Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Δήμος Μετσόβου: Ο Σπύρος Βασιλείου σε γεμάτη αίθουσα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

«Η διοίκηση ενός τέτοιου Δήμου, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με γνώση και ικανότητες. Εμείς ΚΑΙ γνωρίζουμε ΚΑΙ μπορούμε!»
Με υποψήφιο δήμαρχο το Σπύρο Βασιλείου κατέρχεται στις εκλογές του δήμου Μετσόβου η παράταξη «Δύναμις Δημοτών». Τον υποψήφιο δήμαρχο, παρουσίασε η Μετσοβίτισα Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα μπροστά σε αρκετά άτομα που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, αλλά και το διάδρομο του Du Lac.
Ο Σπύρος Βασιλείου τόνισε ότι η παράταξη στηρίζεται στη συμμετοχή, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαπίστωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στην καθημερινή τους επαφή με τους κατοίκους των χωριών του Δήμου.
Σημείωσε ότι η παράταξη «Δύναμις Δημοτών», «ήρθε να ενώσει, να προσθέσει και να μείνει» και προσθέτοντας πως «η παράταξη δεν θα μπει σε αντιπαλότητες. Αντίπαλός μας είναι ένας. Αντίπαλός μας είναι η νοοτροπία των νέων του Δήμου μας ότι δεν αλλάζει τίποτα».
Αναλυτικά όλη η τοποθέτηση του Σπύρου Βασιλείου:...


«Σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων, στο κέντρο των εξελίξεων, παρουσιάζουμε επίσημα για πρώτη φόρα την παράταξή μας με την ονομασία ¨ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ¨. Ξεκινάμε σήμερα από εδώ μια δυναμική πορεία μέχρι τον Μάιο, μέχρι τις εκλογές, η οποία πορεία αφού περάσει από όλα τα χωριά του Δήμου Μετσόβου με επίσημες ομιλίες, θα καταλήξει στο Μέτσοβο με τη μεγάλη μας ομιλία στην οποία και θα παρουσιαστεί αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα μας!

Αν και 37 ετών, ως Οικονομολόγος έχω την τύχη να έχω ήδη συνεργαστεί με πάρα πολλούς επιχειρηματίες και να έχω εκπονήσει και υπογράψει εκατοντάδες οικονομοτεχνικές μελέτες. Πέρα από την επαγγελματική μου πορεία όμως, είχα την τύχη να ασχοληθώ από πολύ νέος και με τα κοινά. Και σε αυτόν τον τομέα της ζωής μου ο κόσμος με τίμησε και μάλιστα κάποιες φορές… ο κόσμος με τίμησε σε τέτοιον βαθμό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου… για αυτό και σας ευχαριστώ!!!
Έχω μάθει από πολύ μικρή ηλικία να διεκδικώ και να αγωνίζομαι για τους στόχους μου, πάντα όμως με γνώμονα ότι Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Έτσι έχω μάθει να πορεύομαι και έτσι θα συνεχίσω……. γιατί η συνέχεια και η συνέπεια είναι λέξεις που πιστεύω ότι προσδιορίζουν την προσωπικότητα μου.
Όσον αφορά τη σχέση μου με τον Δήμο μου….. Πριν από κάποια χρόνια πήραμε την απόφαση εγώ και η σύζυγος μου να μεγαλώσουμε το παιδί μας στον Δήμο Μετσόβου, να μεγαλώσουμε το παιδί μας στο Μέτσοβο! Όλοι εμείς που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στο Δήμο μας θέλουμε, απαιτούμε και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ στα Ιωάννινα, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προκόψουν στη ζωή τους με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΦΟΔΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!!!
Μέσα από τέτοιες σκέψεις και αρκετές συζητήσεις…… κάποιοι από εμάς πήραμε την απόφαση να διαβούμε έναν όχι και τόσο εύκολο δρόμο, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε την δημαρχία του Δήμου Μετσόβου! Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλάβαμε ότι η απόφασή μας ήταν η σωστή, γρήγορα μας εμπιστεύθηκαν πολλοί άνθρωποι του Δήμου μας και σήμερα φτάσαμε να κάνουμε την επίσημη ανακοίνωση της παράταξης μας με την ονομασία ¨ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ¨! Μιας παράταξης που ήρθε να ενώσει, να προσθέσει και να μείνει…!
Η επαφή μου όλα αυτά τα χρόνια με τον κόσμο, με έχει διδάξει πάρα πολλά πράγματα, αλλά αυτό το οποίο κρατάω ως πιο σημαντικό, είναι το ότι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ είναι ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ Ο ΕΑΥΤΟΣ!!!!
Για αυτό το λόγο, και, το τονίζω αυτό, η παράταξη ¨ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ¨ δεν έχει αντίπαλο!!! ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ - ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, δυστυχώς, έχει ριζώσει στους δημότες του Δήμου μας και οι ευθύνες είναι πολλών!

