Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Γιάννης Στέφος. Τοποθέτηση στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, κατά την πρώτη συνεδρίασή της, στις 12 Ιουλίου.
Στην αρχή της τοποθέτησής του υπενθύμισε πως το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο άρχισε να απασχολεί τις αρχές της χώρας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, παρά τη σοβαρότητά του, δεν αποτέλεσε ζήτημα εύλογου προβληματισμού για την κρατική διοίκηση και δεν προκάλεσε την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων για...
την αντιμετώπισή του. Το 1996 είχε συσταθεί παρόμοια επιτροπή στη Βουλή, η οποία όμως δεν προχώρησε τις εργασίες της και δεν παρουσίασε λύσεις.  Κυριότερος λόγος για την μη έγκαιρη λήψη μέτρων από την ελληνική πολιτεία ήταν το μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας προ της οικονομικής κρίσης, που είχε σαν αποτέλεσμα την ποιοτική αλλοίωση των ερευνητικών δεδομένων και την άμβλυνση των άμεσων ορατών επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος.
Στη συνέχεια, επεσήμανε το γεγονός πως ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια, οι νέοι κάτοικοι που γεννιούνται στη χώρα μας ή μεταναστεύουν σε αυτή από άλλες χώρες είναι λιγότεροι από τους κατοίκους που πεθαίνουν και από αυτούς που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός εξακολουθεί να γερνάει με σημαντικές συνέπειες στην οικονομία, το παραγωγικό της δυναμικό, το ασφαλιστικό της σύστημα και την κοινωνική της συνοχή.
Τόνισε πως το δημογραφικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονοδιάστατες και απλοϊκές λύσεις καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οικονομικοί, κοινωνικοί, θρησκευτικοί, μεταναστευτικοί κλπ παράγοντες, ενώ ένα πρώτο θετικό βήμα είναι σίγουρα η αναγνώριση του δημογραφικού ως ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα από την εθνική αντιπροσωπεία. Υπογράμμισε επίσης, πως η στήριξη των νέων, ηλικιακά, οικογενειών με παιδιά, είναι απαραίτητη ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πρόθεσης τεκνοποίησης.
Κλείνοντας ο κ. Στέφος πρότεινε τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη να αναζητήσει και να προτείνει λύσεις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες για το ζήτημα προς την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.