Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Μια σπάνια φωτογραφία: Πως ήταν ως το 1924 στην Πλατεία, εκεί που είναι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου…

Η ιστορία της περιοχής - Δείτε πόσο αγνώριστα και διαφορετικά ήταν πριν αρχίσει να χτίζεται η Νομαρχία
Στη φωτογραφία πιο κάτω φαίνεται είναι το τζαμί Ναμας Γκιαχ και η γύρω περιοχή. Το τζαμί, βρισκόταν ως το 1924 που κατεδαφίστηκε εκεί που κτίστηκε η Νομαρχία, η σημερινή Περιφέρεια Ηπείρου. 
Το δρομάκι δεξιά είναι η σημερινή οδός Μιχαήλ Αγγέλου και σε πρώτο πλάνο η σημερινή Λεωφόρος Δωδώνης!!! Το νεκροταφείο του τζαμιού καλύπτει τον κήπο του και τον απέναντι χώρο.
Το σπίτι που...
εικονίζεται δεξιά ήταν το πατρικό του τουρκογιαννιώτη Νιζαμουντίν Μετκόμπεη, στο χώρο του Τσοκάνη και του πάρκινγκ του Olympic.


«ΝΑΜΑΣ ΓΚΙΑΧ ή ΝΑΜΑΧΓΚΙΑΧ ή (Α)ΝΑΜΑΤΖΙΑΗ»

Η ονομασία του τζαμιού προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις ναμάζ που σημαίνει προσευχή και γκιάχ που σημαίνει τόπος. Ναμαζγκιάχ έλεγαν δηλαδή τον τόπο συγκέντρωσης για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Οι ονομασίες Ναματζιάχ, Α-Ναματζιάη, ή Ναματζάχι προέρχονται από την παραφθορά της λέξης Ναματζιάχ και λόγο του τεμένος ονομάστηκε έτσι ολόκληρη η συνοικία.
Κατά τον Ι. Λαμπρίδη, τον Π. Αραβαντινό κ.α το τέμενος οικοδομήθηκε στην άκρη της πόλης στην θέση της εκκλησίας και της μονής της Αγ. Παρασκευής(εκεί που σήμερα είναι το κτίριο της Περιφέρειας).
Όσον αφορά την ίδρυση του τζαμιού κατά τον Σαλαμάγκα ιδρύθηκε αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης (1480)θεωρεί σαν έτος ίδρυσης το1484.,την ίδια άποψη είχε και ο Αραβαντινός. 
Ο Λαμπρίδης αναφέρει ότι το τζαμί ιδρύθηκε ως μετζίτ (μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ) και το 1617 μετατράπηκε σε τζαμί με δαπάνη του Μουσταφά Εφέντη Νττεφτεντάρ από την Κωνσταντινούπολη. Κατά τον Βρανούση κτίστηκε το1584,ενώ ο Χρ. Σούλης το τοποθετεί σύμφωνα με επιγραφή στο υπέρυθρο το 1773.
Η τοποθεσία που βρισκόταν το τζαμί είχε έκταση 15 στρεμμάτων, περιείχε μεντρεσέ και νεκροταφείο. Στην αριστερή του πλευρά ήταν ο χώρος προσευχής κι εκεί γινόταν η σύναξη των σοφών.
Το Ναμάζγκιάχ κατεδαφίστηκε το 1930 και στη θέση του σήμερα είναι το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου

(Η περιγραφή και η φωτογραφία είναι της κ. Άννας Μπούκα)

Πως ήταν ως το 1924 η Πλατεία, εκεί που είναι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου