Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

“Δήγματα” (4/11/2017): Σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Ασκήσεις ηρεμίας για τον Περιφερειάρχη! Η επίσκεψη αξημέρωτο Γνήσιος Μητσοτάκης… Ρεσιτάλ επικοινωνίας… Βρέχει λεφτά για βιολογικούς; Προβλήματα συνεννόησης…
Ασκήσεις ηρεμίας για τον Περιφερειάρχη!
bourxas.gr
Θα μάθατε φαντάζομαι από καλά και κακά γι’ αυτόν δημοσιεύματα, σε επώνυμα και ανώνυμα site, πως ο Σπύρος Ριζόπουλος, έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο της ΝΔ, χαλαρός, με τζινάκι και πλεχτό φούτερ… (ο τύπος παρεμπιπτόντως, κατάφερε ήδη αυτό που οι διαφημιστές και οι ασχολούμενοι όπως ο ίδιος, με την επικοινωνία, εύχονται για κάθε πελάτη τους: να λένε σωστά το όνομά του, ακόμα και όσοι τον βρίζουν…).
Σίγουρα κάποιους εκνεύρισε με την παρουσία του, σε κάποιους έδωσε λαβή να πουν μια κουβέντα για να την «σπάσουν» στον Καχριμάνη και είναι σίγουρο πως έκανε μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του, τώρα που πια… τον ξέρουν πολλοί, στα Γιάννενα και την Ήπειρο.
Το πόσο σοβαρά όμως, είναι τα πράγματα με το άγχος του Περιφερειάρχη – και πρέπει οπωσδήποτε...
να το κοιτάξει ή έστω κάποιος να τον συμβουλέψει, γιατί δε βγάζει χρόνο άμα πάει έτσι!- που του προκαλεί ο Ριζόπουλος, φάνηκαν σε ένα περιστατικό που μου διηγήθηκε ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, όντας μάλιστα και πολύ αναστατωμένος την ώρα που μιλούσαμε μαζί.

Μου είπε λοιπόν ο εν λόγω Νεοδημοκράτης πως λίγο πριν «του την έπεσαν στα ίσα, κάποιοι τοπικοί ‘παράγοντες’ και τον εγκάλεσαν γιατί δε στηρίζει Καχριμάνη!». Τον απείλησαν μάλιστα, να τον καρφώσουν και στον πρόεδρο της ΝΔ αλά… «Κυρία, κυρία αυτός δεν είναι μαζί μας»…
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας - όπως κι εγώ άλλωστε - επειδή δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν άγχεται να βγει με σημαιούλες της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» και να φωνάζει στους δρόμους των Ιωαννίνων «Κα-χρι-μάααα-νης, Κα-χρι-μάααα-νης, Κα-χρι-μάααα-νης»…
Έτσι λοιπόν, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά του, να μη συμφωνεί με όλα όσα κάνει ο Περιφερειάρχης γενικώς.

