Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Χρήστος Μαντάς: «Από το Σεπτέμβρη του 2018 επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις»

«Το στοίχημα μας τώρα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη»
Σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή συμμετείχε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα για την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και για την διαπραγμάτευση, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πρέπει να δούμε ψύχραιμα...
την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και να μελετήσουμε όλες τις πλευρές της. Αλλά πρέπει να δούμε και την συγκυρία και να εκτιμήσουμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Τώρα έχουμε την προκαταρκτική συμφωνία. Και εκτιμώ πως μετά την ψήφιση από την Βουλή θα φτάσουμε στο Eurogroup και την αναφορά συμμόρφωσης και θα κλείσουμε την τεχνική συμφωνία. Αυτό βγάζει από τη μέση μια σοβαρή εκκρεμότητα για την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα πόνταραν στην καταστροφολογία, τώρα διαψεύδονται.

Πως φτάσαμε εδώ: Γερμανία και Ολλανδία έφεραν το φθινόπωρο του 2016 το ΔΝΤ με θέση βέτο στη διαδικασία της αξιολόγησης ζητώντας 4,5 δις ευρώ μέτρα από το Δεκέμβριο. Και το ΔΝΤ έλεγε πως δεν πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ούτε το 2018 ούτε το 2019 ούτε το 2020. Αυτός είναι ο λόγος που στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κάναμε τον δύσκολο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό: για μέτρα και αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ώστε να φύγουμε από την αβεβαιότητα και να πάμε στην επόμενη μέρα χωρίς πια να δανειζόμαστε.»
Σε ερώτημα για την επόμενη μέρα ο κ. Μαντάς είπε:
«Χθες είχαμε ένα ενδεικτικό νούμερο για την ανεργία. Αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να έχουμε ένα σημαντικό βήμα στην απασχόληση, αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει η αναλογία ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεύτερον είναι σημαντικό να μπορέσει η χώρα μετά το 2018 να βγει για δανεισμό στις αγορές. Γι αυτό τα μέτρα και τα αντίμετρα δεν είναι νέο μνημόνιο. Μνημόνιο είναι όταν είσαι εξαρτημένος από τους θεσμικούς δανειστές. Τρίτον ακούω συνεχώς ότι για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα θα πρέπει να πετύχουμε πλεονάσματα 5,5%. Αυτό είναι λάθος. Άρα επαναλαμβάνω: αν το καλοκαίρι του 2018 στην πρόβλεψη για το 2019 και το 2020, πιάνουμε το στόχο του 3.5% θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα με μηδέν δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τέταρτον: θα νομοθετηθεί τώρα πως από το Σεπτέμβρη του 2018 επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δηλαδή η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκή ρύθμιση, χωρίς να αυξάνονται οι ομαδικές απολύσεις.
Και κλείνοντας :2 δις. € είναι τα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν στον νέο αναπτυξιακό νόμο και 4 δις. € θα πέσουν στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το στοίχημα μας τώρα: η βιώσιμη ανάπτυξη.»