Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Η απορριπτική απόφαση κεντρικού συμβουλίου νεότερων μνημείων για τα Λιθαρίτσια

Τι αναφέρει – Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Εκδόθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η απόφαση επί της προμελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια η οποία ήταν απορριπτική.
Παρόλο που η πρόταση της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν να αναβληθεί η εξέταση της προμελέτης, τελικά με απόφαση της πλειοψηφίας αυτή συζητήθηκε και απορρίφτηκε.
Ο Δήμος Ιωαννιτών κίνησε τη διαδικασία κατάθεσης της προμελέτης προκειμένου...
να ενημερωθεί με σαφήνεια για τη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων πριν προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να υποβάλει την τροποποιημένη μελέτη με βάση της παρατηρήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.
Επί της ουσίας η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής καθώς η ίδια ήδη γνώριζε πως η υποβληθείσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες προμελέτη θα απαιτούσε τροποποιήσεις προκείμενου να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου.
Άλλωστε ήταν ξεκάθαρες και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, μετά την παρουσία του στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου συζητήθηκε το θέμα στα τέλη Μαρτίου.
Ο Δήμος υπέβαλλε για έγκριση ή μη, μια προμελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια, στηριζόμενη στις βασικές αρχές ενός πολύ παλιού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και η οποία παρέμενε στα συρτάρια του Δήμου χωρίς να γίνει το επόμενο βήμα, με σκοπό να λάβει και επίσημα τις προτάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τα σημεία που χρίζουν αλλαγών.
Ούτε χρόνο, ούτε χρήμα πρόκειται να χάσει ο Δήμος Ιωαννιτών προκείμενου να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάπλαση του Πάρκου στα Λιθαρίτσια.
Τα αβίαστα συμπεράσματα που έβγαλαν ορισμένοι μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για απόρριψη της προμελέτης που αφορά στην ανάπλαση το πάρκου κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταφόπλακα» στο σχεδιασμό που υπάρχει και προεξοφλώντας αναμονή πενταετίας θα διαψευστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.
Είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφορά ένα χώρο με ισχυρά ιστορικά στοιχεία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Οι διαδικασίες για την τροποποίηση της μελέτης με βάση τις παρατηρήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων έχουν ήδη ξεκινήσει και όταν η μελέτη πάρει την τελική της μορφή και την εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων , για να λάβει την τελική έγκριση.