Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Πλήρη ενημέρωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ζητά το Ζαγόρι

Ανακλήθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την άδεια πρόσβασης σε δημοτικές εκτάσεις
Στην ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του (250/2017) με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα της Energean Oil &Gas για χορήγηση άδεια πρόσβασης σε δημοτικές δασικές εκτάσεις, στα πλαίσια της διενέργειας γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες («Σύμβαση Ιωαννίνων (Ν. 4300/2014): Εκτέλεση Προγράμματος Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών στην περιοχή Ηπείρου και Άδεια Πρόσβασης σε Δημοτικές Δασικές Εκτάσεις»), προχώρησε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου.
Η ανάκληση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να...
υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση από την εταιρεία, όχι για μόνο τη χρήση δημοτικών εκτάσεων, αλλά και συνολικά για τις πιθανές επιπτώσεις, στο περιβάλλον (Εθνικό Πάρκο, Γεωπάρκο) και στον τουρισμό που αποτελεί επένδυση για το Ζαγόρι, από μια ενδεχόμενη γεώτρηση. Ήταν αίτημα κατοίκων και φορέων του Ζαγορίου και ιδιαίτερα των Κάτω Πεδινών.

Οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες αφορούν εκτάσεις, δημοτικές, δημόσιες (για τις οποίες ήδη το δασαρχείο έχει δώσει άδεια) και ιδιωτικές (κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει αν θα συναινέσει), στις Τοπικές Κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης. Ουσιαστικά, η προς έρευνα περιοχή βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, όπου και οι περισσότερες αντιδράσεις, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής και των ζημιών από το σεισμό του Οκτωβρίου 2016.
Εκεί περίπου 40 κάτοικοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την αποδοχή αιτήματος της εταιρείας για να γίνουν έρευνες στις ιδιοκτησίες τους. Αυτό επισημάνθηκε και στη σχετική εισήγηση-πρόταση προς το Σώμα που κατέθεσε, ως δημότης Ζαγορίου, ο κ. Ρήγας Τσιακίρης, επισημαίνοντας, αφενός τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια πιθανή εξόρυξη πετρελαίου, φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα γεώτρηση στο Φιέρι της Αλβανίας (παρουσίασε και σχετική φωτογραφία) και, αφετέρου την ανάγκη να υπάρξει επαρκής ενημέρωση όλων, πολιτών και δημοτικών συμβούλων «για να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να πραγματοποιηθούν έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή του Δήμου Ζαγορίου και εάν αυτές είναι συμβατές με τις υπάρχουσες δραστηριότητες εδώ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιακίρης υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση, ούτε από την ανάδοχο εταιρεία, αλλά ούτε από άλλους σχετικούς επιστήμονες του αντικειμένου ή εμπειρογνώμονες. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των έξι Τοπικών Κοινοτήτων είχαν ενημερωθεί σε συνάντηση στις αρχές Αυγούστου στο δημαρχείο (από εκπροσώπους της εταιρείας ΑΧΟΝ, η οποία ανέλαβε για λογαριασμό της αναδόχου την προετοιμασία των εκτάσεων για να γίνουν οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες) και οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημέρωναν τους κατοίκους.
Ακολούθησε αίτημα της εταιρείας για άδεια από το Δήμο, ως προς τις δημοτικές δασικές εκτάσεις η οποία δόθηκε και τώρα ανακλήθηκε.
Μετά και τις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων και κατοίκων, επαγγελματιών του τουρισμού οι οποίοι πήραν το λόγο, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης και ταυτόχρονα η εταιρεία (πλέον εκτός της Energean Oil &Gas συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα με το 60% η Ισπανική Repsol) να κληθεί να ενημερώσει το Δήμο, κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και συλλογικούς φορείς του Ζαγορίου σε ημερίδα που θα οργανωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, του ΙΓΜΕ και άλλων ειδικών επί του θέματος.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν όσα προβλέπονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να κληθούν, όπως ζητήθηκε και οι βουλευτές για να πάρουν θέση. Πριν τη συνεδρίαση εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος (Repsol και Energean Oil &Gas), επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, στο γραφείο του, και συζήτησαν επί της ενημέρωσης που θα παρέχουν, δηλώνοντας ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία που θα επιλεγεί.