Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Χαιρετισμός του Γιάννη Στέφου στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος απηύθηνε χαιρετισμό στην πρώτη πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, που έγινε στα Γιάννενα το περασμένο Σαββατοκύριακο. 
Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου και του ΠΕΔ Ηπείρου, γεγονός που ο βουλευτής ανέδειξε στον χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι ένας τέτοιος φορέας έλειπε από τα πράγματα και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε στη σημασία του...
πολιτισμού ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία θέτει συνθήκες και όρους κοινωνικής διαμόρφωσης αλλά και άσκησης πολιτικής και πολιτιστικής δράσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν πολιτισμός, όπως είπε ο Φεμπρ, είναι η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας, τότε στην σημερινή Ελλάδα τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Σε μια κοινωνία που τείνει να συντηρικοποιείται όλο και περισσότερο κάτω από την επίδραση νεοφιλελεύθερων ιδεολογιών και αξιών, ο πολιτισμός, δηλαδή η εξάσκηση της ειλικρίνειας και της ευγένειας, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στην εξάπλωση του νεοσυντηρητισμού, του φασισμού και του ναζισμού. Ο πολιτισμός ως ατομική και συλλογική έκφραση μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αναζήτηση, στον κοινωνικό διάλογο, να (ανα)κατασκευάσει ταυτότητες και συλλογικότητες. Ο πολιτισμός μπορεί να συμπεριλάβει κι όχι να αποκλείσει».
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του, ο βουλευτής ανέδειξε το δίλημμα που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κοινωνία με πολιτισμική παρουσία ανά τους αιώνες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει να αντιμετωπίσει το εξής στοίχημα: θα είναι μια κοινωνία δυναμική, ανοιχτή, σύγχρονη, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση δημοκρατικών αξιών, οικολογικής συνείδησης και ανθρωπιστικού προσανατολισμού στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα ή θα είναι μια κοινωνία εσωστρεφής, ενδοσκοπούμενη και αέναα θυματοποιημένη;»
Κλείνοντας, εξήρε τη σημασία της συνάντησης, ευχόμενος την επιτυχία της και την ευόδωση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου φορέων πολιτιστικής διαχείρισης.