Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ημερίδα για την Πρόληψη & την Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ημερίδα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με τη συνδιοργάνωση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης και του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
Ο Πρόεδρος της...
Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νικόλαος Μανιός, ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε πως η εκδήλωση έχει ως κύριο στόχο την ευρεία ενημέρωση και υπογράμμισε πως η Βουλή πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φορέων που προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών.

Η κ. Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στη σοβαρή κοινωνική υποστήριξη και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της βελτίωσης της ζωής των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσβασιμότητας σε αυτές με την αντίστοιχη χρηματοδότηση της δαπάνης. Για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 η βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό σχετικά με το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης στην εφηβική ηλικία, συνδέοντας την ασθένεια με την παιδική παχυσαρκία και τη σχετική επιδείνωση της κατά την περίοδο της κρίσης.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος επεσήμανε τη σημασία του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», το οποίο σχεδιάστηκε και για την αλλαγή των διατροφικών προτύπων από την προσχολική ηλικία και στην ένταξη μαθημάτων αγωγής υγείας στο σχολικό πρόγραμμα. Επιπλέον, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάσταση της πρόληψης και της πρώιμης αντιμετώπισης, με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως τα προαναφερόμενα. Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της συζήτησης για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών και την αναγνώριση των εξειδικεύσεων στην παιδιατρική με έμφαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως και στη συμμετοχή των συλλόγων των ασθενών σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, Ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής κ. Γιάννης Σιαμπάνης, η κ. Ανδριανή Βαζαίου, παιδίατρος - διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Π. & Α. Κυριακού, ο κ. Σταύρος Παππάς, παθολόγος - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και η κ. Ναταλία Τζήμα, παθολόγος - προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής των Ελλήνων.