
  • εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – ΣΕΒ,
  • εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – ΣΕΒΤ,
  • εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας- ΓΣΕΒΕΕ,
  • εκπρόσωπος της Enterprise Greece
  • εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ,
  • εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – ΕΝΠΕ,
  • εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ,
  • εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας,
  • εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών,
  • η κ. Ζωή Νόβακ, εμπειρογνώμονας στην διασύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού. Το 2009 ανέλαβε την διεύθυνση του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας”, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είχαν δημιουργήσει από κοινού οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης για την προβολή της Κρητικής Διατροφής και την πιστοποίηση εστιατορίων που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα και παρθένο ελαιόλαδο.
Υπεύθυνος της οργανωτικής υποστήριξης της Συντονιστικής Επιτροπής ορίζεται ο Παναγιώτης Πέτρου, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας και ο οποίος ορίζεται και επικεφαλής συντονιστής των ομάδων εργασίας.
Έξι εξειδικευμένες τομεακές ομάδες εργασίας
Το «Φόρουμ Αγροδιατροφής -Βιομηχανίας-Τουρισμού» υποστηρίζεται από έξι εξειδικευμένες τομεακές «Ομάδες Εργασίας», ως ακολούθως:
ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης και προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής, για την ανάπτυξη του νέου σχεδίου σύνδεσης Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού.
ΟΜΑΔΑ Β: ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Εκπαίδευση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.
ΟΜΑΔΑ Γ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Έρευνα και αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών, νεοφυής επιχειρηματικότητα και δημιουργία δικτύων.
ΟΜΑΔΑ Δ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Τρόποι ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας μέσα από τον τουρισμό.
ΟΜΑΔΑ Ε: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πληροφόρηση και προώθηση του νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης.
ΟΜΑΔΑ ΣΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Θεσμικές παρεμβάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, υποδομές και στρατηγική υλοποίησης.

Τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία και τον τουρισμό έχει θέσει ως στόχο το "Φόρουμ Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού" που υλοποιείται με τη συνεργασία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ, και συγκεκριμένα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, παρουσιάστηκε έρευνα της PwC που εκπονήθηκε για λογαριασμό της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία η αδυναμία κάλυψης της προϊοντικής γκάμας, το υψηλότερο κόστος και η αναποτελεσματική συνεργασία με τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, εμφανίζονται ως τα σοβαρότερα εμπόδια στην προσπάθεια διασύνδεσης του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Πήγε και ο κ. Καραγιάννης…


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος παρέστη στις εργασίες του Φόρουμ, μετά το πέρας της προχθεσινής ημερίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το Φόρουμ έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία γιατί καλείται να αντιμετωπίσει ένα διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, δηλαδή την αδύναμη και κατακερματισμένη παραγωγική βάση, ως αποτέλεσμα ενός αποσπασματικού τρόπου ανάπτυξης στον οποίο η αγροτική οικονομία, η μεταποίηση και ο τουρισμός αναπτύσσονται άνισα, με αδύναμες κάθετες και οριζόντιες μεταξύ τους διασυνδέσεις. Σκοπός του Φόρουμ είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για να δημιουργηθούν οι αλυσίδες αξίας που θα συνδέουν το τουριστικό προϊόν με όλες της βαθμίδες της ελληνικής παραγωγής, με στόχο η δυναμική που καταγράφεται από την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των τομέων της αγροδιατροφής και της μεταποίησης."