Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ριζόπουλος: «Τη γλυτώσαμε κατά τύχη» -Η αλήθεια για τις φωτιές στην Ήπειρο

«Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καθώς είναι μια υπηρεσία πλημμελώς προετοιμασμένη»
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν στην περιοχή της Ηπείρου αρκετές φωτιές: Στο Κομπότι της Άρτας, στα Πωγώνια, στις περιοχές Σταυράκι, Μάρμαρα και Κοσμηρά καθώς και στα Μουζακαίικα της Πρέβεζας. 
Οι Ηπειρώτες τη γλυτώσαμε κατά τύχη. Γιατί ευτυχώς... 
υπήρχε σχετική άπνοια και έτσι δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.
Η επιτυχία της κατάσβεσης ήταν προϊόν της άοκνης προσπάθειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία λειτούργησε μόνη της.
Δυστυχώς όμως, επί χρόνια, σε όλο το φάσμα παραγωγής πολιτικής της η Περιφέρεια όταν κάτι πάει καλά επιχειρεί να υποκλέψει την επιτυχία του άλλου, και όταν κάτι δεν πάει καλά ρίχνει τις ευθύνες σε αυτόν. Διευκρινίζουμε πως όταν δρα ένα σώμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πυροσβεστική, την ευθύνη την έχει το Σώμα. Η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας προκύπτει όταν εμπλέκονται περισσότεροι του ενός και γι’ αυτό έχει και συντονιστική δράση.
Περίτρανη απόδειξη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε εμπλοκή η Πολιτική Προστασία είναι ότι το πολυδιαφημισμένο 112 δεν λειτούργησε σε καμία από τις πυρκαγιές.
Η μοναδική περίπτωση που ακούσαμε για τη δράση της πολιτικής προστασίας της Ηπείρου ήταν στη φωτιά στις παρυφές του δήμου Ιωαννίνων διότι εκεί υπήρχε η δυνατότητα ανάπτυξης της επικοινωνιακής προπαγάνδας για να... βαφτίσουμε το κρέας ψάρι.
Οι όποιες δημοσιογραφικές αναφορές δεν υπήρξαν ούτε στο Κομπότι, ούτε στα Πωγώνια ούτε και στα Μουζακαίικα. Συνεπώς υπάρχει απόλυτη στρέβλωση της αλήθειας μεταξύ του ποιος έδρασε, που ήταν η Πυροσβεστική και ποιος αδράνησε, που ήταν η πολιτική προστασία.
Μόνο τα προπαγανδιστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεόραση και site στα Γιάννενα, που είναι γνωστά για τις στενές τους επαγγελματικές σχέσεις με την Περιφέρεια είδαν τη συμβολή της και μάλιστα πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις είχαν βρει τους δράστες του εμπρησμού και είχαν συγχαρεί και την πολιτική προστασία.
Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η πολιτική του καφενείου για την ανεργία μετατρέπεται σε δημοσιογραφία του καφενείου στην περίπτωση των πυρκαγιών.
Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για μια ακόμη φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καθώς είναι μια υπηρεσία πλημμελώς προετοιμασμένη. Χωρίς σύγχρονο σχέδιο, χωρίς μέσα και συντονισμό.
Η Πολιτική Προστασία είναι υπεύθυνη για τις υποδομές. Για τη δημιουργία αναχωμάτων, δρόμων πυρόσβεσης, για την παροχή συνδρομής μέσω δικτύου υδροφόρων, δικτύου σημείων ανεφοδιασμού και άλλων μέσων υλικοτεχνικής υποδομής που οφείλουν να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για να τίθενται υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τέλος, υποχρέωσή της είναι η ενημέρωση των κατοίκων στις όμορες περιοχές για την πορεία της φωτιάς και η προετοιμασία τους για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ή εκκένωση των περιοχών αυτών.
Σχεδόν τίποτε από αυτά δεν υπήρξε στην περίπτωση των τελευταίων πυρκαγιών. Δεν υπήρχαν αναχώματα, δεν υπήρχαν δρόμοι, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού. Για παράδειγμα η φωτιά που ξέσπασε πάνω στο οδικό άξονα Σταυράκι Μάρμαρα, αν είχε ξεσπάσει 500 μέτρα πιο αριστερά θα είχε απείρως μεγαλύτερες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει κανένας δρόμος πρόσβασης στην περιοχή.
Έως εδώ λοιπόν. Η παραπληροφόρηση στην Ήπειρο πρέπει να σταματήσει και σε ότι αφορά εμάς θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας πάντα την αλήθεια.
Παράλληλα, ως Ορίζοντες Ηπείρου, θα αγωνιστούμε μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες έτσι ώστε η Ήπειρος να αποκτήσει και ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και τα μέσα εκείνα με τα οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε φυσικό φαινόμενο.
Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει κενό δημόσιας διοίκησης είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υλικοτεχνική υποδομή τα οποία δεν μπορεί να καλύψει η Περιφέρεια. Έχει και τους πόρους και τις δυνατότητες να συνδράμει αποτελεσματικά την κεντρική κρατική μηχανή.»

(Ευχαριστούμε τον φωτογράφο Μιχάλη Βακάρο για την πολύ παραστατική του φωτογραφία)