Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Στενάζει η πασχαλινή αγορά στα Γιάννενα

Υποτονική η κίνηση, στα ψώνια της τελευταίας στιγμής υπολογίζουν οι καταστηματάρχες
Πιο ακριβό φέτος το εορταστικό τραπέζι, με αυξημένες τις τιμές κρεατικών κατά 7,51% και των προϊόντων σούπερ μάρκετ κατά 8,25% • Μόνο οι τιμές φρούτων - λαχανικών είναι μειωμένες κατά 18,79%
Αβεβαιότητα, σύγχυση και προβληματισμός κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, που, Μεγάλη Εβδομάδα, παρακολουθεί τον Γολγοθά που ανεβαίνει για ακόμη μια φορά η χώρα, χωρίς όμως σύντομα να φτάνει και στην Ανάσταση!
Οι νέες εξελίξεις στο...
πολιτικο-οικονομικό σκηνικό της χώρας συνέπεσαν στην χειρότερη περίοδο, αφού ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, όλα κινούνται σε ρυθμούς πολύ υποτονικούς. Σε μια περίοδο που η αγορά ελπίζει για έστω μια μικρή ανάκαμψη, συζητούνται ευρέως τα νέα σκληρά μέτρα και την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις  με τους «θεσμούς» ναυαγούν. Ανεβάζουν έτσι τον τελικό λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός και που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα στους πολίτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά τους ξημερώνει!..

Στον… αυτόματο πιλότο!
Εξάλλου, το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση, αφού υπάρχει το προηγούμενο, όταν εν μια νυκτί, το περασμένο καλοκαίρι, έκλεισε τις τράπεζες, επιβάλλοντας capital controls!  
Όταν λοιπόν συμβαίνουν αυτά, με σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να βρίσκονται στο πόδι, αντιδρώντας σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο και την Κυβέρνηση να επιδίδεται σε επιχείρηση «σκούπα», προκειμένου να συγκεντρώσει λεφτά στα κρατικά ταμεία, τότε επόμενο είναι η χώρα να βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο! Οι αποτυχημένες προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές, προκαλούν νέο «πονοκέφαλο» και στους πολίτες, στους οποίους επέστρεψε ο φόβος για τυχόν ύπαρξη ενός ξαφνικού πιστωτικού γεγονότος.

Η αγορά στενάζει!..
Πώς λοιπόν να πάρει μπροστά η αγορά, που πνέει τα λοίσθια και η οποία περιμένει περιόδους σαν και την τωρινή (λόγω Πάσχα) για να βγει από την χειμερία νάρκη; Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και όπως τονίζουν πολλοί καταστηματάρχες των Ιωαννίνων, η κίνηση είναι απογοητευτική. Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν μια ελπίδα, πιστεύουν ότι αύριο και το Μεγάλο Σάββατο θ’ αλλάξει η εικόνα, αν και φυσικά, όπως αναφέρουν, δεν αρκούν δυο μέρες για να «ζεσταθεί» η εδώ και πολύ καιρό «παγωμένη» αγορά. 
Όσον αφορά τις παραγγελίες στα κρεοπωλεία, αυτές είναι αρκετά περιορισμένες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο περισσότερος κόσμος στρέφεται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα οποία βάζουν πολλές προσφορές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.  
Όχι, αυτά δεν είναι καλά σημάδια. Και όσο και να προσπαθεί κάποιος να μην είναι τόσο απαισιόδοξος, η καθημερινή πραγματικότητα που βιώνει δεν τον αφήνει.  Δεν χρειάζεται να πάει μακριά. Στα Γιάννενα μια βόλτα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο και πόσα άλλα με δυσκολία κρατιούνται ακόμη ανοιχτά! «Ο κόσμος δεν θα βγει για ψώνια, όπως παλιά. Αυτό πάει τελείωσε. Τα απολύτως απαραίτητα  και αυτά με περικοπές. Τώρα και με τις αλυσίδες εμείς οι μικροί έχουμε πεθάνει», έλεγε στον «Π.Λ.» Γιαννιώτης έμπορος ρούχων, περιγράφοντας το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με μελανά χρώματα.

Το πασχαλινό τραπέζι
Όσον αφορά τις γιορτές του Πάσχα οι καταναλωτές προχωρούν σε πολύ μετρημένες αγορές. Εκτός από το πασχαλινό τραπέζι που κι αυτό υπολογίζεται ότι θα τους κοστίσει πιο ακριβά από πέρυσι, οι άλλες αγορές αφορούν κάποια δώρα στα παιδιά κυρίως και πάλι με μέτρο. 
Όσον αφορά το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, που αφορά και τους περισσότερους,  σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίας και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ θα είναι αυξημένο κατά 1,02% και θα κοστίσει 105,28 ευρώ για μια εξαμελή οικογένεια η οποία το 2015 κατέβαλε 104,22 ευρώ.
Η αύξηση οφείλεται κατά βάση στις υψηλότερες από πέρυσι τιμές των κρεατικών (άνοδος 7,51%). «Φρένο» έβαλε η μείωση στις τιμές λαχανικών και φρούτων καθώς ο μέσος ρυθμός είναι της τάξεως του 18,79%.
Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του 8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς τη μετάταξη αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.

Πιο ακριβά και τα νηστίσιμα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα πιο ακριβό είναι το νηστίσιμο τραπέζι καθώς για αυτή την κατηγορία των εδεσμάτων η αύξηση είναι της τάξης του 9,42% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα θαλασσινά και το τουρσί, λόγω της μετάταξης των συγκεκριμένων προϊόντων στο ΦΠΑ 23% από 13%. Υποχώρηση κατέγραψαν μόνο οι ελιές.

Δήλωση Βασ. Κορκίδη
Η δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδη για την πασχαλινή αγορά, αποτυπώνει χαρακτηριστικά το κλίμα των ημερών: «...παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές παρά τις μετατάξεις πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ο οποίος σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί στο 24%. Η κίνηση στη πασχαλινή αγορά είναι υποτονική και διακατέχεται από ένα κλίμα αβεβαιότητας, πληρώνοντας ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Οι καταναλωτές, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και της Κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα...».