Η παράταξη «ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ» αποτελείται από απλούς δημότες του Δήμου Μετσόβου οι οποίοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

Αρνούνται να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα
Δεν αρκούνται στα λιγότερα
Και δεν φοβούνται να διεκδικήσουν περισσότερα
Ο κορμός της παράταξης αποτελείται από ανθρώπους της αγοράς, ανθρώπους που έχουν μάθει να δουλεύουν και ανθρώπους που πάνω από όλα βάζουν τη λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Η δημιουργία της εν λόγω παράταξης είναι για μένα προσωπικά ότι πιο σημαντικό έχω καταφέρει, γιατί η παράταξη ΔΥΝΑΜΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και ειλικρινείς σχέσεις με πολύ μακροπρόθεσμους ορίζοντες.

Η παράταξη μας στηρίζεται στους εξής ΠΥΛΩΝΕΣ:

Συμμετοχή
Αποτελεσματικότητα
Διαφάνεια
Αξιολόγηση

Η εν λόγω παράταξη ανήκει σε όλους και ταυτόχρονα δεν ανήκει σε κανέναν, η εν λόγω παράταξη ανήκει στους Δημότες του Δήμου Μετσόβου. Μέσα από καταστατικές διαδικασίες θα εκλέγεται ο επικεφαλής και τα όργανα, και πλέον ο καθένας μας, εφόσον νοιώθει ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει επικεφαλής παράταξης και να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου μέσα πάντα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Το ποιος θα διοικεί το Δήμο Μετσόβου…. σαφώς και θα το αποφασίζουν οι Δημότες, όμως….. αστείοι διαχωρισμοί και διχαστικές αντιλήψεις περί τόπων καταγωγής, τόπων διαμονής και προέλευσης προγόνων θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν μετά τις επερχόμενες εκλογές. Όποιοι πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, εν έτη 2019 σε τέτοιου είδους ψεύτικα διλήμματα…. τους διαβεβαιώ ότι ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ!!!
ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΟΥΝ….!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ… ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΣΟΒΙΤΕΣ!!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ!!!!
Για την παράταξη μας θα ήταν εύκολο να πορευτεί με καταγγελτικό λόγο και να επιμείνει στα λάθη όλων αυτών που μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει το Δήμο…… είτε ως Δημοτική Αρχή είτε ως … αντιπολίτευση χωρίς ουσία….. … όμως εμείς δεν θα μπούμε στον πειρασμό αυτό … δεν θα μπούμε στον πειρασμό να πάμε σε επίπεδο παλιού και νέου…!!! ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ!!!
Εμείς επιλέγουμε τον ρεαλιστικό δρόμο και όχι την εύκολη λύση επενδύοντας στην ρητορική του φθαρμένου υλικού. Δεν λέμε καν ότι θα τα αλλάξουμε όλα… εμείς λέμε ότι θα διορθώσουμε πολλά μικρά και θα βελτιώσουμε πολύ περισσότερα μεγάλα!

Δεν διστάζουμε ακόμα και να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους αυτούς που ασχολήθηκαν έως σήμερα με το Δήμο και έχουν προσφέρει, λίγα ή πολλά, σωστά ή λανθασμένα …!!! Εμείς δεν έχουμε ως κύριο στόχο να ασχοληθούμε με το παρελθόν…! Εμείς θα ασχοληθούμε κυρίως με το μέλλον!!!!!

