Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η Μεγάλη Γότιστα τίμησε τον Λεωνίδα Παλάσκα

Στη Μεγάλη Γότιστα των Ιωαννίνων, ψηλά στα Ηπειρώτικα βουνά, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λεωνίδα Παλάσκα, αναμορφωτή του Ελληνικού Πολεμικού μας Ναυτικού.
Ο Λεωνίδας Παλάσκας (1819 - 1880) ήταν αξιωματικός του Ναυτικού, γιός του αγωνιστή της επανάστασης Χρήστου Παλάσκα από το χωριό Μεγάλη Γότιστα των Ιωαννίνων. 
Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Λεωνίδας, η αδελφή του Ανθούσα και η μητέρα του Μαρία βρέθηκαν υπό την προστασία του Ιωάννη Κωλέττη. Με την υποστήριξη και τις συστάσεις του Κωλέττη εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και έγινε αξιωματικός στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κι αργότερα στο Ελληνικό, όπου απέκτησε τον βαθμό του πλοιάρχου.
Διετέλεσε Υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.
Είχε μεγάλη μόρφωση κι έγραψε...
σειρά τεχνικών βιβλίων.

Προς τιμήν του το κέντρο εκπαίδευσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει ονομαστεί ''Κέντρο Εκπαιδεύσεως Παλάσκας''.
Ως αξιωματικός του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποιεί τον περίπλου της γής.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1844 και το 1846, σε ηλικία μόλις 27 ετών, διορίστηκε πρώτος διοικητής του Ναυτικού Παιδευτηρίου, το οποίο ιδρύθηκε πάνω στην κορβέτα "ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ". Κατά την διάρκεια της εξέγερσης κατά του Όθωνα, το 1862, ήταν κυβερνήτης του ατμοδρόμονος "ΑΜΑΛΙΑ" και συνόδευσε τον Όθωνα στην εξορία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1866. 
Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην επιτροπή των Ελλήνων ειδικών που παρακολούθησαν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμένη της Σαντορίνης.
Διετέλεσε κυβερνήτης των θωρηκτών "Βασίλισσα Όλγα" και "Βασιλεύς Γεώργιος" καθώς και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτικών.
Το 1877 διορίστηκε Υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.

Πέθανε το 1880.
Ο Λεωνίδας Παλάσκας ήταν ο πρώτος που μελέτησε στα νεώτερα χρόνια το ωρολόγιο του αστρονόμου Ανδρονίκου του Κυρρήστου (αέρηδες) και ήταν αυτός που τοποθέτησε τους μεταλλικούς γνώμονες που υπάρχουν ακόμα σε αυτό.


Υπερήφανοι λοιπόν για τον σημαντικό Μεγαλογοτιστινό άνδρα, οι συντοπίτες του μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου και με υποδειγματική συνεργασία έφεραν εις πέρας με κάθε επισημότητα κι επιτυχία μια μεγάλη εκδήλωση.
Λίγο μετά την 11η πρωινή της 30ης Ιουνίου 2017, η προτομή του Λεωνίδα Παλάσκα έλαβε επισήμως τη θέση της στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Το στρατιωτικό άγημα, η μουσική μπάντα, η γαλανόλευκη, το άρτιο έργο της γλύπτριας κ. Ευδοκίας Παπαγεωργίου, η χαρά και η περιέργεια των μικρών παιδιών γύρω από την προτομή και το έντονο αίσθημα υπερηφάνειας όλων, ήταν τα δεδομένα τα οποία είχαν ώς αποτέλεσμα τη συγκίνηση χαράς η οποία ήταν διάχυτη.
Πλήθος κατοίκων, συνδημοτών, φίλων κι εκλεκτών προσκεκλημένων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας παρεβρέθησαν σε μια λαμπρή εκδήλωση και μάλιστα κατά την ημέρα εορτής του πανηγυρίζοντα ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων της Μεγάλης Γότιστας.
Η ημέρα ξεκίνησε με την πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της προτομής ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια και την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τιμωμένου προσώπου, για να κλείσει το πρώτο σκέλος με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και τους σύντομους χαιρετισμούς των επισήμων προσκεκλημένων.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μεγαλογοτιστινών, ο Σύλλογος Γυναικών Γότιστας κι ο Σύλλογος Μεγαλογοτιστινών Αθήνας ''ο Παλάσκας'' έδειξαν το δρόμο με μια συνεργασία αγαστή, η οποία ''ταξίδεψε'' και προέβαλε το όνομα και την ιστορία του χωριού μέσω των ανθρώπων αυτού.

Εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού παρέστη ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης Ιονίου, Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Τριαντόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους Μεγαλογοτιστινούς για την κίνηση τιμής και δήλωσε ότι ο Λεωνίδας Παλάσκας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές του Ναυτικού μας. Ήταν εκείνος ο οποίος θεμελίωσε την εκπαίδευση στο Ναυτικό μας και ουσιαστικά βοήθησε καταλυτικά την πορεία και των μετέπειτα, όπως του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη κι άλλων. Δήλωσε τιμή για την παρουσία του στη γενέτειρα του Λεωνίδα Παλάσκα, στο όμορφο ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, θεωρώντας δεδομένη τη σύνδεση όλου του κόσμου με το Ναυτικό μας.
Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο, ο οποίος βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των Υ.ΕΘ.Α. του ΝΑΤΟ, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Ανδριόπουλος μετέφερε χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εν λόγω εκδήλωση.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας έκανε λόγο για μεγάλη τιμή για τη Μεγάλη Γότιστα, για ολόκληρο τον Δήμο Μετσόβου αλλά και για τον ίδιο. Τιμή για την καταγωγή του μεγάλου άνδρός και για την προτομή η οποία θα κοσμεί πλέον την πλατεία του χωριού.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου παρέστησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Βασιλική Μπούμπα & Ιωάννης Καραμπίνας, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι οι πρωτεργάτες του Ελληνικού έθνους πρέπει να τιμώνται.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ιωάννης Στέφος τόνισε τη σημασία του να κρατάμε τα δυνατά σημεία του έθνους μας  και μ'αυτά να πηγαίνουμε μπροστά. Άς αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν, όπως ο Λεωνίδας Παλάσκας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Μερόπη Τζούφη έκανε αναφορά στις ηγετικές και διοικητικές αρετές του Λεωνίδα Παλάσκα θεωρώντας ότι με το έργο του μπορεί να εμπνεύσει και στη σημερινή περίοδο τις επόμενες γενιές.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ευχαρίστησε το Υπουργείο κι όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί η αγέρωχη προτομή. Συνέδεσε τις δυσκολίες της εποχής μας με τις δυσκολίες της εποχής του Λεωνίδα Παλάσκα, σημειώνοντας ότι εκείνες οι δυσκολίες είχαν τελικά ώς αποτέλεσμα μια ελεύθερη Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι ο Παλάσκας έθεσε τις βάσεις για τη ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τις νίκες στους Βαλκανικούς πολέμους με τη συνδρομή του Πολεμικού μας Ναυτικού και την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και κατέληξε στην άποψη ότι χρειαζόμαστε και σήμερα παραδείγματα σαν τον Λεωνίδα Παλάσκα.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. και πολιτευτής Ιωαννίνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Αντώνιος Βασιλείου ευχαρίστησε κι εκείνος τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ανταπόκριση αλλά και τους Μεγαλογοτιστινούς για την ευκαιρία την οποία του δόθηκε να προσφέρει στον σκοπό.
Κατέληξε με ένα μεγάλο μπράβο που τιμώνται τα παιδιά που έδωσαν στην πατρίδα.
Η γλύπτρια κ. ευδοκία Παπαγεωργίου συγκινημένη και χαρούμενη για το έργο της, δήλωσε ότι προσπάθησε να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη μορφή ενός τόσο σημαντικού ανδρός, μελετώντας για αρκετό διάστημα στοιχεία σε σχέση με τη ζωή και το έργο του Λεωνίδα Παλάσκα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γότιστας κ. Ευγενία Γεωργίου, ευχαρίστησε επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και τον Δήμο Μετσόβου για την στήριξη του εγχειρήματος, ενώ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μεγαλογοτιστινών κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου καλωσόρισε τους επισκέπτες τονίζοντας τη σημαντικότητα της ημέρας λόγω και της εορτής της εκκλησίας του χωριού, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη διπλή γιορτή την ημέρα.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μεγαλογοτιστινών Αθήνας ''ο Παλάσκας'' κ. Ιωάννης Γεωργίου μίλησε για την διαχρονικά μεγάλη προσφορά του Συλλόγου των Αθηνών στα κοινά του χωριού, σημειώνοντας τους εύκολα αντιληπτούς λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος φέρει στον τίτλο του τον όνομα του Λεωνίδα Παλάσκα.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο κ. Πέτσινος Χρήστος - Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων,
ο κ. Κωστούλας Δημήτριος -  πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Αξιωματικοί της Στρατονομίας, ο Αντιδήμαρχος Μετσόβου κ. Τασιούλας Παύλος, τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής Ιωαννίνων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Γεώργιος Γοργόλης και κ. Ευάγγελος Κουτσής, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.