Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ομιλία για την προληπτική ιατρική στους εφήβους και στη γυναίκα στα Δωδωναία

Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Προληπτική Ιατρική στους εφήβους και στη γυναίκα» οργάνωσαν τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια στον χώρο του σχολείου, με ομιλητή τον κ. Μηνά  Η.  Πασχόπουλο, Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Πρόεδρο  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Πασχόπουλος, στην αρχή της ομιλίας του, διασαφήνισε τον όρο <<προληπτική ιατρική>> αναδεικνύοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα αυτής στην προστασία και έγκαιρη αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και νοσημάτων. Επεσήμανε, επίσης...
την αναγκαιότητα εξοικείωσης του εφήβου με το σώμα του και την ανάγκη απόκτησης μιας αμφίδρομης σχέσης μαζί του και υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης μιας ουσιαστικής σχέσης με τον ιατρό για την ιδανική πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Στη συνέχεια, ο κ. Πασχόπουλος, με καίριες, ουσιαστικές και σαφείς αναφορές, ανέλυσε επιλεγμένα θέματα που αφορούν τους εφήβους και τις γυναίκες.

Μίλησε, λοιπόν, στους έφηβους μαθητές για τα καθημερινά προβλήματα υγιεινής, για τις σύγχρονες κι αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, για το εμβόλιο HPV και την προστασία που αυτό προσφέρει από κάποιους τύπους ιών που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για το Test-Pap, καθώς και για τον έλεγχο των μαστών. Ο κ. Πασχόπουλος εξήρε τη σημασία τέτοιων παρεμβάσεων στο χώρο του σχολείου, γιατί, όπως ο ίδιος δήλωσε, «η εφηβεία και η έναρξη της εμμηνορρυσίας μπορεί να οδηγήσουν ως ένα βαθμό στη διατάραξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Και επειδή «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε ο έφηβος να υιοθετήσει ως τρόπο ζωής την έννοια της πρόληψης, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζουμε την υγιή και ομαλή ενηλικίωσή του.

Τέλος, συγκινημένος ο κ. Πασχόπουλος αφιέρωσε την ομιλία του στην κόρη του και μαθήτρια των ΔΩΔΩΝΑΙΩΝ  Κασμίνα.