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ…!
Όσον αφορά στην έως τώρα επαφή μας με τους Δημότες του Δήμου μας, μιλήσαμε με κατοίκους όλων των χωριών και γνωρίσαμε ανθρώπους νοικοκυραίους και ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες μεγαλώνουν τις οικογένειες τους με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!! Οι Δημότες του Δήμου Μετσόβου είναι πολύ περήφανοι για τον Δήμο τους και όχι άδικα. Στην καθημερινή επαφή μας, μάθαμε όσα δεν γνωρίζαμε, διαπιστώσαμε όσα από τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν είχαμε δει και μάθαμε αρκετά για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Κάποια από τα κυριότερα προβλήματα που διαπιστώσαμε είναι τα εξής:

- Τα παιδιά μας στερούνται δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών υποδομών, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.
- Οι υπάρχουσες σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις είναι υποβαθμισμένες, αναχρονιστικές και μη λειτουργικές.
- Οι νέοι της περιοχής μας δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν τον Δήμο μας προς ανεύρεση εργασίας.
- Οι παραγωγοί της περιοχής αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν για να λύνουν προβλήματα σχετικά με τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Προβλήματα τα οποία ο Δήμος έπρεπε να έχει λύσει με βασικές υποδομές στις αγροτικές και παραγωγικές περιοχές.
- Οι φυσικοί πόροι της περιοχής μας, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
- Η ακίνητη περιουσία του Δήμου μας παραμένει υποβαθμισμένη.
- Η τουριστική ανάπτυξη δεν συνοδεύεται από αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
- Η αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά και των νέων τεχνολογιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
- Το Μέτσοβο και πολύ περισσότερο τα χωριά, στερούνται βασικών υποδομών.
- Υπάρχει ελάχιστη μέριμνα για κατολισθήσεις σε συνοικίες του Μετσόβου αλλά και ορισμένων οικισμών και περιοχών του Δήμου.
- Υπάρχει απουσία χωροταξικών σχεδίων σε όλους τους οικισμούς.
- Υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα λόγω υψηλού κόστους.
- ΚΑΙ Τέλος… δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Μετσόβου έχει καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος με απουσία χώρων εναπόθεσης μπαζών και αποβλήτων, απουσία προγράμματος ανακύκλωσης και απόλυτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ…

Η διαπίστωση και η αναφορά σε προβλήματα δεν έχει κανένα νόημα στην αυτοδιοίκηση, αν δεν συνοδεύονται από προτάσεις.
Και εμείς, η παράταξη «Δύναμις Δημοτών», από την πρώτη κιόλας επίσημη παρουσίασή της, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ παράλληλα, συνεχίζουμε τον δημόσιο διάλογο με πολίτες για να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας.
Πριν εστιάσουμε λοιπόν σε συγκεκριμένα σημεία θα ήθελα να πω ότι το πρόγραμμά μας, επεξεργάζεται από τεχνοκράτες, οικονομολόγους, μηχανικούς και νομικούς.
Το πρόγραμμά μας θα έχει 4ετη διάρκεια, με σαφή χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση και προτεραιότητα στην βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη.
Ο Δήμος μας είναι ένας από τους πιο ιστορικούς Δήμους της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Είναι πλήρως αναγνωρισμένος σε όλα τα μέρη της χώρας μας και αποτελεί εν δυνάμει έναν από τους καλύτερους ορεινούς προορισμούς.
Οι βασικές κατευθυντήριες του προγράμματος μας είναι οι εξής:

Αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του Δήμου

Εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και της Διοίκησης του Δήμου
Αξιοποίηση των Πηγών και Εργαλείων Χρηματοδότησης
Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής και βελτίωση της Καθημερινότητας του Δημότη
Αύξηση της Απασχόλησης
Ανάδειξη του Δήμου ως Τουριστικός προορισμός διεθνούς επιπέδου με τα χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών ορεινών τουριστικών προορισμών και θέρετρων.

