Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Τελετή αναγόρευσης του Richard Hunter σε Επίτιμο Διδάκτορα

Τελετή αναγόρευσης του Regius Professor του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Richard Lawrence Hunter σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.   
Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:...

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
  • Έπαινος του Τιμωμένου από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Ιωάννη Ν. Περυσινάκη.
  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Μαυρομάτη.
  • Περιένδυση του Τιμωμένου από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κυρία Αικατερίνη Β. Λιάμπη.
  • Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
  • Μουσικό Πρόγραμμα με μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
·      Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: Listening to Sirens. (Διανέμεται μετάφραση στην ελληνική)

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.
Προσέλευση έως τις 18.45’.
Στις 18.30’ το λεωφορείο του Πανεπιστημίου –με αφετηρία την Περιφέρεια- θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμών να παραστούν στην τελετή.
Ποιος είναι ο Richard Lawrence Hunter
O Καθηγητής Hunter γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το 1953. Απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ το 1974 με άριστα όπου του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Πανεπιστημίου για την Ελληνική γλώσσα. Συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Κολλέγιο Pembroke του Cambridge από όπου ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως Λέκτορας Κλασικών Σπουδών το 1981.
Το 2001 ορίζεται ως ο 38ος Καθηγητής της Έδρας Regius Professor of Greek, διάδοχος της Καθηγήτριας Patricia E. Easterling, του Πανεπιστημίου του Cambridge. H έδρα Regius Professor of Greek και ο ύψιστος ακαδημαϊκός τίτλος που αποφέρει, είναι από τις αρχαιότερες έδρες στην Βρετανική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, καθώς ιδρύθηκε το 1540 από τον Βασιλιά Henry VIII της Αγγλίας.
Το 2001 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2004 αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διατελεί Πρόεδρος του Συμβουλίου από το 2012.
Το 2005 εκλέγεται επίτιμο μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών και την επόμενη χρονιά ορίζεται επισκέπτης ερευνητής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Το 2013 εκλέγεται μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Ο Καθηγητής Richard Hunter έχει επίσης διατελέσει μέλος σε πολλές εκδοτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών.
Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η Ελληνιστική Λογοτεχνία, η Ελληνική και Ρωμαϊκή Κωμωδία, το Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό Μυθιστόρημα, η Αρχαία Λογοτεχνική Κριτική, καθώς και η Πρόσληψη της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας από τη Ρωμαϊκή Γραμματεία της Respublica και του Principatus. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή και ξένα περιοδικά, 18 μονογραφίες και 6 συλλογικούς τόμους. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει πλήθος κριτικών. Έχει μεταφράσει στην Αγγλική τα Αργοναυτικά του Απολλωνίου Ροδίου και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές με θέμα την Ελληνική και τη Ρωμαϊκή Γραμματεία.