Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Δήμος Ιωαννιτών: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Φ. Τσουμάνης

Έναν δημοτικό σύμβουλο λιγότερο μετρά η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», καθώς χθες το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππας Τσουμάνης έστειλε δήλωση ανεξαρτητοποίησης στον επικεφαλής της παράταξης Θωμά Μπέγκα και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου. 
Ο κ. Τσουμάνης είχε θέσει ουσιαστικά εαυτόν εκτός παράταξης από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», στη διάρκεια της οποίας...
είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του τόσο με τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης όσο και με τη στάση που έχει κρατήσει σε μείζονος σημασίας θέματα για τον δήμο, χρεώνοντας ευθέως ευθύνες προσωπικά στον επικεφαλής της
Στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Τσουμάνης επικαλείται πολιτικούς λόγους και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πολιτική απόφαση της ανεξαρτητοποίησής μου δεν ήταν καθόλου αβασάνιστη. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να μας οδηγούν η συνείδησή μας, οι αρχές και οι αξίες μας. Η απόφασή μου είναι να ανεξαρτητοποιηθώ από τη δημοτική ομάδα της παράταξης “Ενότητα πολιτών – Νέα Γιάννενα”. Θα παραμείνω ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να συνδράμω με ευγενή κίνητρα στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας, αποκλειστικά προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας».

Η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσουμάνης στον Θωμά Μπέγκα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσουμάνης στον Θωμά Μπέγκα, με αποδέκτες τη γραμματεία και τη δημοτική ομάδα της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».
Σε αυτή αναφέρεται αρχικά στο κείμενο που είχε αποστείλει σε όλα τα μέλη της γραμματείας της παράταξης στις 29 Νοεμβρίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι σκέψεις του, οι προβληματισμοί του, οι ανησυχίες μου και οι διαφοροποιήσεις του σε σχέση με τα πεπραγμένα της παράταξης (Επικεφαλής, Ολομέλεια, Γραμματεία, Δημοτική Ομάδα, Γραφείο τύπου) από τις εκλογές και μετά.
«Όπως τόνισα και στο κείμενο που έστειλα στη Γραμματεία, η παράταξή μας ιδρύθηκε και υπάρχει για να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην πορεία του δήμου, στην ανάπτυξη της πόλης και στην επίλυση των προβλημάτων και της πόλης και των πολιτών. Για αυτούς τους λόγους υπάρχουμε ως παράταξη, για αυτό είμαστε στον δήμο. Ήταν ένα κείμενο για προβληματισμό και πολιτικό διάλογο στη συνεδρίαση της Γραμματείας, με σκοπό να βελτιώσουμε τις συλλογικές λειτουργίες και την παρουσία της παράταξης στα δρώμενα του δήμου. Να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το μέλλον της παράταξης και για την αντιπολιτευτική μας τακτική. Για τους λόγους αυτούς έγραψα το κείμενο και αυτά περίμενα να συζητηθούν στη συνεδρίαση της Γραμματείας.
Αντί για αυτό, στη Γραμματεία έγινε ένας διάλογος χωρίς πολιτική ουσία. Ο επικεφαλής προσπάθησε να υποστηρίξει τα πεπραγμένα του, απαντώντας στα ζητήματα που έθεσα, χρησιμοποιώντας ακόμη και αναλήθειες, οι δε συναγωνιστές της Γραμματείας το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθούν να στηρίξουν τις απόψεις του επικεφαλής», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στα θέματα που έθεσε στο κείμενο, δε τον ικανοποίησαν, ήταν ανεπαρκείς αλλά και αναληθείς.
Στη συνέχεια, αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, επισημαίνοντας: «Δεν είναι δυνατόν να μη θυμάται ο επικεφαλής ότι στην Ολομέλεια του Ιουνίου είχε δεσμευτεί ότι το θέμα των συνεργασιών και των εκπροσωπήσεων της παράταξης στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου θα τα έφερνε στην Ολομέλεια της παράταξης.
Δεν είναι δυνατόν για την ένταξη των led στο ΕΣΠΑ να παίρνω την απάντηση ότι δεν είχε βγει πρόσκληση, όταν είναι γνωστό ότι η πρόσκληση 81 του 2019 της Περιφέρειας Ηπείρου είναι αναρτημένη στο διαύγεια από τις 18 Ιουλίου 2019, ώρα 14:57:46!!! (ΑΔΑ 943Ψ7Λ9-9ΚΕ). Γιατί αυτά τα ψέματα;
Δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι η απάντηση που πήρα για το θέμα που προέκυψε με την ένσταση της Γιώτη, είναι ότι μου έγινε έμμονη ιδέα! Το θεωρώ άκρως προσβλητικό προς το πρόσωπό μου και απίστευτο ως απάντηση.
Όσον αφορά την εκτίμησή μου ότι δεν είμαι αρεστός και επιθυμητός στην παράταξη, δεν πήρα καμία απάντηση και δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό. Προφανώς και επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μου. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι 15 μέρες τώρα, κανείς δεν με ενόχλησε και δεν έγινα δέκτης κανενός προβληματισμού είτε από τον επικεφαλής της παράταξης, είτε από κάποιο μέλος της Γραμματείας ή της Δημοτικής Ομάδας».
Και καταλήγει: «Είναι εμφανές ότι υπάρχει διαφορά αντιλήψεων και διάσταση πολιτικών απόψεων. Υπάρχει διαφορετική άποψη και δεν υπάρχει κοινός τόπος στον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης από τη δημοτική μας ομάδα. Κατόπιν όλων αυτών, αδυνατώ να συνεχίσω να είμαι μέλος αυτής της δημοτικής ομάδας. Αδυνατώ επίσης να είμαι και μέλος της Γραμματείας της παράταξης.
Η απόφασή μου είναι να ανεξαρτητοποιηθώ από τη δημοτική ομάδα. Θα παραμείνω όμως Δημοτικός σύμβουλος και με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης θα συνεχίσω ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος να συνδράμω με ευγενή κίνητρα στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας αποκλειστικά προς όφελος των συμπολιτών μας.
Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω τον επικεφαλής της παράταξης, τα μέλη της Γραμματείας, τους δημοτικούς συμβούλους, πρώην και νυν, και όλα τα μέλη της παράταξης για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα».
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην αντίδραση του κ. Μπέγκα, αλλά και στο αν ο Φ. Τσουμάνης θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος στο δημοτικό συμβούλιο ή θα επιλέξει να συμπράξει με τη δημοτική αρχή, φέρνοντάς την πιο κοντά στην πλειοψηφία.