Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Συνέδριο ΕΝΠΕ: Δυσλειτουργική η απλή αναλογική - Ζητούν κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Θετικές αναφορές Καχριμάνη στην Τάτι Καλογιάννη
Με την καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ ξεκίνησε το συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Ιωάννινα ο πρόεδρός της και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας τη σύλληψη των δραστών.
Πρακτικά, το συνέδριο άνοιξε ο τοπικός περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος στην ομιλία του κράτησε ισορροπίες, αλλά άφησε...
και αιχμές. Ως συνήθως, έβαλε τα θέματα με τα οποία ασχολείται προσωπικά και στη θέση του γραμματέα της ΕΝΠΕ, αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου:
Δήλωσε ξανά την αντίθεσή του στην απλή αναλογική φέρνοντας παραδείγματα όπως «τι θα γίνει αν μπούνε στα συμβούλια αυτοί που ανέφερε ο κ. Αγοραστός (σ.σ. ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στην επίθεση στον ΣΚΑΪ) ή αν φτιαχτεί κάποιο εμπορικό ψηφοδέλτιο» που θα εξυπηρετήσει «ειδικούς σκοπούς» και ζήτησε την επιβολή πλαφόν εισόδου στα ποσοστά. Τόνισε πάντως ότι η συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση «είναι άριστη, τόσο τώρα, όσο και πριν, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών». Ο κ. Χαρίτσης δεν ήταν παρών τελικά στο συνέδριο, λόγω υποχρεώσεών του.
Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε τη δημιουργία ενός «μικρού κοινοβουλίου» στο οποίο η αυτοδιοίκηση θα μπορεί να παίρνει κανονιστικές αποφάσεις που θα έχουν ισχύ νόμου και αναφέρθηκε στο πρόβλημα των δασικών χαρτών, με αναφορές στην Ήπειρο. Δεν παρέλειψε να κάνει μια αναφορά στην αντιπεριφερειάρχη και υποψήφια δήμαρχο Ιωαννίνων Τάτι Καλογιάννη, για το ρόλο της στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφέρειας και τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων.
Στη δική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας (που θα είναι επίσης υποψήφιος, αλλά δεν… πήρε κάποια αναφορά όπως η αντίπαλός του), δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει και πάλι αιχμές κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του τρόπου που χειρίστηκε η πλειοψηφία της ένωσης, τη συζήτηση για τον «Κλεισθένη».
Προτίμησε τις διαχρονικές αιχμές, όπως έκανε και ο κ. Καχριμάνης άλλωστε, λέγοντας ότι παρά τη συνταγματική οικονομική της αυτοτέλεια, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι οικονομικά αυτοτελής.
Ζήτησε δε να έχει το δικαίωμα ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα απευθείας και στη δεύτερη φάση του «Κλεισθένη» η κυβέρνηση να βοηθήσει περισσότερο τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Στη συνέχεια, χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο εκπρόσωπος της κυπριακής αυτοδιοίκησης Δώρος Δημοσθένους.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η απλή αναλογική είναι δυσλειτουργική και ότι στόχος, είναι η γραφειοκρατικοποίηση της αυτοδιοίκησης και ζήτησε επίσης κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοίκησης, αλλά και δυνατότητα κανονιστικών αποφάσεων από τις Περιφέρειες, όπως εισηγήθηκε και ο κ. Καχριμάνης.