Η επίσκεψη αξημέρωτο
Πριν μεταβεί στην Ηγουμενίτσα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επισκεφθεί στο γραφείο του τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
Ήταν μια από τις συναντήσεις που εφόσον έγινε, δεν τη λες και μεγάλο γεγονός, αν και η ογδόη πρωινή που επελέγη για να μπαστακωθούν οι κύριοι στην Περιφέρεια και οι κυρίες να κάνουν κουπ πρωί – πρωί, για να μην τις δει ο Κυριάκος με το μαλλί χάλια… με βάζει σε υποψίες πως ψιλοεκβιάστηκε για να γίνει… Επειδή όμως, δεν είμαι προβοκάτορας… λέμε τώρα – δέχομαι πως ο Κυριάκος θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει τη μία και μόνη εθιμοτυπική επίσκεψη στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ήπειρο.
Είδηση θα ήταν αν ο Κυριάκος σνομπάριζε τον Καχριμάνη, γιατί έτσι θα ενίσχυε τα σενάρια περί της κάποιας απόστασης, ψυχικής και κοινωνικής που χωρίζει τους δύο άνδρες. Επιμένω ωστόσο, πως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και ο πρόεδρος θέλησε ίσως, να κλείσει στόματα και να ρίξει τους τόνους στην Ήπειρο, σχετικά με τη στάση της ΝΔ στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
Σε κοινή θέα τουλάχιστον… γιατί στο δείπνο του Περιφερειάρχη προς τον πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης, στο EpirusPalace, έμαθα πως ο Καχριμάνης έγινε μάλλον φορτικός σε σχέση με τον επίδοξο αντίπαλό του απευθυνόμενος στον πρόεδρο, σε βαθμό που να αναγκάσει τοπικό βουλευτή να τον «μαζέψει» ευγενικά. Στο στυλ «τα είπε ο πρόεδρος, Αλέκο, μια φορά», εννοώντας την άρνηση Μητσοτάκη να ασχοληθεί από τώρα, με τα ψυχολογικά νυν και μελλόντων
Έφτασε δε, λέγεται, ο Αλέκος να δηλώσει μετανιωμένος και για τη στήριξη Τζιτζικώστα αντί Κυριάκου, στον πρώτο γύρο των εκλογών της ΝΔ!

Γνήσιος Μητσοτάκης…
Τελικά, όλα όσα λέγονται για τον πραγματικό πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι βλακείες και καλύτερη απόδειξη από αυτό που συνέβη την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δεν χρειάζεται να ψάξουμε…
Είχαν περάσει ελάχιστα λεπτά από το πέρασμα του προέδρου από τα έργα του Λιμανιού και την ξενάγησή του από τον πρόεδρο του ΟΛΗΓ, «σύντροφο» Ανδρέα Νταή και οι εργαζόμενοι στο έργο άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο. Γυρίζουν και βλέπουν να έχει σπάσει το ένα σύρμα από τον έναν από τους δύο γερανούς που είναι τοποθετημένοι μέσα στη θάλασσα και με αυτούς εκτελούνται οι εργασίες. Σύρματα συγκρατούν τους γερανούς για να είναι σταθεροί μέσα στη θάλασσα και το ένα έσπασε, ευτυχώς χωρίς να συμβεί και κάποιο ατύχημα.
Μετά από αυτό το περιστατικό λες και «άξιος γιος του γκαντέμη του πατέρα του ο Κυριάκος»!!!

Ρεσιτάλ επικοινωνίας…
Μαθήματα επικοινωνίας συνεχίζουν να δίνουν οι ΑΝΕΛ και κάνουν ό,τι μπορούν οι άνθρωποι για να μας… «ξεστραβώσουν» εμάς όλους τους αδαείς.
Από κοντά δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ πάντα, του Νικολάκη του Παππά που μαζί με τον αρχισυνδικαλιστή Καλφαγιάννη, αποφάσισαν τελευταία στιγμή την Τρίτη, του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, να μην μεταδώσει διαδικτυακά η ΕΡΤ την ομιλία του Πρωθυπουργού, όπως ήταν προγραμματισμένο, και για τον οποίο σκοπό άλλωστε, είχε έρθει στα Γιάννενα και συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης.
«Για μην κλέψει το σήμα ο απεργοσπάστης ΣΚΑΙ»… Αυτός ήταν ο επίσημος λόγος, με προφάσεις τις απεργίες ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ.
Επιστρέφω λοιπόν στους ΑΝΕΛ – αγαπημένο θέμα της στήλης διαχρονικά! Η τοπική οργάνωση ανέλαβε το συντονισμό της επίσκεψης του Υφυπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Κόκκαλη για Παρασκευή και Σάββατο. Στο δελτίο τύπου λοιπόν, έκαναν γνωστό πως την Παρασκευή, ο Υφυπουργός θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της «ΠΙΝΔΟΣ» και θα έδινε και συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό! Μάλιστα, το τελευταίο είναι είδηση… και δεν έπρεπε να την χάσουμε. Ευχαριστούμε.
Και μην ξεχάσω να πω πως γίνονται τα πράγματα, όταν μιλά σε μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση ένας αρχηγός, πολύ δε περισσότερο ο Πρωθυπουργός: η ΕΡΤ νοικιάζει δορυφόρο, ανοίγει κύκλωμα αρκετή ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας και το κλείνει ακολούθως και τα ενδιαφερόμενα ΜΜΕ αναμεταδίδουν την ομιλία. Όπως έγινε με τον Μητσοτάκη, προχθές δηλαδή…

