Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ημερίδα για τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ)

Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των σωματείων-μελών του Επιμελητηρίου Άρτας για την δραστηριότητα του Διεπιμελητηριακού Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ) της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που αφορά στην πιστοποίηση των φυσικών προσώπων για το αντικείμενο εργασίας τους, μέσα από την αναγνώριση της κατάρτισης, της γνώσης και της εμπειρίας τους, που ανταποκρίνονται σε...
συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες απαιτήσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται από διεθνή πρότυπα,  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Άρτας.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο πρόεδρος του Διεπιμελητηριακού Φορέα Πιστοποίησης, κ. Άγγελος Τόλκας.
Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του ΔΙΦΟΠ,  η πιστοποίηση προσώπων -επαγγελματιών/εργαζομένων- μέσα από διεθνή πρότυπα, αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η ΚΕΕΕ προχώρησε στην ίδρυση του ΔΙΦΟΠ με  σκοπό να στηριχθεί το άνοιγμα επαγγελμάτων, να καλυφθούν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των επιχειρήσεων για εξειδίκευση, να αξιοποιηθεί η  ίδια η φύση των προτύπων ποιότητας, παρέχοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Τόλκα, η πιστοποίηση προσώπων κατά ISO17024 είναι μια μορφή αναγνώρισης της άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης που ξεπερνάει προβλήματα σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση. Ουσιαστικά, «εγγυάται ότι οι πιστοποιούμενες δεξιότητες ενός προσώπου είναι αξιόπιστες και προκύπτουν μέσα από διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες, διασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα άτομα καλύπτουν τις απαιτήσεις ενός σχήματος πιστοποίησης και επίσης διασφαλίζει την διασύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας».

Η διαδικασία της πιστοποίησης και λειτουργίας ΔΙΦΟΠ  έχει ως εξής:
1. Ανάπτυξη προτύπου / σχήματος πιστοποίησης
Επιλέγεται από τα Επιμελητήρια τα αντικείμενο / επάγγελμα γύρω από το οποίο θα υπάρξει η δημιουργία ενός σχήματος πιστοποίησης. Αυτό έχει 2 βασικά μέρη.
2. Προώθηση προτύπων μετά τη δημιουργία τους για την εφαρμογή και χρήση τους όπου υπάρχει ενδιαφέρον ή ανάγκη με βάση την αξιολόγηση από τα επιμελητήρια. Στόχος μας είναι το κάθε σχήμα πιστοποίησης / σχήμα επαγγέλματος να καθιερώνεται από την αγορά και όχι από κανόνες.
3. Η καθ’ αυτού διαδικασία πιστοποίησης από τον ΔΙΦΟΠ.
- Εκπαίδευση (η οποία δεν μπορεί να γίνει από τον ΔΙΦΟΠ αλλά από άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ή επιμελητήρια ή ό,τι τα ίδια θα επιλέξουν).
- Πιστοποίηση (εξετάσεις, παρακολούθηση συγκεκριμένου προγράμματος ή αριθμού ωρών, πρακτική άσκηση κλπ).
Ερωτηθείς ο κ. Τόλκας επισήμανε πως ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για πιστοποίηση συμβούλων μεταβίβασης επιχειρήσεων στην Αθήνα, συλλέκτη μανιταριών στα Γρεβενά (στο πλαίσιο ανάπτυξης περιηγητικού τουρισμού), καλλιεργητή αρωματικών φυτών στη Δράμα, τεχνιτών μεταξιού στο Σουφλί, αργυροχόων στα Ιωάννινα, κρεοπωλών στις Σέρρες, τεντοποιών και αλουμινοκατασκευαστών. Επίσης θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι για την ποιότητα του γάλακτος μιας περιοχής, οι οικοτέχνες κ.ά.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου υποσχέθηκε πως το Επιμελητήριο θα ενημερώσει σχετικά τα προεδρεία των τοπικών σωματείων προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συγκεκριμένους κλάδους για τη διενέργεια σεμιναρίων πιστοποίησης, καθώς όπως είπε «η πιστοποίηση των επαγγελματιών είναι απολύτως απαραίτητη, σε μια εποχή που η εξειδίκευση, η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαευρωπαϊκό επίπεδο».