Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Τοπικό “πολιτικό μνημόσυνο” Συριζαίων για φορείς λόγω αποχώρησης

Αποχαιρετισμός των διορισμένων από το ΣΥΡΙΖΑ διοικήσεων φορέων με πραγματοποίηση πολιτικού μνημοσύνουκαι με παράλληλες “κραυγές οργής” κατά του νέου Νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος του κ. Χατζηδάκη.
Έβγαλαν “όλη την πίκρα και το παράπονο” για την αντικατάστασή τους σε μια μονομερώς τοποθετημένη πολιτικά εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής»που διοργάνωσαν το πρωί της Παρασκευής, ο Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, ο Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου – Europe Direct Ηπείρου.
Στο πάνελ “συμπαράστασης στους πικραμένους” ένας πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής, ο Σωκράτης Φάμελλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ένας δημοσιογράφος που έγινε γνωστός από την κρατική τηλεόραση βρίζοντας την πρώην αξιωματική αντιπολίτευση (πρόσφατα απείλησε ότι όταν γυρίσει θα μας γ…) ήταν το επίσημο κοινό.

Τι ειπώθηκε
Οι Φορείς Διαχείρισης όπως τους ξέραμε καταργούνται και υποκαθίστανται από έναν κεντρικό φορέα στην Αθήνα και από αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Ο πρώην Πρόεδρος του Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων, Σεραφείμ Φελέκης, αυτό από μόνο του το βρίσκει πολύ κακό για την εντοπισμένη προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Και όπως εκτίμησε την πιστοποίηση που έλαβε ο Φορέας του από την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία προστατευόμενων περιοχών (Europark) δεν θα μπορούσαν να την διεκδικήσουν σήμερα λόγω της απώλειας του «αυτοδιοίκητου». Επεσήμανε και τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τρέχουν οι φορείς διαχείρισης σήμερα.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται με την κατάργηση των Φορέων επεσήμανε και ο Μιχάλης Βάκκας, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στους φορείς αλλά και ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας.
Ο Φίλιππας Φίλιος, απερχόμενος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, μίλησε για μια πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση που είναι σε εξέλιξη και παρέδωσε τυπικά στην τοπική κοινωνία τον τόμο που περιγράφει τι είναι και τι θέλει η λίμνη Παμβώτιδα – πρόκειται για το πλάνο που εκπόνησε ο Φορέας με τη ΜΟΔ.
Φάμελλος και Τζούφη χρησιμοποίησαν στις δηλώσεις τους βαρύγδουπες λέξεις για το νόμο, όπως «απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα», «περιβαλλοντικό έγκλημα αλλά και δημοκρατικό πραξικόπημα εν μέσω πανδημίας»… «περιβαλλοντοκτόνος νόμος»…
με πληροφορίες από pbnews