Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Η αρχαία Δωδώνη συναντά το διεθνές κοινό

Ο πολιτισμός της Ηπείρου συναντά το διεθνές κοινό και καταγράφει επιτυχίες. Αυτό το μήνυμα στέλνει η έκθεση για την αρχαία Δωδώνη που έγινε στην Ιταλία και την επισκέφθηκαν σχεδόν 70 χιλιάδες άτομα σε τρεις μήνες.
Η έκθεση Dodonaios. L’oracolo di Zeus e la Magna Grecia ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου. Είχε εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου με τη συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου της Καλαβρίας, του Πανεπιστημίου του Salerno και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής...
κυκλοφόρησε ο ομώνυμος κατάλογος αρχαιολόγων, ιστορικών και άλλων ερευνητών με άρθρα από τους: D. Castrizio, M. Cipriani, D. Costanzo, G. de Sensi Sestito, R. Graells I Fabregat, E. Greco, I. K. Katsadima, M. Lombardo, F. Longo, C. Malacrino, L. Mancini, P. Poccetti, A. Pontradolfo, K. I. Soueref, E. Vasileiou και L. Vecchio. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.oracledodona.it από το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα και φωτογραφίες αναφορικά με την έκθεση, την Ήπειρο και τη Μεγάλη Ελλάδα. Την έκθεση επισκέφτηκαν για την ακρίβεια 67.081 άτομα και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Ιταλία. Ενδεικτικά αναφέρονται:
– Η δημοσίευση των F. Longo, L. Vecchio, C. Malacrino, A. Salzano και K. Soueref στο περιοδικό Archeologia Viva n. 195 – maggio/giugno 2019: pp. 6-21 Dodona. La parola di Zeus και
– Η παρουσίαση της έκθεσης από την Alessia Chillemi στο δημοφιλές site Mediterraneo Antico, την 1 Ιουνίου (https: // mediterraneoantico.it / articoli / magazine / dodonaios-loracolo-di-zeus-e-la-magna-grecia / ).
Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης τα ευρήματα επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
πηγή: epirusonline