Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Σύνδεση με την Εγνατία ζητά, εκ νέου, το Ζαγόρι

Το πάγιο αίτημα των φορέων, των κατοίκων και των επαγγελματιών του τουρισμού, για σύνδεση της περιοχής με σύγχρονο δρόμο με την Εγνατία οδό, επαναφέρει στο προσκήνιο ο Δήμος Ζαγορίου. 
Σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστο Σπίρτζη και τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, απέστειλε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ζητώντας την χρηματοδότηση της...
μελέτης και της κατασκευής του δρόμου σύνδεσης του Κεντρικού Ζαγορίου με την Εγνατία οδό,  στον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου).

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στο Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισημαίνεται ότι «με το προτεινόμενο έργο επιδιώκεται η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος απαρχαιωμένου και προβληματικού  επαρχιακού οδικού δικτύου και νέα χάραξη σε ορισμένα «δύσκολα» σημεία μέχρι να φτάσει, σε πρώτη φάση,  στους Κήπους».
Πρόκειται για επαρχιακό δρόμο μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που θα αλλάξει άρδην την σύνδεση του Ανατολικού με το Κεντρικό Ζαγόρι και την πρόσβαση στην Εγνατία.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου επισημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού στην περιοχή, κατασκευάστηκε νέος δρόμος με σημαντικά τεχνικά και μια μεγάλη  γέφυρα, από τον κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου) μέχρι τους Μηλιωτάδες, μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων.
Πρόκειται, όπως αναφέρει,  για τον πλέον σύγχρονο δρόμο σε όλο το Δήμο που έκανε συντομότερη και ασφαλέστερη την σύνδεση, όμως η συνέχιση του παραμένει αίτημα και βασική επιδίωξη του Δήμου, για να πάψει η περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου να είναι αποκομμένη από το Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι και αντίστροφα.
Ο κ. Σπύρου υπενθυμίζει παλιότερες προσπάθειες για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ειδικότερα στο ΠΕΠ Ηπείρου ή σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως το έργο να τύχει θετικής αντιμετώπισης.
Η τελευταία  απόπειρα έγινε  τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά η απάντηση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη στην Αναφορά που κατέθεσε, με αφορμή την επιστολή, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Κώστας Τασούλας, ήταν αρνητική.
«…Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του» ήταν και η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο επικαλείται και σχετικό έγγραφο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης απάντησε με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, το οποίο υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας κ. Π. Κορκολής και στο οποίο τονίζεται ότι το «εν λόγω έργο δεν είναι συναφές με αντίστοιχες δράσεις/πολιτικές μεταφορών που προβλέπονται στο ΣΠΕΜ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020».
Παραδόξως , όπως επισημαίνεται στην νέα επιστολή του Δημάρχου Ζαγορίου, δίνεται αυτή η απάντηση παρόλο που το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) αναφέρει ότι είναι συναφής με αυτό «…και η ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου με προτεραιότητα τη διασύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, τους συνοριακούς σταθμούς και περιοχών φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου…».
Προφανώς, προσθέτει ο κ. Σπύρου στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς,  το Ζαγόρι ανήκει στις περιοχές φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος και  αυτή η απάντηση, περί μη συνάφειας του έργου που αιτούμαστε με το ΣΠΕΜ, δεν έχει βάση.
Ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση (13-9-2016) του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος επισημαίνει την έλλειψη πόρων και την μη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου η μελέτη και παραπέμπει για πιθανή λύση στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Όπως τονίζει ό Δήμαρχος, πρόκειται για έργο  που δικαιούται το Ζαγόρι και είναι αναγκαίο για να υποστηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη στην οποία έχει επενδύσει από δεκαετίες η περιοχή.
Η χρηματοδότηση, εφόσον δεν  μπορεί να προέλθει από το ΠΕΠ Ηπείρου, θα μπορούσε όμως να διατεθεί από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από τα Τομεακά Προγράμματα των  Υπουργείων, Οικονομίας και Ανάπτυξης,  και  Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων.
Το βέβαιο είναι, αναφέρει ο Δήμαρχος, ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του αυτό το έργο που θα συμβάλλει πολλαπλά στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του Ζαγορίου.
Καταλήγοντας ο κ. Σπύρου καλεί τους δυο Υπουργούς να ικανοποιήσουν  το αίτημα για τη σύνδεση με την Εγνατία οδό και του Κεντρικού Ζαγορίου και να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο σημαντικές υπηρεσίες προς τον τόπο και τους κατοίκους του, στηρίζοντας και τον τουρισμό του Ζαγορίου.