Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση

Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού η 25η Οκτωβρίου και αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη νόσο, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πρόληψη και καταπολέμησή της, όπως είναι φυσικό.
Όπως υπολογίζεται μια στις οχτώ γυναίκες παγκοσμίως νοσεί από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. 
Από την άλλη, παρά τη συχνότητα της εμφάνισής του, εάν η... διάγνωσή του γίνει έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί. 
Απαιτείται, όμως η εξέταση της μαστογραφίας, μιας ανώδυνης ακτινολογικής εξέτασης, που χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτινοβολία και επιτρέπει την ανίχνευση προβλημάτων του μαστού. 
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η δωρεάν εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας που καθιέρωσε η κυβέρνηση, «αποτελεί σπουδαία κατάκτηση για χιλιάδες γυναίκες, κυρίως για τις οικονομικά αδύναμες. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που με την έγκαιρη χρήση αυτής της δυνατότητας, μπορούν να σωθούν ζωές»
Επιπλέον, στο τρίτο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Υγείας του 2009 και της Έρευνας Υγείας 2014 της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με το θέμα της χρήσης υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των γυναικών όσον αφορά τη Μαστογραφία και το Τεστ ΠΑΠ. Από τις εν λόγω έρευνες προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
• Το 2009 το 52,8 % των γυναικών δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ το 2014 το ποσοστό των γυναικών που δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία έπεσε στο 38,4 %.
• Το 2009 το 31,2 % των γυναικών δεν είχε κάνει ποτέ Τεστ ΠΑΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό των γυναικών που δεν είχε κάνει ποτέ Τεστ ΠΑΠ έπεσε στο 21,3 %.
• Το 2009 το ποσοστό των γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-34 που δεν είχε κάνει ποτέ Τεστ ΠΑΠ ήταν 21,94%, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 10,7%.
• Το 2009 το ποσοστό των γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 55-64 που δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία ήταν 27,51%, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 12,3%.

Ο Χ. Χαρίσης
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Χαρίσης, με εξειδίκευση στη χειρουργική μαστού τόνισε χτες σε δηλώσεις του ότι στο θέμα της πρόληψης και της ενημέρωσης των γυναικών υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ενώ για το θέμα της μαστογραφίας αναφέρει ότι σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή επιστημονική συζήτηση, υπάρχουν νέα δεδομένα για την συχνότητα που πρέπει να γίνεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών. 
«Πέραν των θετικών υπάρχουν και τα αρνητικά στην μαστογραφία. Για το λόγο αυτό, εξατομικεύεται ο κίνδυνος της κάθε γυναίκας και ο ειδικός γιατρός αποφασίζει για το αν μια γυναίκα 40 ετών και άνω θα κάνει κάθε χρόνο μαστογραφία ή αν μπορεί να κάνει και κάθε δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι γίνεται αυτοεξέταση και υπέρηχος» σημείωσε ο κ. Χαρίσης τονίζοντας την αναγκαιότητα αφενός της αυτοεξέτασης και αφετέρου της επίσκεψης σε ειδικό γιατρό εάν και εφόσον προκύψει κάτι ανησυχητικό.


Τελικά είναι κενό ενημέρωσης ή απλά φόβος; 
Ο κ. Χαρίσης απαντώντας στο ερώτημα ξεκαθάρισε ότι ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, σημειώνοντας όμως ότι το συναίσθημα αυτό συνοδεύει πολλές ασθένειες και όχι μόνο το καρκίνο. Μάλιστα, υποστήριξε πως ο φόβος παίζει ένα ρόλο στην εκούσια…αμέλεια των γυναικών να κάνουν τους προληπτικούς ελέγχους στο στήθος τους.