Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Καλοκαιρινή εκστρατεία από τη δημόσια βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Για 8η συνεχόμενη χρονιά στη βιβλιοθήκη Κόνιτσας διοργανώνεται καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας με γενικό τίτλο «Κουτί… άνοιξε!»
Από τις 21 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου, παιδιά από 4 έως 14 χρονών θα ανακαλύψουν πώς τα κουτιά λένε ιστορίες, γίνονται παιχνίδια και μουσικά όργανα, «βγάζουν» αποφάσεις, γίνονται...
σπίτια και ταξιδεύουν, γίνονται κινήματα ζωγραφικής και φωτογραφικές μηχανές.
Ένα κουτί: ένα μικρό παιδί το περιεργάζεται. Είναι μεγάλο ή μικρό; Είναι ανοιχτό ή κλειστό; Είναι χάρτινο ή τσίγκινο; Τι έχει μέσα;
Τα κουτιά της παιδικής μας ηλικίας είναι τα πρώτα μας παιχνίδια, ύστερα αποθηκεύουν τα παιχνίδια μας, μεγαλώνοντας γίνονται το υλικό των κατασκευών μας και αργότερα συμβολίζουν τη θέση μας «μέσα ή έξω από το κουτί», αλλά και τον τρόπο σκέψης μας. Τέλος, γίνονται ο χώρος για να φυλάξουμε ό,τι πολύτιμο ονειρευτήκαμε, επιθυμήσαμε και ζήσαμε.
Εμείς πότε είμαστε μέσα (και θέλουμε να βγούμε έξω) και πότε είμαστε κλεισμένοι απ’ έξω (και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πώς θα μπούμε μέσα).
Μέσα από το κουτί, συχνά, κάποια χαραμάδα μας αφήνει να έχουμε μια αποσπασματική εικόνα του τοπίου.
Έξω από το κουτί μπορούμε να φανταζόμαστε το εσωτερικό του, του προσδίδουμε ιδιότητες και χαρακτηριστικά που επιθυμούμε.
Η έννοια του κουτιού μεταμορφώνεται σε πολλές λέξεις. Γίνεται κιβώτιο, κασέλα, σεντούκι, μπαούλο, σπιρτόκουτο, κάψουλα, κυψέλη, κασετίνα, πυξίδα. Μπορεί να γίνει βαλίτσα ή συρτάρι.
Ένα κουτί ορίζει έναν χώρο.
Μέσα του μπορούμε να αποθηκεύσουμε κάτι. Να το γεμίσουμε. Να φυλάξουμε κάτι με αγάπη. Να το χρησιμοποιήσουμε για να τακτοποιήσουμε ή να ταξινομήσουμε όσα μαζεύουμε στους περιπάτους μας στο δάσος, ή όταν περπατάμε δίπλα στη θάλασσα το χειμώνα. Τα εισιτήρια, τις κάρτες, τα φυλλάδια από ένα ταξίδι. Τα δώρα-εκπλήξεις μέσα στις σοκολάτες. Ακατάστατα μας αποδιοργανώνουν. Μέσα στα κουτιά με τις ετικέτες τους μας βοηθούν να θυμόμαστε.
Τα κουτιά ζητούν από εμάς πολλές φορές να επιλέξουμε. Να διαλέξουμε το σωστό κουτί που κρύβει τη σωστή απάντηση και ανοίγει το δρόμο για το αντικείμενο του πόθου μας.
Τα κουτιά στα χέρια των παιδιών μεταμορφώνονται: Μπορούν να γίνονται βιβλιοθήκες.
Τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν από την κοινωνιολόγο κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου, οι οποία σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Future Library και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σχεδίασε όλες τις προηγούμενες καλοκαιρινές εκστρατείες, και την ομάδα του bookbook.gr
Επικοινωνία: 
Περσεφόνη Ντούλια Τηλ: 2655022298  e- mail: lib-koni@otenet.gr

Ιστοσελίδα: www.libkon.gr  FB: Δημόσια βιβλιοθήκη Κόνιτσας