Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

«Ζεσταίνει» την κουβέντα η απλή αναλογική στους Δήμους

Με ενδιαφέρον βλέπουν τις προτάσεις για νέο σύστημα απλής αναλογικής στην αυτοδιοικητική σκηνή των Ιωαννίνων μετρώντας ήδη θετικά και αρνητικά.
Μπορεί η ειδησεογραφία των ημερών, σε κεντρικό επίπεδο, να κυριαρχείται από τη δεύτερη αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πυροδοτούνται έστω και λιγότερο… ηχηρά, εξελίξεις και σε δεύτερο επίπεδο. Μία τέτοια συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα είναι η καθιέρωση ενός συστήματος...
απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές ώστε να εκλέγεται τελικά χωριστά ο Δήμαρχος και χωρίς να έχει κατ’ ανάγκη πλειοψηφία η παράταξή του στο δημοτικό συμβούλιο.

Την πρόταση για το νέο σύστημα κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο διάλογο που θα ανοίξει για αλλαγές στον Καλλικράτη.
Τον τελευταίο μήνα ειδικά, το θέμα απασχολεί και την τοπική αυτοδιοικητική σκηνή, που μετρά θετικά και αρνητικά στην περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής στους δήμους. 
Στα θετικά, καταγράφουν πολλοί το ότι το νέο σύστημα σπάει τα στεγανά που δημιουργούν τα κόμματα και οι παραδοσιακές παρατάξεις, δίνοντας την ευκαιρία να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα και συλλογικότητες. Όταν για παράδειγμα, θα μπορούν να διεκδικούν την πρωτιά παρατάξεις με 15 ή και 20% τότε κατανοεί κανείς ότι το παιχνίδι ανοίγει πολύ.
Στα αρνητικά, υπάρχει το προφανές, ότι ένα σύστημα που δεν εγγυάται την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαχείριση ενός δήμου, όταν δεν θα γίνεται δυνατή η λήψη αποφάσεων.
Αν συνυπολογιστεί και το παράλληλο πλαίσιο που διαμορφώνεται με νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων και το ασφυκτικό σύστημα ελέγχου των αποφάσεών τους που έχει δημιουργηθεί, κατανοεί κάποιος και το γιατί είναι λίγοι μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης που τοποθετούνται ανεπιφύλακτα υπέρ των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα.

Η ΚΕΔΕ και ο «Καλλικράτης»
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ πάντως χτες και κατά τη συζήτηση για τις προϋποθέσεις συνέχισης συμμετοχής της ΚΕΔΕ στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, αποφασίστηκε ομόφωνα να επαναξιολογήσει τη στάση της μετά από συνάντηση που θα ζητηθεί, μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.
Στην εισήγησή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως κατά τη συνάντηση θα διατυπωθούν οι πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ αλλά και οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ως βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στο διάλογο για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, οι οποίες είναι οι εξής:
-Η Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
– Να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016.
-Η Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
«Θα ζητήσουμε από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μισόλογα, για όλα τα ζητήματα που έχει θέσει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και τότε θα επαναξιολογήσουμε τη στάση μας» ανέφερε.

Νομικά η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τους δήμους είναι εύκολη, αφού χρειάζεται η υποβολή του νέου νόμου. Πολιτικά όμως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη, αφού τα κόμματα θα συνυπολογίσουν στη στάση τους και τις ευρύτερες εξελίξεις, γύρω από τα μεγάλα ζητήματα.
Επιπλέον, τα ανοιχτά θέματα που έχουν οι δήμοι όπως τα οικονομικά, ή το ότι δεν γνωρίζουν τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη» συντείνουν στο να δημιουργείται ένα κλίμα επιφύλαξης για πιθανές αλλαγές. Η μηχανή όμως ζεσταίνεται και πιθανά μέσα στο εξάμηνο να αρχίσει να κινείται και στα αυτοδιοικητικά με όλες τις πιθανότητες για την πορεία των πραγμάτων, ανοιχτές.