Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Τραγικές συνθήκες στο κολυμβητήριο για παιδιά κι αθλητές- Κραυγή απόγνωσης από τους γονείς

“Υπόγεια αντίδραση” των συλλόγων ή πραγματικότητα η περιγραφόμενη έκταση των προβλημάτων; Δεν αναφέρεται αν οι αντιδρώντες συμφωνούν ή διαφωνούν στο να συμβάλλουν ουσιαστικότερα οι σύλλογοι στα λειτουργικά έξοδα του κολυμβητηρίου
Κάθε χρόνο και χειρότερα εξελίσσονται τα πράγματα για το κολυμβητήριο των Ιωαννίνων, το μοναδικό δημόσιο, που φιλοξενεί εκατοντάδες αθλητές, σύμφωνα με γονείς και κηδεμόνες αθλητών διαφόρων ομίλων και συλλόγων, οι οποίοι κατέγραψαν και δημοσιοποιούν σειρά προβλημάτων προκειμένου να ληφθούν μέτρα.
Όλα σχεδόν τα αναφερόμενα ζητήματα αν και είναι διαχρονικά, δημοσιοποιούνται σε τέτοια έκταση για πρώτη φορά, ίσως  λόγω της διά …γονέων αντίδρασης των συλλόγων στην απαίτηση της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στα λειτουργικά έξοδά του, αφού έχουν έσοδα από τις συνδρομές.
Βέβαια όπως αναφέρουν οι γονείς...
υπάρχει ήδη συνεισφορά. Οι κύριοι Βασίλειος Μελισσάς, Δημήτριος Νίκας και Ιωάννης Παπαδιάς, περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και την σημερινή διοίκηση του ΠΕΑΚΙ.
Αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής ήταν η έμμεση οικονομική συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων των αθλητών των διαφόρων συλλόγων και ομίλων με δραστηριότητα σε αθλήματα συναφή με την κολύμβηση (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, συγχρονισμένη κολύμβηση, κλπ.)...
Ειδικότερα, η οικονομική συμμετοχή των κολυμβητικών σωματείων (σε ποσοστό που αγγίζει το 50 % και πλέον του συνολικού κόστους θέρμανσης της πισίνας μέσω της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης από πλευράς του κάθε ομίλου/σωματείου και χωρίς να επιδιώκεται η συνολική αγορά του καυσίμου από πλευράς της διοίκησης του Π.Ε.Α.Κ.Ι., ώστε να επιτυγχάνονται οι πλέον συμφέρουσες τιμές χονδρικής πώλησης και απόλυτη διαφάνεια στην προμήθεια του καυσίμου) μαζί με την οικονομική συμμετοχή του Π.Ε.Α.Κ.Ι. «πέτυχε» η μέση θερμοκρασία της πισίνας να αγγίζει μόλις τους 25,0 °C στη διάρκεια της τελευταίας κολυμβητικής περιόδου!
Η ανακοίνωση από πλευράς της διοίκησης του Π.Ε.Α.Κ.Ι. των ποσοτήτων καυσίμου που παραχωρήθηκαν στο κολυμβητήριο εκ μέρους των συμμετεχόντων συλλόγων και ομίλων, καθώς και των ποσοτήτων καυσίμου που αγοράσθηκαν με δική της πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια του αθλητικού έτους 2015–2016 (Οκτώβριος 2015 έως σήμερα),θα προσέφερε μια ακριβή εικόνα σε αθλητές, γονείς, κηδεμόνες και κοινό για τον ακριβή επιμερισμό του κόστους θέρμανσης του κολυμβητηρίου...
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός τοποθέτησης ψηφιακού καταγραφικού θερμομέτρου στην πισίνα με ΟΡΑΤΗ ένδειξη στους κολυμβητές και φιλάθλους, η οποία καθημερινώς καταδεικνύει την φθίνουσα πορεία της θερμοκρασίας της πισίνας από τους 25°C (γύρω στις 14:00 μ.μ.) στους 24,4°C (στις 21:00 μ.μ.)!!!