Βρέχει λεφτά για βιολογικούς;
Καλά ρε, πάμε καλά;
Με καθυστέρηση, από δική μου αβλεψία, έμαθα – και διάβασα και το σχετικό δελτίο τύπου – πως ο Δήμος Ζίτσας πρότεινε στον Υπουργό Χαρίτση, πριν από δέκα ημέρες, παρουσία και του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, την κατασκευή ενός νέου βιολογικού καθαρισμού.
Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του Δήμου: «Τη δημιουργία νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων καθώς και τους οικισμούς του δυτικού τμήματος του λεκανοπεδίου έθεσε μεταξύ άλλων στον τραπέζι της συζήτησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/10/2017) στο Κέντρο Διοίκησης της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ στην Τ.Κ. Ροδοτοπίου».
Ο Υπουργός φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, «ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να αναλάβει την εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρηματοδότησή του»!
Λίγες ώρες αργότερα ή πιθανά και την ίδια μέρα της σύσκεψης, ο Υπουργός είμαι βέβαιος πως άκουσε τουλάχιστον μία φορά, το Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα να του ζητά τη στήριξη για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, ύψους 19 εκατ. ευρώ, έργου που έχει μπλέξει στη γραφειοκρατία, τα λάθη και τις δικαστικές κινήσεις των υποψήφιων αναδόχων.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας μπορεί να κάνει τη δική του πολιτική, σε συνεννόηση ενδεχομένως με την Περιφέρεια Ηπείρου και κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις που καλοβλέπουν το θέμα, γιατί στη συντριπτική τους μερίδα, οι εγκατεστημένοι της ΒΙΠΕ διαφωνούν με την πρόταση Πλιάκου.
Οι βουλευτές του Νομού όμως, τι διάολο ρόλο βαράνε; Κάθονται κι ακούνε τις παπαριές του καθενός και κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι για να κερδίσουν ψήφους; Ή θα ξυπνήσουν επιτέλους και θα παίξουν ένα ρόλο ουσιαστικό για να προωθηθούν αιτήματα της περιοχής; Όταν ζητάμε την ίδια ώρα δύο βιολογικούς καθαρισμούς για το Λεκανοπέδιο, υπάρχει περίπτωση να μας πάρει κανείς στα σοβαρά;;; Γιατί κι αυτοί στην Αθήνα πιθανά, αυτό επιθυμούν: να κάνουν πλάκα μαζί μας… Εμείς θα τους διευκολύνουμε;

Προβλήματα συνεννόησης…
Το ζητάει για τρία χρόνια, να το κάνει παιδικό σταθμό και του προέκυψε 4ο δημοτικό σχολείο Ανατολής… Ο λόγος για το παλιό Γυμνάσιο της Ανατολής που βρίσκεται στη Ράχη Σαμή και για τον Φίλιππο Τσουμάνη, πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ που μόλις άκουσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να του εγκρίνει το αίτημα, είδε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να φέρνει εισήγηση στο Δημοτικό συμβούλιο για να γίνει το άδειο σχολείο, δημοτικό! Κι απλά έμεινε κάγκελο ο άνθρωπος και σηκώθηκε κι έφυγε από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, γιατί αν έμενε… σίγουρα με κάποιον θα πλακώνονταν. Όχι απαραίτητα με τη Βούλα την Τσίλη.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά του βγαίνει το όνομα του καβγατζή. Και στην προκειμένη περίπτωση, δεν ψάχνονταν για τσαμπουκά ο Φίλιππος, το εγγυώμαι!

4-11-2017 bourxas.gr