Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Έτσι η Ήπειρος… μάχεται τον κορονοϊό! – «Μπροστάρης» η Περιφέρεια

Σειρά μέτρων και ενισχύσεων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - Χορηγείται συνεχώς υγειονομικό υλικό - Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αιμοδοσία 
Αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ήπειρο, με τις εστίες τους να βρίσκονται σε Άρτα και Πρέβεζα, εν τούτοις η κατάσταση παραμένει σε καλά γενικά επίπεδα.
Το κύριο βάρος επωμίζονται τα Γιάννενα, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο κάτι που έχει ως επακόλουθο να μεταφέρονται για νοσηλεία όλα τα βαριά περιστατικά. Εξίσου όμως σημαντική είναι η συμβολή των άλλων τεσσάρων νοσοκομείων σε επίπεδο ελέγχου, με τη Θεσπρωτία πάντως να είναι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου, που παραμένει μέχρι σήμερα αλώβητος από τον θανατηφόρο ιό. 
Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορονοϊού, βρίσκεται...
το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είναι όμως μόνο του: Πολύ μεγάλη και καίρια είναι η συμβολή της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου – με τη λειτουργία πλέον του Εργαστηρίου αναλύσεων- των εθελοντικών οργανώσεων και ιδίως των αιμοδοτών, αλλά και επιχειρήσεων που συνδράμουν και ενισχύουν το έργο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. 

Ο ρόλος των πολιτών
Πριν φτάσουμε βέβαια στη διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία, πρέπει να τονιστεί ότι η μέχρι σήμερα θετική σε σχέση με άλλες περιοχές κατάσταση, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηπειρώτες σε πολύ μεγάλο βαθμό τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση. Παράλληλα η ομαδική μετακίνηση αποδήμων από τις πόλεις στα χωριά δεν συνεχίστηκε με τον αρχικό ρυθμό και έτσι περιορίστηκαν οι εστίες μετάδοσης της νόσου.

Η «μάχη» κατά του κορονοϊού είναι συνεχής και δεν επιτρέπονται λάθη και αδιαφορία. Αν οι πολίτες δεν δείξουν την ίδια και μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, οι δομές υγείας της Ηπείρου, όσο ενισχυμένες και αν είναι, όσο και αν υπάρχει ένα πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό θα καταρρεύσουν.
Χθες η μεγάλη προσέλευση κόσμου στις τράπεζες σήμανε νέα «καμπάνα» στην Κυβέρνηση καθώς το φαινόμενο αυτό δεν ήταν μόνο «αθηναϊκό», αλλά εμφανίστηκε σε μικρότερη κλίμακα και σε τράπεζες των Ιωαννίνων. 

Βελτιώθηκαν οι υποδομές
Κατά γενική εκτίμηση που υπάρχει στον ιατρικό κόσμο σήμερα οι δομές δημόσιας υγείας στην Ήπειρο, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ουσιαστικά σε σχέση με ο τι γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγους μήνες. Αν και συνδικαλιστές, όπως της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, επιχειρούν να τα παρουσιάσουν όλα «μαύρα», αναπαράγοντας κομματικά συνθήματα κλπ τα νοσοκομεία έχουν οργανωθεί και ήδη προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. 

«Μπροστάρης» η Περιφέρεια
«Μπροστάρης» στον αγώνα προετοιμασίας των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα κορονοϊού είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία συνέδραμε ουσιαστικά στην βελτίωση των υποδομών τους, αλλά και δημιουργίας χώρων υποδοχής των ασθενών. 
Έναν μικρό απολογισμό έκανε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από την Περιφέρεια 700.000 ευρώ και γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν και πόροι του ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων.
Κάθε δράση και ενίσχυση της Περιφέρειας «έκλεινε» και μια «μαύρη τρύπα» στη λειτουργικότητα των νοσοκομείων και άνοιγε μια χαραμάδα ελπίδας για τους ασθενείς. 

Σύγχρονος εξοπλισμός 
Η Περιφέρεια ενίσχυσε τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, συνεισφέροντας οικονομικά και για την αγορά του αναλυτή των δειγμάτων που τέθηκε σε λειτουργία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έτσι εκδίδονται σχεδόν άμεσα αποτελέσματα των αναλύσεων. Έγιναν επίσης εκτεταμένες απολυμάνσεις δημοσίων κτιρίων, ώστε να εκλείψουν πηγές μόλυνσης από τον ιό. Στους χώρους των νοσοκομείων στήθηκαν σκηνές ή λυόμενα ώστε οι ασθενείς να εξετάζονται εκτός ιδρυμάτων και να αποφεύγεται έτσι η επαφή με άλλους ασθενείς ή επισκέπτες. 