Στοχευμένες δράσεις του προγράμματος μας θα αποτελέσουν :

Η Σύνδεση τομέων παραγωγής με κατασκευή υποδομών και διαχείριση ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
Η Εξοικονόμηση και εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Η Έμφαση στον Εναλλακτικό Τουρισμό
ΚΑΙ Η Σύγχρονη διευθέτηση των απορριμμάτων με παράλληλη Εφαρμογή προγράμματος Ανακύκλωσης
Στόχος μας είναι ένας ολοκληρωμένος σε δράση και λειτουργία Δήμος με επίκεντρο και σημείο αναφοράς το Μέτσοβο, αλλά με πλήρη ανάπτυξη όλων των περιοχών, όπου κάθε μια θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Με την ισχυρή παρουσία του Μετσόβου, έναν οικισμό ο οποίος διατήρησε τη δυναμική του τόσο στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών σε συνθήκες σχετικής απομόνωσης, όσο και κατά την τελευταία περίοδο, μετά την έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας οδού, και αποτελεί πόλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη συνολικά του Δήμου μας .
Βασικός προσανατολισμός μας είναι η ενίσχυση της ταυτότητας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και η περαιτέρω σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική δραστηριότητα.

Ως Δήμος οφείλουμε να ορίσουμε τους άξονες με τους οποίους θα ενώσουμε όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά της περιοχής ,ώστε να καταστεί ενεργός και σε συνέργεια με τους όμορους Δήμους της περιοχής.

Οι άξονες διακρίνονται ως προς τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητά τους σε δύο μέρη: Αυτόν που αναπτύσσεται Νότια της Εγνατίας οδού από τα Τζουμέρκα μέχρι το Μέτσοβο και αυτόν που αφορά στο βόρειο τμήμα (Ζαγοροχώρια - Κόνιτσα – Μαστοροχώρια).
Τέλος αξιοποιώντας τη γεωγραφική του θέση (διασταύρωση Εγνατίας – Πινδαϊκού τόξου), η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, πρέπει να παίξει και το ρόλο ενός δια-περιφερειακού πόλου και κόμβου ενός ευρύτερου δικτύου προορισμών ήπιου τουρισμού για τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Δ. Μακεδονίας και Ηπείρου.
Κύριο μέλημα μας, αποτελούν και οι υποδομές για την ανάπτυξη όλου του Δήμου μας. Δεν αρκούν μόνο η διάνοιξη των αρτηριών σύνδεσης, αλλά και η διαμόρφωση των πολεοδομικών χαρακτηριστικών κάθε κοινότητας, ώστε να χωροθετηθούν σωστά οι χώροι αναψυχής και συνάθροισης καθώς και οι δυνατότητες στάθμευσης. Σημαντικό πρόβλημα σε αυτό αποτελεί ο οικισμός του Μετσόβου και του Ανηλίου, στους οποίους θα πρέπει να δημιουργηθούν περιμετρικά θέσεις στάθμευσης.
Ειδικότερα για το Μέτσοβο…. Ουσιαστικά κεντρική πλατεία δεν υπάρχει... σε μέρες αιχμής επισκέπτες και αυτοκίνητα γίνονται ΕΝΑ!!! Θα πρέπει να γίνει μία κυκλοφοριακή μελέτη στο πλαίσιο μίας γενικότερης ανάπλασης του κέντρου. Να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου αναβαθμίζοντας και την αισθητική της πλατείας. Εδώ… Προκρίνεται η λύση ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού… ποιος δεν θα ήθελε να υπογράψει την αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση του Μετσόβου???
Για όλα αυτά όμως…. θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Μετσόβου, το οποίο θα δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Η πολεοδομική αυτή υποστήριξη του οικισμού, ιδιαίτερα λόγω και των προβλημάτων κατολίσθησης τμημάτων συνοικιών που προαναφέρθηκαν, αποτελεί προτεραιότητα. Η διαθεσιμότητα εκτάσεων για οικιστική ανάπτυξη είναι σχετικά περιορισμένη, με μειωμένες συνεπώς δυνατότητες υποδοχής πρόσθετου πληθυσμού, αλλά με δυνατότητες ανάδειξης και προβολής του ως πρότυπου τουριστικού προορισμού. Οι δύο παραπάνω κατευθύνσεις, χρήζουν εξειδίκευσης και υποστήριξης από αντίστοιχες αναπτυξιακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο της οριστικοποίησης και έγκρισης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Μετσόβου.