Δυστυχώς, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις εκ μέρους γονέων και κηδεμόνων των αθλητών, το αποτέλεσμα λειτουργίας της πισίνας στις ανωτέρω συνθήκες αποφέρει σωρεία προβλημάτων υγείας (θλάσεις, τενοντίτιδες, κλπ.) στους αθλητές (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των μηνών από Δεκέμβριο έως και Μάρτιο) αλλά και κατώτερες των αναμενόμενων αγωνιστικές επιδόσεις, και φυσικά απομακρύνει σημαντικό αριθμό αθλητών (ιδιαίτερα των νεαρότερων) από την κολύμβηση.
Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά των θερμοκρασιών λειτουργίας αθλητικών κολυμβητικών δεξαμενών στον ευρύτερο ελληνικό (ακόμη και σε ιδιωτικές πισίνες εντός της μητροπολιτικής περιοχής των Ιωαννίνων)αλλά και στον διεθνή χώρο, όπου η μέση θερμοκρασία ξεπερνά τους 26,5°C (αποδεκτός μέσος όρος).
Στα προβλήματα αυτά προστίθενται ακόμη:
α) η ανυπαρξία διαφορετικού χώρου ενδιαίτησης για ενήλικους και ανήλικους κολυμβητές (με κατάφωρη την αγανάκτηση των γονέων και κηδεμόνων των ανήλικων κολυμβητών στα διαστήματα συνύπαρξης και ενδιαίτησης ενηλίκων και ανηλίκων κολυμβητών), καθώς και η ελλιπής συντήρηση και καθαριότητα τόσο των λουτήρων όσο και των αποδυτηρίων,
β) η ελλιπής συντήρηση τόσο του κτιριακού εξοπλισμού (στέγη, κλπ.) αλλά και των χώρων της πισίνας με συνέπεια την εμφάνιση τραυματισμών στους κολυμβητές λόγω i) φθαρμένων συρματόσχοινων στις διαχωριστικές γραμμές των κολυμβητικών διαδρομών, ii) δυσλειτουργικών βατήρων λόγω κακής τους στήριξης και πολύχρονης λειτουργίας τους, iii) φθαρμένων πλακιδίων στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής, αλλά και κινδύνων από κατάρρευση ολόκληρων επιφανειών της στέγης (χαρακτηριστικό το συμβάν κατάρρευσης ενός μέρους της σκεπής του κολυμβητηρίου το καλοκαίρι του 2015),
γ) η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας της πισίνας κάθε νέα κολυμβητική περίοδο (αντί των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου του 2015 η πισίνα λειτούργησε μόλις στις 12 Οκτωβρίου 2015 λόγω επισκευών στις υποστυλώσεις του κτιρίου— διάρκειας μόλις δέκα ημερών συνολικά και οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα στον μήνα Αύγουστο που ΔΕΝ λειτουργεί το κολυμβητήριο...), και τέλος
δ) η ελλιπής στελέχωση του τεχνικού/υποστηρικτικού προσωπικού του κολυμβητηρίου, με συνέπεια i) την αδυναμία λειτουργίας του κατά τις πρωινές ώρες και ii) την οριακή αντιμετώπιση των καθημερινών λειτουργικών και τεχνικών αναγκών του χώρου (λειτουργία, συντήρηση, κλπ.).

Οι εκπρόσωποι των γονέων σημειώνουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι αδύνατο να συνεχιστεί και τη νέα περίοδο και ζητούν την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τόσο από την διοίκηση του ΠΕΑΚΙ όσο και από όλους τους τοπικούς φορείς.
«Τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας της δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής των Ιωαννίνων έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών αθλητών από την κολύμβηση και θα επιτύχουν σύντομα τη στροφή πολλών γονέων και κηδεμόνων σε ποιοτικότερες λύσεις που ήδη προσφέρει και σύντομα θα επαυξήσει ο ιδιωτικός φορέας... καταδεικνύοντας τη μη φερέγγυα λειτουργία των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων!», καταλήγουν.