Προμήθειες υγειονομικού υλικού
Η μεγάλη «μάχη» γίνεται για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ήδη ποσότητες έχουν αγοραστεί από την Περιφέρεια, παρά το γεγονός, που όπως είπε ο Περιφερειάρχης, υπάρχουν δυσκολίες στην αγορά εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και των ελλείψεων που υπάρχουν. Ρόλο αναλαμβάνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο με χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ από την Περιφέρεια θα κατασκευάσει τρισδιάστατες μάσκες. 

Ρεκόρ προσφοράς
Ένας άλλος τομέας στον οποίο διακρίνονται οι Ηπειρώτες είναι η αιμοδοσία. Αν και για τις άλλες πόλεις της Ηπείρου δεν υπάρχουν στοιχεία, η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε μπροστά από την Περιφέρεια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εκεί που τα δύο νοσοκομεία εξέπεμπαν S.O.S. τώρα έχουν πλήρη επάρκεια. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης συγκεντρώθηκαν περί τις 300 φιάλες αίματος που διανεμήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου, εκτός δηλαδή του Πανεπιστημιακού και του «Χατζηκώστα», που πραγματοποίησαν τις αιμοληψίες.  

Στο Π.Γ.Ν.Ι. το βάρος
Όπως προαναφέρθηκε το κύριο βάρος πέφτει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο θα κληθεί να ανταπεξέλθει σε αυξημένες δυσκολίες αν η πανδημία «χτυπήσει» για τα καλά την πόρτα της Ηπείρου. Παρά την άκρατη κινδυνολογία ορισμένων συνδικαλιστών, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συνεχείς παραλαβές υγειονομικού προστατευτικού υλικού και αντισηπτικών.

Εκτός από δωρεές επιχειρήσεων, της Περιφέρειας κλπ, η βασική «πηγή» είναι η 6η ΥΠΕ. Στην πράξη έχουν καλυφθεί και οι όποιες ελλείψεις υπήρχαν στην έναρξη της πανδημίας, αλλά εκείνο που προέχει τώρα είναι η ορθολογική και όχι η καταχρηστική διάθεση του υλικού, ώστε να διατηρούνται αποθέματα για την περίοδο έξαρσης των εισαγωγών.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού έχει καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου να είναι διαθέσιμο στις «δύσκολες ημέρες» που μπορεί να έλθουν, οπότε και θα πρέπει να υπάρχουν «ετοιμοπόλεμοι» εργαζόμενοι. 

«Βραδυφλεγής βόμβα»
Στις «μαύρες τρύπες» των προληπτικών μέτρων, περιλαμβάνονται και οι φιλοξενούμενοι στις Δομές Προσφύγων και Μεταναστών. Χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε πως οι Δομές αυτές πρέπει να γίνουν κλειστές, ώστε και οι φιλοξενούμενοι να τηρούν τα ίδια απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν για όλους τους Έλληνες. Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης που γίνεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να μην τηρούν τις οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ, να κινούνται ομαδικά σε περιοχές του λεκανοπεδίου και να αποτελούν επί της ουσίας μια «βραδυφλεγή βόμβα» για την ταχεία μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα, εάν εμφανιστεί έστω και ένα κρούσμα ανάμεσά τους.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης επανέφεραν την πρότασή τους για δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Περιφέρεια από τον οποίο να χρηματοδοτούνται νοσοκομεία και δομές υγείας. Ο Περιφερειάρχης το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως ότι έχει ζητηθεί μέχρι σήμερα από τα νοσοκομεία έχει διατεθεί από την Περιφέρεια.  

Αντιπαράθεση για τα Κέντρα 
Με αφορμή τη συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τις Δομές Φιλοξενίας σημειώθηκε και αντιπαράθεση μεταξύ Περιφερειάρχη και του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου. Ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε ότι ο Περιφερειάρχης «ομολόγησε»  πως γνώριζε εδώ και μήνες τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για κλειστές δομές, για να του απαντήσει ο Περιφερειάρχης πως η χθεσινή αναφορά του έχει σχέση με τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού, ενώ για τα κλειστά κέντρα έγινε πολλές φορές  αναφορά από τον ίδιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τέλος ο κ. Ριζόπουλος κάλεσε Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες να καταθέσουν το μισό μισθό τους στο ταμείο για τον κορωνοϊό, υποστηρίζοντας πως ο Περιφερειάρχης το αρνήθηκε. Στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης, τόνισε πως με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Ριζόπουλος επιχείρησε να δημιουργήσει ψευδή εντύπωση ως προς την τοποθέτησή του, αναφέροντας πως επικρότησε την πρόταση του Πρωθυπουργού, εξήγησε όμως  ότι την τρέχουσα περίοδο η μηνιαία αποζημίωσή του είναι δεσμευμένη σε ανειλημμένες υποχρεώσεις.