Ταυτόχρονα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προσβάσεις προς τα οροπέδια της Πολίτσας και τη Βάλια Κάλντα, έτσι όλος αυτός ο χώρος ενσωματώνοντας βεβαίως τη Λίμνη των πηγών Αώου, να αποτελέσει χώρο ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Όλος ο παραπάνω χώρος παράλληλα με τις καλλιέργειες και την ορεινή κτηνοτροφία, πρέπει να αποτελέσει χώρο άθλησης, που θα συμβάλλει στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας, όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και θα δώσει τουριστική ώθηση στη Χρυσοβίτσα, στο Βοτονόσι καθώς και στη Μηλιά, παράλληλα με τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, με ορεινά μονοπάτια και ειδικές διαδρομές για ανάλογα ειδικά αθλήματα, στις πλαγιές του Περιστερίου.


• Όσον ΑΦΟΡΑ τον χειμερινό Τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα προτείνονται:

 Η Αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των ΧΚ με στόχο την αύξηση των ημερών λειτουργίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την οικονομική αυτονομία τους.

• Όσον αφορά τον Αθλητικό τουρισμό

 Επιβάλλεται η Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και λειτουργίας Αθλητικού κέντρου και Παγοδρομίου-Κολυμβητηρίου με στόχο την προσέλκυση ομάδων και αθλητών για προετοιμασία και αγώνες.
Η Ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων με παράλληλη ανάδειξη του εθελοντισμού θα αποτελέσει προτεραιότητα για εμάς.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού.
Εκεί που θα θέλαμε να γίνει ιδιαίτερη μνεία ΕΠΊΣΗΣ αποτελεί η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ζήτηση από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ για επίσκεψη στα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής μας, η οποία και πρέπει να αξιοποιηθεί, προτείνοντας έργα και προσβάσεις στις περιοχές αυτές, καθώς και προσπάθεια ανάδειξης και επισκευής των μνημείων .
Μέσα στις τουριστικές δραστηριότητες επιθυμούμε να εντάξουμε και την προώθηση των τοπικών προϊόντων για τα οποία είναι διάσημη η περιοχή μας. Τοπικά προϊόντα που ο καθένας θα μπορεί να δει τους τόπους παραγωγής τους, αναγνωρίζοντας έτσι και την υψηλή ποιότητα τους.
Η ορεινή γεωργία και κτηνοτροφία και η ορθολογική εκμετάλλευση του δασικού πλούτου αποτελούν επίσης αναπτυξιακές δυνατότητες για τον ορεινό χώρο. Τέλος η ενιαία αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αντιμετώπιση της οροσειράς (Ήπειρος, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία) αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ολοκληρωμένη προστασία των φυσικών και πολιτισμικών πόρων.
Κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή μας αποτελούν και οι πλούσιοι φυσικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να μας δώσουν ενέργεια με διάφορες ήπιες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα μπορούν να είναι ανταποδοτικές για το δήμο μας, όπως για παράδειγμα μικρά υδροηλεκτρικά, όπου οι παραπάνω πόροι θα μπορούν να συνεισφέρουν στο Δήμο μας, έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου με δημιουργία δράσεων και υποδομών.

Ένας σύγχρονος Δήμος απαιτεί πλέον και συστήματα πληροφορικής και δυνατότητα εφαρμογής γεωχωρικών συστημάτων και εφαρμογών, ώστε ο καθένας θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα πλούσια χαρακτηριστικά της περιοχής, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά περισσότερες μέρες, της διαμονής σε τουριστικά καταλύματα, δίνοντας ώθηση στην τοπική κοινωνία.

