Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Γ. Μήτσης: Ζήτημα για το πρόγραμμα τουρισμού με Περιφέρεια - Θετική τάση στο ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων

Θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έπραξαν 11 συνολικά Περιφέρειες από τις 13, να συνεισφέρει στην αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος τουρισμού
Την εικόνα του επιχειρείν στα Γιάννενα, όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, για το έτος 2018 και όχι μόνο, περιέγραψε δίνοντας τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης. 

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Μήτσης, από τις πρώτες μέρες κιόλας της περασμένης χρονιάς, είχε διαφανεί μια θετική τάση στο...

ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, το οποίο διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και πανελλαδικά. Από την 1 η/1/2018 ως τις 31/12/2018, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Νομού Ιωαννίνων ενεγράφησαν 440 νέες επιχειρήσεις σε όλα τα τμήματα, με μηδενική καταγραφή μόνο στο Τμήμα Εξαγωγών, και διεγράφησαν 144. Αυτό σημαίνει μια θετική διαφορά της τάξης των 296 επιχειρήσεων.
Τη μεγάλη διαφορά κάνει το Τμήμα Υπηρεσιών όπου έχουμε 366 νέες επιχειρήσεις και 66 διαγραφές, ή αλλιώς ένα +300. Το θετικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων στο Νομό Ιωαννίνων, καταγράφεται κατά το 2018 για πρώτη φορά μετά το 2013.
Πέντε χρόνια δηλαδή μετά, και στη διάρκεια της σοβούσας για τη χώρα μας κρίσης, πάμε από το +178 του 2013, στο +300 του 2018.
Ενδεικτικά, τα γενικά σύνολα των προηγούμενων χρόνων, οι διαφορές δηλαδή εγγραφών και διαγραφών για τα υπόλοιπα έτη, έχουν ως εξής: 2010 -243 επιχειρήσεις, 2011 -259 επιχειρήσεις, 2012 -277 επιχειρήσεις, 2014 -491 επιχειρήσεις, 2015 -340 επιχειρήσεις, 2016 -352 επιχειρήσεις και 2017 -103 επιχειρήσεις.
«Επομένως, για τα 9 χρόνια της κρίσης, από το 2010 ως το 2018, στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφεται ένας πραγματικός «Αρμαγεδώνας». Οι εκλάμψεις των δύο ετών, του 2013 και του 2018, δε μπορούν ασφαλώς να αποκαταστήσουν τη ζημιά στο γενικό σύνολο της επιχειρηματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης, για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλάμε για «έκρηξη» της επιχειρηματικότητας για το περασμένο έτος.
Ως προς τις τάσεις τώρα, ο κ. Μήτσης παρέθεσε ένα άκρως σημαντικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στο Νομό Ιωαννίνων: στα 9 χρόνια της κρίσης, η διαφορά ανάμεσα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έκλεισαν είναι -1127. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν την ίδια περίοδο είναι πάνω από 500, άρα πάνω από 1.600 επιχειρήσεις έκλεισαν. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έναντι της επένδυσης στον Τομέα των Υπηρεσιών (καφε μπαρ, εστιατορίων, μικρών σημείων πώλησης υπηρεσιών και προϊόντων κτλ.) απασχολούν κατά βάση περισσότερους εργαζόμενους. Επομένως, οι πολλές λιγότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία στο Νομό Ιωαννίνων, σημαίνουν περισσότερους ανέργους. «Η τουριστική ώθηση των τελευταίων ετών στην περιοχή, σώζει κάπως την κατάσταση αφού δίνει επαγγελματική διέξοδο σε συμπολίτες που τολμούν να επιχειρήσουν στον τομέα των υπηρεσιών» σημείωσε ο πρόεδρος. Καταλήγοντας, τόνισε: «τα στοιχεία ΓΕΜΗ και της φετινής χρονιάς δε μπορούν να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε αλλά να αισιοδοξούμε μεν και κυρίως να προβληματιζόμαστε για τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας που δυστυχώς δεν υπάρχει, με ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και δευτερευόντως, των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών».



Για τον τουρισμό

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μήτσης πήρε θέση για το θέμα που προέκυψε στην Ήπειρο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από το Υπουργείο Οικονομίας και το ΕΠΑνΕΚ. «Υπήρξαν εκατέρωθεν αρκετές δηλώσεις από υποψηφίους Περιφερειάρχες και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων παρακολουθεί από κοντά το θέμα, είναι αρμοδιότητά του αλλά δε θέλησε να εμπλακεί, γιατί δε θέλει να έχει κάποιο πολιτικό έναυσμα, γι’ αυτό και δεν είπε τίποτε» τόνισε κατ’ αρχάς ο κ. Μήτσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, 291 επενδύσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης από την Ήπειρο και 203 αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση, αν και πολλές από αυτές, με υψηλή μοριοδότηση.
Ο κ. Μήτσης εξέφρασε εμμέσως την άποψη πως θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έπραξαν 11 συνολικά Περιφέρειες από τις 13, να συνεισφέρει στην αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος. «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Περιφερειάρχης το γνωρίζει το θέμα και πρέπει να επέμβει, προκειμένου να υπάρξουν και άλλες εγκρίσεις. Στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας του 2019, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες όλοι μαζί, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη, ώστε να αυξηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, είτε από λιμνάζοντα χρήματα της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Ηπείρου, είτε από την πλευρά του Υπουργείου, για να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις» τόνισε ο κ. Μήτσης.