Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Το χωριό με το αλπικό τοπίο και τις ασυνήθιστες βουνοπλαγιές που είναι ότι πιο ξεχωριστό έχουμε στην Ήπειρο

Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Πάπιγκου και του Μικρού Πάπιγκου στο Δυτικό Ζαγόρι είναι δύο από τους πιο όμορφους και πιο τουριστικούς προορισμούς σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή της Ηπείρου. 
Όποια εποχή και αν επισκεφτείτε το Πάπιγκο θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το άγριο φυσικό τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την χρήση της πέτρας από τους ξακουστούς μαστόρους του...
Ζαγορίου. Περπατήστε στα στενά πέτρινα καλντερίμια και απολαύστε τις μυρωδιές και τη θέα στο σπάνιο φυσικό τοπίο.

Για να φτάσετε στο Πάπιγκο θα πρέπει να διανύσετε 63 χλμ από τα Ιωάννινα, 345 χλμ περίπου από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού και 485 χλμ από την Αθήνα περνώντας από την γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Φτάνοντας στο Πάπιγκο παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στον πρώτο χώρο στάθμευσης και ξεκινήστε την περιπλάνηση σας στο χωριό.

Η θέα προς τον ορεινό όγκο της Τύμφης θα σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Οι θεόρατοι βράχοι, γνωστοί ως Πύργοι Αστράκας (η Αστράκαείναι μία από τις κορυφές της Τύμφης) στέκονται σαν γίγαντες πάνω από τους δύο οικισμούς και ειδικά πάνω από το Μικρό Πάπιγκο (βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων) του οποίου τα σπίτια μοιάζουν με μικρές γκρι κουκκίδες μέσα στο μοναδικό αυτό τοπίο. Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει και το περίφημο μονοπάτι (απαιτείται καλή φυσική κατάσταση για όσους θελήσουν να το διασχίσουν) που οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας, στο οποίο θα φτάσετε μετά από 3 ώρες περίπου.


Κατά την επίσκεψη σας στο Πάπιγκο μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τις κολυμπήθρες που βρίσκονται στη διαδρομή ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (με μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου). Οι κολυμπήθρες είναι ένας εντυπωσιακός πέτρινος γεωλογικός σχηματισμός στον οποίο θα βρείτε μικρές φυσικές πισινούλες (βάθρες) με πεντακάθαρα νερά τις οποίες μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί τις προτιμούν για μία δροσερή ως κρύα θα λέγαμε βουτιά!