Ο δήμος μας έχει τα εχέγγυα να αναβαθμιστεί ισόρροπα, όπως πραγματικά του αξίζει, ώστε η αναπτυξιακή του πορεία να μην αφορά μόνο το επίκεντρο του, που είναι το Μέτσοβο και το οποίο έχει το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και σε όλες τις κοινότητες.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης δημοτών σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου όπου οι δημότες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα

ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Διαμεσολάβηση του Δήμου ανάμεσα στους εργοδότες και τους εν δυνάμει εργαζομένους για ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΤΗΝΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΘΗΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ!!!
ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
(ΤΕΕ – ΟΕΕ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ

Ο Εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και της Διοίκησης του Δήμου με αξιοποίηση του διαδικτύου και των Νέων Τεχνολογιών

Εδώ θέλω να σας πω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμο Τρικκαίων και την εταιρεία e-Trikala AE για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την συνεργασία των Δήμων Μετσόβου και Τρικκαίων
Ο Δήμος πλέον θα έχει ρεαλιστικούς και βραχυπρόθεσμους στόχους και όλοι θα αξιολογούνται, με πρώτον εμένα τον ίδιο. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΜΕ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!
Τέλος, θα αναφέρουμε από μια παρέμβαση ανά κοινότητα που ήδη έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά μας, στα πλαίσια διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς:
Στην κοινότητα Μετσόβου κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή σύγχρονων δημοτικών αποχωρητηρίων στην κεντρική πλατεία.
Στην κοινότητα Ανηλίου, σε έναν οικισμό με έντονη πλέον τουριστική δραστηριότητα, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης στις κύριες εισόδους του οικισμού.
Όσον αφορά στην κοινότητα Χρυσοβίτσας, αυτό για το οποίο σίγουρα θα δεσμευτούμε και ήδη έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μας, είναι η βελτίωση του οδικού άξονα Χρυσοβίτα - Οροπέδιο Πολιτσές αλλά και η βελτίωση των παράδρομων εντός του οροπεδίου.

Όσον αφορά την κοινότητα της Μηλιάς, ο Δήμος θα συμμετέχει σε όλες τις εγχώριες αλλά και διεθνής κλαδικές εκθέσεις ειδών λαϊκής τέχνης, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για εμπορικούς επισκέπτες ανά την υφήλιο. Στόχος μας η προώθηση των προϊόντων λαϊκής τέχνης και η ενίσχυση της βιοτεχνίας ξυλόγλυπτων ειδών η οποία έχει συμβάλλει στην οικονομική ευημερία των Μηλιωτών.

Στην κοινότητα Ανθοχωρίου δεσμευόμαστε από σήμερα κιόλας, για την αναβάθμιση της πλατείας του χωριού και την αξιοποίηση του Μουσείου Υδροκίνησης.
Στην κοινότητα Βοτονοσίου, Μικρού Περιστερίου και στα Σίτσαινα ήδη επεξεργαζόμαστε λύσεις με ειδικούς για τη μόνιμη λύση του προβλήματος της ύδρευσης.
Τέλος, όσον άφορα στην κοινότητα Μεγάλου Περιστερίου αλλά και στις κοινότητες Μικρής και Μεγάλης Γότιστας στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνεται ήδη η βελτίωση του οδικού άξονα που ενώνει τα χωριά.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποφασίσει να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, και να συνδιαμορφώσουμε αλλά και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας σε πλήρη συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους των κοινοτήτων, τηρώντας και το νομικό πλαίσιο για τις συνελεύσεις των κατοίκων των κοινοτήτων.


ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ….

Όσα προβλήματα και όσες προτάσεις και αν αναλύσουμε δεν έχει καμία ουσία, αν στον πυρήνα του λόγου μας δεν βάλουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.
Το μείζον σήμερα είναι η παραγωγή, το λεγόμενο εγχώριο προϊόν. Σήμερα ότι δεν παράγει… πεθαίνει!!! Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο οικονομικός «πόλεμος», είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε!
Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πρέπει να δουλέψουμε με συγκεκριμένο σχέδιο, στοχευμένες δράσεις και σύγχρονες μεθόδους. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί από μόνος του, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμων και επιχειρήσεων.
Οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να παράγουν, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν και αξία στο παραγόμενο προϊόν, με εξωστρέφεια και εξειδίκευση, έχοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η διοίκηση ενός τέτοιου Δήμου, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με γνώση και ικανότητες. Εμείς ΚΑΙ γνωρίζουμε ΚΑΙ μπορούμε!»