Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ο φωτισμένος Ιερόθεος επίτ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγορεύτηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου που βρέθηκε στα Γιάννενα για τον σκοπό αυτό και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.
Η εκδήλωση άρχισε με...
προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου του τιμώμενου με προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου του Ιερόθεου από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Ανδρέα Φωτόπουλο.


«Φωτεινό παράδειγμα...»
Ο κ. Φωτόπουλος διακεκριμένος επιστήμων, αναφέρθηκε στο ευρύτερο φιλανθρωπικό, κοινωνικό, επιστημονικό και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Ιερόθεου και εξήρε την προσωπικότητά του.
Υπογράμμισε ότι τέτοια φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο μπορούν να φωτίσουν το σκοτάδι της εποχής μας και να δώσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Να αναδείξουν στους νέους μια αξεπέραστη στάση ζωής με αξιοπρέπεια και ήθος.


Τα τρία σημεία
Το όλο έργο του Σεβασμιωτάτου, είπε ο ομιλητής, που αναφέρεται στη σχέση μεταξύ Ιατρικής επιστήμης και Θεολογίας επικεντρώνεται σε τρία σημεία:
Πρώτον, στην άποψή του, την οποία στηρίζει στον καθηγητή πατέρα Ιωάννη Ρωμανίδη, ότι η ορθόδοξη Θεολογία διακρίνεται από την δυτική Θεολογία, διότι συνδέεται με την Ιατρική επιστήμη και όχι με την κλασική και δυτική μεταφυσική. Αυτό σημαίνει ότι η ορθόδοξη Θεολογία πρέπει να ερμηνευθεί μέσα από ιατρικούς όρους και όχι από φιλοσοφικούς. Είναι πρακτική επιστήμη και όχι θεωρητική. 
Στο έργο του η Εκκλησία χαρακτηρίζεται ως Θεραπευτήριο – Νοσοκομείο, οι Κληρικοί πνευματικοί ιατροί – θεραπευτές, η θεολογία ως πνευματική Ιατρική επιστήμη, ο άνθρωπος που προστρέχει στην Εκκλησία για βοήθεια εκλαμβάνεται ως πνευματικά ασθενής, τα δόγματα και οι κανόνες της Εκκλησίας ως πνευματικά φάρμακα κ.ά. Έτσι αποφεύγει να χαρακτηρίζεται ο Χριστιανισμός ιδεολογία και φιλοσοφικός στοχασμός και ασχολείται με τον άνθρωπο.
Δεύτερον, επικεντρώνεται στην άποψη ότι η νηπτική παράδοση της Εκκλησίας συγγενεύει με την σύγχρονη ψυχιατρική – νευρολογία, διότι ασχολείται με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και με τα νοητικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν κατά ποικίλους βαθμούς την όλη ύπαρξη του ανθρώπου. Άλλωστε, η ψυχολογία στις ημέρες μας αποδεσμεύτηκε από την φιλοσοφία και συνδέθηκε με τις νευροεπιστήμες.
Τρίτον, το έργο του κ. Ιερόθεου επικεντρώνεται στην άποψη ότι η Ορθόδοξη Θεολογία διαλέγεται με θετικό τρόπο με την σύγχρονη επιστήμη και μάλιστα την επιστήμη της μοριακής βιολογίας. Διατυπώνει την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Θεολογίας και Επιστήμης, γιατί κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις του μεγάλου σύγχρονου γενετιστού επιστήμονος Φράνσις Κόλλινς στο βιβλίο του «Η γλώσσα του Θεού», στο οποίο φαίνεται η αρμονική σχέση μεταξύ Θεολογίας και Επιστήμης.


Γνήσιο φρόνημα!
Ο κ. Φωτόπουλος επισήμανε ότι ο Σεβασμιώτατος είναι ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο «Ορθόδοξος Ψυχοθεραπεία», προσθέτοντας ότι ο τίτλος και το περιεχόμενο έγινε αποδεκτό από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία».
Ο ομιλητής, είπε, τέλος, ότι ο κ. Ιερόθεος διακρίνεται για το γνήσιο εκκλησιαστικό του φρόνημα, την χρηστότητα του ήθους, την πληρότητα της επιστημονικής του συγκρότησης, την οξύνοια της σκέψης του και την ευρυμάθειά του. 
Με την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον κ. Ιερόθεο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται επιστημονικά και ακαδημαϊκά πλουσιότερο και σοφότερο.


Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1945, όπου έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Αγρίνιο και στη συνέχεια πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, αλλά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1969, με βαθμό «άριστα». Επί διετία υπηρέτησε ως βοηθός λαϊκός ιεροκήρυξ της Αποστολικής Διακονίας.
Το 1971 χειροτονήθηκε διάκονος, τον επόμενο χρόνο Πρεσβύτερος και χειροτονήθηκε σε Αρχιμανδρίτη, Υπηρέτησε στην Έδεσσα σε συνολικά δεκαοκτώ χρόνια (επί μία τριετία εξυπηρέτησε τις λειτουργικές ανάγκες της 2ας Μεραρχίας).
Για οκτώ περίπου χρόνια υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητας της Αρχιεπισκοπής. Δίδαξε, κατά διαστήματα, την ελληνική γλώσσα (αρχαία και νέα) και παρέδωσε μαθήματα Χριστιανικής Ηθικής στη Μπελεμέντεια Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου στο Βόρειο Λίβανο. Μίλησε σε Ιερατικά, Θεολογικά και Επιστημονικά Συνέδρια.
Ίδρυσε και κατηύθυνε μοναστική Αδελφότητα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συγγραφή βιβλίων. Εξέδωσε 94 βιβλία! Πάνω από 70, μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ισπανική, αραβική, ρωσική, ουγγρική, ρουμανική κ.ά.). Συνολικά τα βιβλία, μαζί με τα ανάτυπα, ανέρχονται σε 300! Το βιβλίο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση», βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άρθρα του δημοσιεύθηκαν στις Αθηναϊκές εφημερίδες «Η Καθημερινή», «Το Βήμα», «Ελεύθερο Τύπο», «Ελευθεροτυπία». Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης και λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξελέγη την 19η Ιουλίου 1995. Το 2008, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγόρευσε τον κ. Ιερόθεο Επίτιμο Διδάκτορα.
* * * 
Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία του κ. Φωτόπουλου, ακολούθησε ανάγνωση του Ψηφίσματος και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή κ. Μηνά Η. Πασχόπουλο και περιένδυση του τιμώμενου από την Καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια κυρία Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου.
Ακολούθησε ομιλία του κ. Ιερόθεου, με θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία ως Ιατρική Επιστήμη» και η τελετή έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.