Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

850 θέσεις εργασίας και υπηρεσίες Υγείας στους πρόσφυγες

Σε θέματα υγείας των προσφύγων θα επενδύσει η χώρα μας τα 24,2 εκατ. ευρώ που διαθέτει από το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση» που χρηματοδοτείται από το Έκτακτο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF). 
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μέσω έργων, η υλοποίηση των οποίων ξεκινά από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα δημιουργηθούν 850 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας. Δικαιούχος είναι...
το υπουργείο Υγείας και φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). 

Τα υποέργα είναι τα εξής:
- Ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πύλες εισόδου με προσλήψεις 146 γιατρών, 264 νοσηλευτών, μαιών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, 15 διοικητικών, 15 διαμεσολαβητών υγείας, 44 ατόμων βοηθητικού προσωπικού και 40 διασωστών ΕΚΑΒ.
- Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Κέντρα Φιλοξενίας για την υγειονομική κάλυψη και ψυχοκοινωνική στήριξη των 57.000 προσφύγων με τοποθέτηση ομάδας υγείας αποτελούμενη από γενικό γιατρό ή παθολόγο, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διαπολιτισμικό διαμεσολαβητή.
- Ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Δημόσιας Υγείας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και τις Διευθύνσεις  Δημόσιας Υγείας των Διοικητικών Περιφερειών θα συνεργαστούν με σκοπό την αυτοψία, την καταγραφή και παρέμβαση σε περιπτώσεις κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση, τους εμβολιασμούς κλπ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται ενίσχυση των παραπάνω φορέων με προσλήψεις 93 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, επιδημιολόγοι, επισκέπτες υγείας, οδηγοί/ διασώστες κινητών μονάδων κ.α).
- Διαχείριση και Παρακολούθηση του Προγράμματος για την ασφαλή υλοποίηση του έργου με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό (32 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, οικονομολόγων, διοικητικών κ.α.).
«Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα κέντρα φιλοξενίας σε συνεργασία με τις ΜΚΟ οι οποίες, επίσης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς, η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες και τη γενικότερη ανακούφιση του δημόσιου συστήματος υγείας  καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας με βάση τα διεθνή standards» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε στην Ελλάδα 82,6 εκατ. ευρώ ως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης μέσω των Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).
Μέσω του ΤΑΜΕ, δίδεται η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 24,2 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, προκειμένου να αυξήσει την ικανότητα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μετανάστες και  πρόσφυγες. Στόχος του Ταμείου είναι, πρώτον, να παράσχει βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες) σε κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες, και, δεύτερον, να ενισχύσει τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και τις δομές επιδημιολογικής επιτήρησης.
Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ χορηγούνται στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας για να παράσχει στους μετανάστες έκτακτη βοήθεια με την μορφή καταλυμάτων, στέγης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης και μεταφορών. Για τις δραστηριότητες αυτές στην ηπειρωτική Ελλάδα θα δοθεί χρηματοδότηση ύψους 52,2 εκατ. ευρώ από το ΤΑΜΕ, ενώ 6,2 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την παροχή στήριξης  στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).
Νέα βοήθεια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επίσης, χτες επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και καταγραφής στην Ελλάδα και των δραστηριοτήτων εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα στην Ιταλία. €7,3 εκατ. διατίθενται στην Ελληνική Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και των ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου. Με αυτή την επιπλέον χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης που διατίθεται για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 353 εκατ. ευρώ από το 2015 και μετά. Αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση προστίθεται στα 509 εκατ. που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα μέσω των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 ( 294.5 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (ΤΑΜΕ) και 214.7 εκατ. από το ΤΕΑ).
Οι πρόσφυγες στην Ήπειρο
Στο μεταξύ στο νέο δελτίο των προσφυγικών ροών, την Παρασκευή καταγράφονται 445 πρόσφυγες στη Φιλιππιάδα, 206 στα Δολιανά, 789 στον Κατσικά και 231 στη Φανερωμένη, καθώς και 142 στο Τσεπέλοβο και 167 στην Κόνιτσα.


Πηγή: Ελευθερία