Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Ενεργοί Πολίτες: Ανιχνεύοντας τις δυνατότητες εκλογικής καθόδου στην Περιφέρεια Ηπείρου

Τη δυνατότητα καθόδου στις εκλογές με βασικό προγραμματικό προκείμενο την αντίθεση στις έρευνες-εξορύξεις πετρελαίων, διερευνούν οι Ενεργοί Πολίτες, που έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου για τις διαθέσεις τους.
Μίλησαν τέσσερις άνθρωποι, ένας από κάθε νομό της Ηπείρου, εκφράζοντας τη μεγαλύτερη ή μικρότερή τους σύγκλιση, όχι τόσο με το περιεχόμενο της διαφωνίας με τις εξορύξεις, αλλά...

τους όρους εκλογικής καθόδου μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Ο Σωτήρης Αργύρης, δημοσιογράφος από τα Γιάννενα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι εκλογές ενεργοποιούν περισσότερο τους πολίτες» και ότι ο απώτερος στόχος είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίου. 
Μιλώντας για τις έρευνες, τόνισε ότι «κάθε άλλη δραστηριότητα θα σταματήσει» και ότι η πρωτοβουλία εναντιώνεται «χωρίς αστερίσκους» στις πετρελαϊκές εταιρίες και τις έρευνες-εξορύξεις.
Αναφέρθηκε στα μνημόνια των περασμένων ετών καταλήγοντας στο «μαύρο μνημόνιο που θα επιφέρει το θάνατο της Ηπείρου» και τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση, πλην Δήμου Ζαγορίου, στηρίζει τις έρευνες. «Λύση λοιπόν, είναι η ιδιότητα του πολίτη» τόνισε, καλώντας τους πολίτες να μιμηθούν το παράδειγμα των αντιδράσεων στις Κανάριες νήσους.
Διευκρίνισε τέλος ότι η πρωτοβουλία συγκρότησης του ψηφοδελτίου είναι ανεξάρτητη από τη δράση των πρωτοβουλιών κατά των εξορύξεων ή και  διακριτή από την πολιτική ταυτότητα των συμμετεχόντων και ότι «από τη στιγμή που ο κόσμος το θέλει, θα συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο».
Ο Μπάμπης Πάνης, γεωπόνος και ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας, πρόσθεσε ότι «υπάρχει πεδίο και μεγάλο ανάγκη» παρέμβασης. «Να πάρουμε ένα λευκό χαρτί και να γράψουμε τον τρόπο με τον οποίο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας την Ήπειρο» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή, πρέπει να στηριχτεί 
Ο Μπάμπης Πεσλής, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ν. Σκουφά και μέλος της ΛΑΕ, όπως ο ίδιος είπε, ήταν αυτός που εξέφρασε μια σχετική αναστολή για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου και την εκλογική κάθοδο. «Θα πρέπει να στραφεί και σε άλλα θέματα» μια εκλογική παρέμβαση, είπε, αναφερόμενος στον «Κλεισθένη», στη «μορφή εξάρτησης από την ΕΕ» μέσω των προγραμματικών χρηματοδοτήσεων κ.α. Στο πλαίσιο πάντως, τόνισε ότι «συμφωνώ με όσα είπε ο Σ. Αργύρης για τις εξορύξεις».
Τέλος, ο Βασίλης Μουσελίμης, γεωπόνος από την Ηγουμενίτσα, είπε ότι οι εξορύξεις θα επιφέρουν μόνο ζημιές. «Χάνεται ο πλούτος που μας περιβάλλει» τόνισε χαρακτηριστικά.
αναδημοσίευση από: typos-i