Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Μωυσής Ελισάφ: Νέα εποχή με προτάσεις και δεσμεύσεις

Η συνέντευξη τύπου και ο 12λογος των δεσμεύσεων
Με την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και προτεραιοτήτων ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων ο Καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ.
Η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» αποτελεί μία κίνηση ενεργών πολιτών που αντιπροσωπεύουν όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ανεξάρτητα και πέρα από κομματικές εντάξεις.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση άνω των 150 υποψηφίων και φίλων της παράταξης όπου...
συζητήθηκαν οι προγραμματικές της θέσεις και καθορίστηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Μωυσής Ελισάφ, σε συνέντευξη τύπου, ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην λήψη της απόφασης επισημαίνοντας ότι «αφετηρία της συμμετοχής μου στα κοινά είναι η εδραία πεποίθησή μου ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή και πολυειδή ενημέρωση του πολίτη αλλά και από τη διαρκή συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα».
Αναφερόμενος στο Δήμο, τόνισε ότι είναι απαραίτητες νέες προσεγγίσεις και νέοι τρόποι σκέψης ώστε να αντιμετωπιστούν τα πρωτόγνωρα προβλήματα και η υποβαθμισμένη πολιτιστική ταυτότητα.
Για την υπέρβαση των δυσκολιών και την αρχή μιας νέας εποχής, απαιτείται κι ένα νέο ξεκίνημα. «Ο Δήμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ευκαιριών και προκλήσεων και κύριος στόχος μας είναι να τον καταστήσουμε ένα εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και συνεδριακό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Να πάψει πια να είναι το διαμετακομιστικό κέντρο και να στραφεί προς μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτύξει ο Δήμος μας τη δική του δυναμική  επιτυγχάνοντας στόχους θετικά ασύμμετρους με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας που αγωνίζεται να βγει από την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Σύμφωνα με το πλαίσιο των αρχών που παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή» τα Γιάννενα μπορούν να μετατραπούν σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη στην οποία ο Δήμος θα φροντίζει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, ο πολιτισμός θα αποτελεί την βασική προτεραιότητα, το οικονομικό γίγνεσθαι θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά, χρειάζονται εμπνευσμένες, συλλογικές τοπικές ηγεσίες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συστράτευση και συμμετοχικότητα. Κυρίως όμως χρειάζεται ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Των πολιτών που από ψηφοφόροι πρέπει να γίνουν ενεργοί νομοθέτες. Με την υιοθέτηση πολιτών θα επιδιωχθεί η ενεργή συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων που θα βελτιώνουν την ζωή τους και την ζωή στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν άγονες πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Κοινός τόπος θα είναι η λύση!
Στην συνέχεια ο κ. Ελισάφ κατέθεσε δώδεκα προτάσεις- δεσμεύσεις που καλύπτουν όλο το εύρος της λειτουργίας του Δήμου και δίνουν το στίγμα για την πόλη των επόμενων χρόνων.
Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται ως εξής:
-          Βελτίωση της ποιότητας ζωής με αναδιοργάνωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δήμου.
-          Οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων με επαναλαμβανόμενη πάγια προκαταβολή.
-          Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.
-          Εξυγίανση των δομών του Δήμου
-          Υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των πολιτών.
-          Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
-          Αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
-          Ολιστική στρατηγική διαχείρισης για την Παμβώτιδα με ενιαίο φορέα διαχείρισης.
-   Ενίσχυση της τουριστικής προβολής με ολοκληρωμένα προγράμματα και στοχευμένες ενέργειες.
-          Ενιαίο τμήμα προγραμματισμού και μελετών πλήρως στελεχωμένο.
-          Εμβάθυνση της σχέσης με το Πανεπιστήμιο.
-          Μείωση των άσκοπων δαπανών του Δήμου και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

Την παράταξη «Νέα Εποχή» μπορείτε να βρείτε: Στην ιστοσελίδα elisaf.gr, Facebook Γιάννενα Νέα Εποχή, Twitter: neaepoxielisaf

Η συνέντευξη τύπου και ο 12λογος των δεσμεύσεων
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου με την οποία επιβεβαιώνω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Δημάρχου της πόλης ως Επικεφαλής της Παράταξης ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στην οποία συμμετέχουν άξιοι συμπολίτες μας που έχουν δώσει δείγματα γραφής στον επαγγελματικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο χώρο. Συμπολίτες όλων των ηλικιών και από όλες τις δημοτικές ενότητες, που αντιπροσωπεύουν όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις.
Οφείλω συνεπώς πολύ σύντομα να αναφερθώ συνοπτικά σε εκείνα που προτείνουμε στους συνδημότες μας και δικαιολογούν αυτή μου την απόφαση. Όπως όλοι γνωρίζετε υπηρέτησα με αφοσίωση την πόλη όπου γεννήθηκα ως γιατρός και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και ως ενεργός πολίτης , ως Πρόεδρος τους Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων επί 18 έτη, ως Αντιπρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος για 4 χρόνια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Αφετηρία της συμμετοχής μου στα κοινά είναι η εδραία πεποίθησή μου ότι η δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη από τη διαρκή και πολυειδή ενημέρωση του πολίτη αλλά και από τη διαρκή συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα. Έχω την πεποίθηση, ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και αυτό αφορά και το Δήμο μας, είμαστε αντιμέτωποι αφενός με πρωτόγνωρα προβλήματα και αφετέρου με την εσωστρέφεια και την υποβαθμισμένη πολιτισμική ταυτότητα του Δήμου, για τα οποία είναι απαραίτητες νέες προσεγγίσεις και νέοι τρόποι σκέψης και δράσης.
Ως εκ τούτου απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα για την υπέρβαση των δυσκολιών και την αρχή μιας νέας εποχής . Ο Δήμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ευκαιριών και προκλήσεων και κύριος στόχος μας είναι να τον καταστήσουμε ένα εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, αθλητικό και συνεδριακό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Να πάψει πια να είναι το διαμετακομιστικό κέντρο και να στραφεί προς μια προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτύξει ο Δήμος μας τη δική του δυναμική  επιτυγχάνοντας στόχους θετικά ασύμμετρους με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας που αγωνίζεται να βγει από την κρίση.
Αξιοποιώντας  τις δυνατότητες της πόλης μας μπορούν τα Γιάννενα να μετατραπούν σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη στην οποία:
Οι υπηρεσίες του Δήμου θα φροντίζουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα μεριμνούν για ποιοτικότερη καθημερινότητα του πολίτη.
Ο πολιτισμός θα είναι βασική προτεραιότητα. Οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης θα διευκολύνοντα στην παραγωγή πολιτιστικού πλούτου.
Το οικονομικό γίγνεσθαι θα ανοίγει νέους δρόμους και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται εμπνευσμένες συλλογικές τοπικές ηγεσίες με όραμα και ικανότητες διεύθυνσης μιας τέτοιας πορείας. Χρειάζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προϋποθέσεις , ευρεία συστράτευση και συμμετοχικότητα, ανοιχτό πνεύμα και κατανόηση της ανάγκης για εξωστρέφεια.
Όλες όμως οι εξαγγελίες προϋποθέτουν την ενεργητική συμμετοχή του πολίτη-δημότη. Ο δημότης μπορεί και πρέπει να γίνει όχι ψηφοφόρος κάθε 4 χρόνια αλλά ενεργός πολίτης δηλαδή από απλός οπαδός να γίνει ενεργός νομοθέτης, ενώ η ενδοπαραταξιακή δημοκρατία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια νέα συλλογικότητα.
Δεσμευόμαστε λοιπόν να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους να συμμετάσχουν χωρίς σκοπιμότητες και μικροπολιτικές πρακτικές στη λήψη των αποφάσεων που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την βελτίωση της ζωής μας.
Θα ζητήσουμε τις απαντήσεις των τοπικών προβλημάτων στο πλαίσιο της κοινωνίας όλων των δημοτών, με βάση όχι άγονες πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά το συμφέρον των περισσότερων, στα όρια του εφικτού και με τη γνώμη των ειδικών.

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
               ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Απόλυτη προτεραιότητα μας θα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης και όλες τις κοινότητες. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, η προοδευτική βελτίωση του οδικού δικτύου της πόλης και των πεζοδρομίων (με πρόβλεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) , η αποκατάσταση των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων πολλοί από τους οποίους κυριολεκτικά ρημάζουν αποτελούν δεσμεύσεις για την άμεση υλοποίηση τους.
               ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Θα υιοθετηθεί η οικονομική ενίσχυση των κοινοτήτων με βελτίωση της χρηματοδότησης (με επαναλαμβανόμενη πάγια προκαταβολή) για την άμεση επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους.
               ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Επιτακτική είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου που πρέπει να αποτελέσει όργανο διαβούλευσης , αντιπαράθεσης και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και λήψης αποφάσεων μέσα από ένα πολιτισμένο πολιτικό διάλογο.
               ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διακυβέρνηση του δήμου αποτελεί η εξυγίανση των δομών του Δήμου με δραστική αντιμετώπιση των ρουσφετολογικών πρακτικών και των φαινομένων διαπλοκής και συναλλαγής που ταλανίζουν τη χώρα. Η αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των πολιτικών προϊσταμένων, η αξιοκρατία που δεν είναι μόνο αίτημα δικαιοσύνης αλλά και μοχλός ανάπτυξης και η αξιολόγηση – λογοδοσία θα αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα μας.
               ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Πρέπει να υπογραμμισθεί η ανάγκη υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μηδενίσουν το χρόνο επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών και των υπηρεσιών του δήμου και να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας.
               ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η κοινωνική πολιτική θα αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα και απόλυτη μέριμνα μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην τρίτη ηλικία και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Σύνθημα μας πρέπει να είναι κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.
               ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών της πόλης μας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της που αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της πόλης μας αλλά και κήρυκα ειρήνης και συμφιλίωσης, καθώς και για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της ώστε με στοχευμένες παρεμβάσεις η πόλη μας να αποτελέσει ένα πολιτιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
               ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ
Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα συμβάλλουμε στη σωστή ολιστική στρατηγική διαχείρισης της Παμβώτιδας με στοχευμένες δράσεις μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος προς τη λίμνη , με τη δημιουργία νέων πράσινων υποδομών και την προστασία των πηγών υδροδότησης της λίμνης. Είναι προφανές ότι απαιτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων οικοσυστημάτων η σύσταση του οποίου και με τη δική μας συμβολή θα επιτρέψει την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
               ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ
Η σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς υιοθέτηση μιας πολιτικής ενίσχυσης της τουριστικής προβολής της πόλης μας με ολοκληρωμένα προγράμματα και υπηρεσίες, αντίστοιχη εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, δραστική βελτίωση των υποδομών της πόλης, υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ανάπτυξη ηλεκτρονικών μέσων πλοήγησης στους χώρους αυξημένου ενδιαφέροντος και η υιοθέτηση πρακτικών εμπλοκής όλων των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής μας.
               ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Η οργάνωση ενός άρτια στελεχωμένου και λειτουργικού ενιαίου Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών στο δήμο που να έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία σύνταξης και υλοποίησης αξιόπιστων μελετών για τα έργα του αποτελεί μονόδρομο για ένα σύγχρονο Δήμο με αλλαγή της αντίληψης που αφορά τη χρηματοδότηση των έργων και την εξεύρεση και χρησιμοποίηση οικονομικών πόρων από όλες τις διαθέσιμες πηγές.
               ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η εμβάθυνση της σχέσης του Πανεπιστημίου με την πόλη , με την αξιοποίηση των δομών του καθώς και του παραγόμενου ερευνητικού έργου θα μπορέσει να βοηθήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.
               ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ
Όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου ο κύριος στόχος μας είναι και ο χρυσός κανόνας της οικονομίας, δηλαδή η μείωση των άσκοπων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Ο Δήμος οφείλει να είναι συνεπής προς τους δημότες του όσον αφορά τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και η δικαιότερη κατανομή τους αποτελούν προτεραιότητες και για λόγους δικαιοσύνης και για λόγους οικονομίας.