Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Δήμος Ζίτσας: Η ιδρυτική διακήρυξη της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» με επικεφαλή το Βασ. Γαρδίκο

Όνομα, λογότυπο και πρώτα… νέα πρόσωπα για την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Ζίτσας, είχε να παρουσιάσει στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας, Βασίλης Γαρδίκος.
Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Δήμου Ζίτσας» είναι η παράταξη που προέκυψε από τη συνεργασία δυο υφιστάμενων αυτοδιοικητικών παρατάξεων, στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων: της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας» του Βασίλη Γαρδίκου και της «Ριζοσπαστικής Ανατροπής» του Μανώλη Ματσάγκα, στην οποία συνεργασία προσήλθαν και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» του Χρυσόστομου Βούζα.
Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Δήμου Ζίτσας» περιέγραψε...
ως πρόκληση την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Δήμων της χώρας, μέσα από το νέο καθεστώς του «Κλεισθένη» και με την ανάδειξή τους, μέσα από ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όπως τόνισε, «O Δήμος Ζίτσας είναι ο πέμπτος σε μέγεθος Δήμος ένας πολύ σημαντικός και σπουδαίος Δήμος που οφείλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον τρόπο λειτουργίας, στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον με τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Η διοίκηση των Δήμων θα πρέπει να βασίζεται στο διάλογο και τη συνεργασία που θα γίνεται στη βάση αρχών και θέσεων και όχι ως προϊόν εκλογικών συναλλαγών και κατανομής αξιωμάτων».
Τα πρόσωπα μπαίνουν στην άκρη και το λόγο έχουν οι πολίτες, αυτό επεχείρησε να νοηματοδοτήσει η παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της νέας παράταξης από τον επικεφαλής της, Βασίλη Γαρδίκο, στο δημαρχείο της Ελεούσας.
«Η ίδρυση της παράταξης, μιας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων «εργαστηριακών δοκιμών» κομματικών γραφείων ή προσωπικών συμφερόντων. Βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικής λειτουργίας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Στόχος είναι να αλλάξει το σκηνικό στο Δήμο μας και να αποδείξει ότι οι ενεργοί πολίτες έχουν τη δύναμη να συμβάλλουν αποτελεσματικά και καθοριστικά στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας» τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Γαρδίκος.
Ο κ. Γαρδίκος αναφέρθηκε σε βασικές καταστατικές προβλέψεις της νέας παράταξης (επταμελής γραμματεία, τετραετής θητεία για τον επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο Δήμαρχο κτλ.).
Η ιδρυτική διακήρυξη περιγράψει θεμελιώδεις αρχές οι οποίες τίθενται στο εξής σε δημόσια διαβούλευση και πάνω σε αυτή τη βάση, θα στηθεί το πρόγραμμα της νέας παράταξης, σε συνεργασία με τους δημότες, τους οποίους ο κ. Γαρδίκος κάλεσε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Η τελική πρόταση που θα τεθεί στην κρίση των δημοτών του Δήμου Ζίτσας, ένα συμβόλαιο με τους πολίτες όπως είπε, θα είναι κοστολογημένη και τεκμηριωμένη.
H νέα παράταξη διέπεται από τις εξής θεμελιώδεις αρχές:
– Δημοκρατική και αποκεντρωμένη διοίκηση του Δήμου
– Ενθάρρυνση συμμετοχής του δημότη στη διοίκηση
– Συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής
– Προστασία και ανάδειξη φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
– Αναβάθμιση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών
– Στήριξη Νεολαίας – Πολιτισμού – Αθλητισμού.
Στο σημείο αυτό έκανε και την αντίστιξη με την παρούσα δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου, για την οποία είπε πως… δοξάζει την «ενός ανδρός αρχή».

Αιχμές για Βούζα
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την εικόνα της Κεντροαριστεράς στο Δήμο Ζίτσας, με δεδομένη την υποψηφιότητα και του Χρυσόστομου Βούζα με την σημερινή του παράταξη, ο κ. Γαρδίκος άφησε σαφείς αιχμές για την σκοπιμότητα του αντιπάλου του. Στην ερώτηση για το πως θα λειτουργήσει η απλή αναλογική, ο κ. Γαρδίκος τόνισε πως «εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την απλή αναλογική»…
Όπως τόνισε: «Εμείς είδαμε απλή αναλογική ως μια δυνατότητα, να μας φέρει πιο κοντά. Αν αντίθετα, υπάρξουν λογικές που λένε ότι η απλή αναλογική μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε 1, 2 ή 3 συμβούλους και να εκβιάσουμε το σύνολο των αποφάσεων του Δήμου, εμάς δε θα μας βρει σύμφωνους. Άρα πάντα το ζήτημα είναι πως εκλαμβάνεις την απλή αναλογική… Όταν με όχημα την απλή αναλογική, φέρνεις στο προσκήνιο το πως θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις και οι πλειοψηφίες για να υπάρχει το αλισβερίσι, είναι μακριά από μας…».
πηγή: pbnews