Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Κινήσεις αποκατάστασης της σταθερότητας στον άξονα Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη

του Γιώργου Ευγενίδη
Κινήσεις σταθεροποίησης λαμβάνουν χώρα στον άξονα Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη, με δεδομένη και τη συνάντηση των δύο που ορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή (12:30), μετά από αρκετούς μήνες και το δημόσιο «παράπονο» του κ. Μείμαράκη πως δεν έχει κληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά και τις βολές του πρώην προέδρου αναφορικά με τους χειρισμούς της ηγεσίας.
Η συνάντηση και η συζήτηση θα είναι, άλλωστε, μια...
καλή αφορμή προκειμένου να επιλυθούν ενδεχομένως διαφορές και να συζητηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για καίρια ζητήματα, όπως για την ένταση του αντιπολιτευτικού λόγου της ΝΔ, αν και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, όποτε ο κ. Μεϊμαράκης αισθάνεται πως θέλει κάτι να πει, θα το πράττει. 

Οι σχέσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη έχουν ουσιαστικά περάσει από 40 κύματα μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου, αν και στον τρίτο όροφο της Συγγρού ποτέ δεν έδωσαν μεγαλύτερη έκταση στα σενάρια αναφορικά με τις προθέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ, στις τυχόν διαρροές του ή και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Άλλωστε, υπό τη «βολική» αίρεση πως οι πρώην πρόεδροι δικαιούνται να έχουν τη γνώμη τους, η Συγγρού απέφυγε να «βάλει τα πόδια της στο νερό» και έτσι δεν εξωτερικεύτηκαν ποτέ σε επίσημο επίπεδο τα όσα έλεγαν στελέχη του κόμματος, ιδίως μετά την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη στον Real FM, η οποία ομολογουμένως ενόχλησε αρκετούς.

Πλην όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μια συγκεκριμένη στρατηγική: δεν σχόλιασε, ούτε καν σε ιδιωτικές του συνομιλίες, τις τοποθετήσεις του κ. Μεϊμαράκη, του αναγνώρισε το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης και επεδίωξε εκ νέου επαφή μαζί του. Έτσι, κλείστηκε το ραντεβού στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η διαρροή στη στήλη «Βηματοδότης», με βάση την οποία ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται ειπών σε στελέχη της ΝΔ στη Ρόδο πως «πρέπει να στηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης». Βέβαια, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκανε «περιοδεία» στη Ρόδο, ούτε άνοιξε οργανωμένο διάλογο με τα στελέχη του κόμματος στο νησί (βρέθηκε εκεί για ολιγοήμερη απόδραση και συναντήθηκε κυρίως με τον τοπικό βουλευτή Μάνο Κόνσολα και το στέλεχος και κουμπάρο του Τώνη Μαρτίνη), αλλά το δημοσίευμα έχει τη σημασία του στο εν εξελίξει γαλάζιο saga.

Άλλωστε, ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή με την Παναγή Κυριακού (πρόσφατα βρέθηκε εκεί), με την εκτίμηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να είναι άλλωστε πως το φθινόπωρο ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για πρόωρες εκλογές λόγω του βάρους των φορολογικών μέτρων, αλλά και των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης. Με αυτό το δεδομένο, μπορεί οι «καραμανλικοί» να διαφοροποιούνται σε κρίσιμα ή και λιγότερο κρίσιμα σημεία, πάντως επιμένουν πως η ΝΔ πρέπει να βρίσκεται σε κάθε περίπτωση σε επιφυλακή ενόψει εξελίξεων, άσχετα αν συμφωνούν όλοι με την οξύτητα του κομματικού αντιπολιτευτικού λόγου.

Πάντως, το ραντεβού Μητσοτάκη-Μεϊμαράκη γίνεται για να κλείσει, τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και σε επίπεδο ουσίας, ένα μέτωπο που θα μπορούσε να…κακοφορμίσει, με δεδομένη και την έντονη προσωπικότητα του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος εμφανιζόταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, στον τρίτο όροφο της Συγγρού επιδιώκουν…εσωκομματική νηνεμία, ενόψει και των πολύ σημαντικότερων διακυβευμάτων που θα ανακύψουν εκ νέου για τη χώρα το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα εκτιμούν πως η ίδια η ΝΔ βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση, οπότε απαιτείται και κάποιος χρόνος προκειμένου να βρεθεί ένα modus vivendi με όλα τα στελέχη του κόμματος και αυτά να ευθυγραμμιστούν με τους ρυθμούς του προέδρου του κόμματος.