Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Τουριστικό Περίπτερο Φρόντζου: Η ιστορία του από την εποχή του Αλή Πασά

Η περιοχή επί τουρκοκρατίας ονομάζονταν Τζεμ. Αυτή την περιοχή –καθόλου τυχαία- επέλεξε ο περίφημος Αλή Πασάς των Ιωαννίνων να χτίσει το θερινό του ανάκτορο που βρίσκονταν ακριβώς στην είσοδο του σημερινού θεάτρου και έφτανε έως το σημερινό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.
Το ανάκτορο κάηκε από τους διώκτες του Αλή κατά την επιχείρηση εξόντωσής του από τους Τούρκους στα 1820. Από τότε η...
περιοχή αυτή θεωρούνταν, ήταν και είναι το καλύτερο σημείο θέασης της πόλης.
Στην θέση αυτή αργότερα κτίστηκε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και όλη η περιοχή ονομάστηκε Αγία Τριάδα.

Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο, τη δεκαετία του ’60, ο αείμνηστος Κ. Φρόντζος, (Δήμαρχος Ιωαννίνων, Βουλευτής Ιωαννίνων και ισόβιος πρόεδρος της Εταιρίας Ηπειρωτών Μελετών), γοητευμένος από την υπέροχη θέα και το φυσικό περιβάλλον, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού για την εποχή τουριστικού προορισμού με ένα θέατρο αντίγραφο της αρχαίας Δωδώνης (κάτω διάζωμα) χωρητικότητας 3,500 θεατών και δίπλα ακριβώς ένα χώρο αναψυχής.
Τα υλοποίησε σύντομα και πρόσφερε στην πόλη του ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο.

Μετέφερε αυτούσια από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας και της Πυρσόγιαννης, από όπου κατάγονταν, περίτεχνα τζάκια, πέτρινα ικριώματα και λαξευτές κολώνες, χειροποίητα σκαλιστά ταβάνια μοναδικής ομορφιάς, χειροποίητα μπρούτζινα φωτιστικά, πέτρινα πηγάδια και άλλα υλικά.
Με επιδεξιότητα και τη συνδρομή του γιαννιώτη αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση(*), συνέθεσε και δημιούργησε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, το οποίο το 2008 χαρακτηρίστηκε δίκαια από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικός τόπος και διατηρητέο μνημείο.
Η πάροδος του χρόνου επέβαλε με τον τρόπο της, τη ριζική ανακαίνιση του συγκροτήματος. Το 2005 το δύσκολο αυτό εγχείρημα της αναστύλωσης και ανάδειξης του σπουδαίου αυτού έργου, το οποίο μετατράπηκε σε ένα παραδοσιακό τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας, εστιατόριο, αναψυκτήριο, αίθουσες συνεδρίων, εκθετήριο τοπικών προϊόντων και παιδότοπο
(Φωτογραφία του 1964 απο το αρχείο της Ε.Η.Μ.)

(*) Ο Βασίλης Χαρίσης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1933 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ απ' όπου αποφοίτησε το 1957.και ήταν μαθητής του Πικιώνη.
Υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ασχολήθηκε με συνθέσεις πολλών απλών αλλά και σύνθετων αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων, με ανασκαφές, αναπαραστάσεις και αναστηλώσεις αρχαιοτήτων, όπως του ιερού της Δωδώνης, και με τη μελέτη θεμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα της Ηπείρου.
Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μονογραφιών και άρθρων σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και αυτοτελείς τόμους. Για το συγγραφικό του έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του έχει απονείμει τον τίτλο του "Άρχοντα Δικαιοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας".