Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου για το υπό εκπόνηση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Δρόπολης Αργυροκάστρου

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δήμου Δρόπολης Αργυροκάστρου, με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών ενόψει κατάρτισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ανωτέρω Δήμου.
Την αντιπροσωπεία, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι  ο Δήμος Δρόπολης...
  συνορεύοντας αποκλειστικά με περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου,  είναι επόμενο να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά  με αυτές και να τις ενώνει η  ίδια επιδίωξη για ανάπτυξη αλληλοσυμπληρούμενης διασυνοριακής συνεργασίας. 
Αναφέρθηκε επίσης σε κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και για  τον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου σε έργα διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως  είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιόνια Οδός- Κακαβιά, η σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων- Αργυροκάστρου, ως επίσης και οι προοπτικές που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση της Νότιας Αλβανίας και ιδιαίτερα του Δήμου Δρόπολης, μέσω του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Επεσήμανε ακόμη  και την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Δρυμμάδων σε σταθερή βάση,  που  θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή Πωγωνίου που υπάγεται στο Δήμο Δρόπολης. 
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Δήμου Δρόπολης, ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μάνος, ενώ σε αυτή συμμετείχαν ο Αλίαγ Μπεσνίκ Πρύτανης του Πανεπιστημίου "Polis” που είναι εξειδικευμένο στον τομέα σχεδιασμού και ανάπτυξης, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ίδιου Πανεπιστημίου Σοτίρ Δάμο, ο υπεύθυνος για το GIS Λεντιάν Μπρεγκάση κ.α..
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος,  ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και τα στελέχη της,  για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα για την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων που   απαιτούνται  από τις Αλβανικές και Περιφερειακές Αλβανικές Αρχές,   ώστε να αντληθεί χρήσιμη τεχνογνωσία για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δρόπολης. 
Στις γενικές αρχές που διέπουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια της Ελλάδος, αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σιώλος, σε δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κ. Εύη Παπανικολάου και σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Σχεδιασμό, την Ανάπτυξη, τα Δίκτυα, τον Τουρισμό και το Περιβάλλον υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. 
Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων, όπως συμφωνήθηκε, θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δρόπολης.