Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Τα Γιάννενα γιόρτασαν την 106η επέτειο της απελευθέρωσης

Με έναν λαμπρό ήλιο και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, συλλογικοτήτων και στρατιωτικών αγημάτων, το πρωί της Πέμπτης.
Η επέτειος των 106 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων γιορτάστηκε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, με κατάθεση στεφάνων στο...
Ηρώο Μπιζανομάχων και με την καθιερωμένη παρέλαση.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και τη Βουλή εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.
Στις δηλώσεις των πολιτικών και τοπικών παραγόντων υπήρχαν ψήγματα της αίσθησης ότι διανύουμε χρόνο προεκλογικό σε πολλά επίπεδα.

Οι δηλώσεις
Η Γιαννιώτισσα υφυπουργός Παιδείας τόνισε τη σημασία της τιμής στους αγώνες των προγόνων μας για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και στάθηκε στο έργο του Υπουργείου της – πράγμα μάλλον ασυνήθιστο για την ημέρα…
«Για μας στο Υπουργείο Παιδείας» είπε «οι ευθύνες είναι να προχωρήσουμε με σταθερό τρόπο. Ήδη γίνονται προσπάθειες που θα συνεχιστούν και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσουμε μπροστά και να ενισχύσουμε τους τομείς του κοινωνικού κράτους και πρωτευόντως τον τομέα της παιδείας, με προσωπικό όσο και με πόρους και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχουν ξεκινήσει από τον τόπο μας, για την επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς που την έχουμε ανάγκη».
Σχολιάζοντας τη «Συνθήκη των Πρεσπών» που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, η κ. Τζούφη τόνισε πως «με συναντίληψη και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα γειτονικών λαών, μπορούμε να προχωρήσουμε με ειρηνικό τρόπο».

Ο Χρήστος Μαντάς από την πλευρά του, δήλωσε πως «είμαστε εδώ με μεγάλη αυτοπεποίθηση και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας την τεράστια κρίση και με προοδευτικό πρόσημο στην επόμενη μέρα, χρειάζεται να στηρίξουμε την κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας».

Ο Γιάννης Στέφος έμπλεξε τις χρονολογίες στη δήλωσή του, αφού αναφερόμενος στη συμβολή των Ιωαννίνων στην προεπαναστική περίοδο και στην επανάσταση του 1821, πρόσθεσε πως «μια συμβολή που ωστόσο έπρεπε να περιμένει 106 χρόνια για να απελευθερωθούν τα Γιάννενα…». Τόνισε επίσης, πως σήμερα, έχουμε μια πόλη με εξαιρετικές δυνατότητες, με ολοκληρωμένες υποδομές που κατάφεραν να ενισχυθούν με την Ιόνια Οδό και το αεροδρόμιο μια πόλη και μια περιοχή με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, μια πόλη που κάνει τεράστιες προσπάθειες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας και η Γιαννιώτισσα βουλευτής Β΄ Αθηνών, Άννα Ασημακοπούλου. Αμφότεροι έδωσαν προεκλογικό χρώμα στις δηλώσεις τους. Για τον Κώστα Τασούλα χρειάστηκαν 483 χρόνια σκλαβιάς (1430 – 1913) για να είμαστε τώρα ελεύθεροι και με κατακτημένη την ελευθερία. «Σήμερα, με ελευθερία και σύνεση καλούμαστε να ξανακατακτήσουμε και να εδραιώσουμε την προκοπή μας γι’ αυτό και η αισιοδοξία που αντλούμε από τη σημερινή ημέρα δεν έχει να κάνει με την ελευθερία πια αλλά με την προκοπή μας που μας λείπει και που στο 2019 ελεύθερα και με σύνεση, θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη δρομολόγησή της».

Με το στίχο από το γνωστό δημοτικό τραγούδι, η Άννα Ασημακοπούλου σημείωσε, ευχόμενη χρόνια πολλά: «τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε. Ήλθε η ώρα να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων και των Ελληνίδων».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστήριξε στις δηλώσεις του πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μη βάζει πλάτη ώστε η πατρίδα να είναι πατρίδα με αξίες και με αγώνα και ο αγώνας είναι επιτέλους να μην είμαστε επιδερμικοί και να ασχοληθούμε με την ουσία». «Πρέπει αυτό τον ήλιο, αυτό το περιβάλλον να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία και να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και όχι ο καθένας απ’ έξω να μας επιβάλλει όρους. Λέγεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια αν δεν κάνουμε δουλειά και ουδείς έχει το δικαίωμα να διαχωρίζει τον κόσμο και να μη σκέφτεται την ουσία που είναι μία: μια Ελλάδα δυνατή, με αξίες και αρχές όπως μας την έδωσαν οι πρόγονοί μας» συμπλήρωσε.

Τέλος ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας επικαλούμενος τη ρήση της ομιλήτριας της πανηγυρικής εκδήλωσης της Τετάρτης Ν. Ζαγοριανάκου, επανέλαβε πως «η μεγαλύτερη ελευθερία είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις, είναι η εσωτερική μας ηθική. Αυτά έκαναν τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση να οδηγήσουν στην επόμενη μέρα τη χώρα. Αυτές οι εσωτερικές δεσμεύσεις ελπίζω να είναι οι αρχές και της σημερινής γενιάς για να πάμε τον τόπο μπροστά».
Δήλωση Ριζόπουλου
Σε γραπτή δήλωσή του, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, μετά το πέρας της Δοξολογίας που έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου, δήλωσε: «Σήμερα, που η εθνική μας ταυτότητα, είτε με όσα συμβαίνουν βόρεια μας, είτε με εκείνους που την καπηλεύονται με εξαιρετική ευκολία στα πλαίσια παράνομων ελληνοποιήσεων, περνά σε μια νέα κρίσιμή εποχή. Στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα του σήμερα οφείλουμε να πάρουμε το σωστό μήνυμα από την Απελευθέρωση και να αντιληφθούμε ότι ήρθε η ώρα να κόψουμε μια και καλή τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν. Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης, της εργασίας, το ξεκόλλημα από το τέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας αρμόζει το τέλος, μας αρμόζει μόνο η πρωτιά.

Εύχομαι του χρόνου την ίδια εποχή, η Ήπειρος να έχει γυρίσει σελίδα».