Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ο κ. Καχριμάνης και τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Θα συμφωνήσει να έρθουν εδώ;

Κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ, την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, και όχι οι ΦΟΔΣΑ
«Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» κατά την παροιμία. Ενώ η Κέρκυρα βουλιάζει από τα σκουπίδια και αναζητά λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η Ήπειρος ετοιμάζεται πυρετωδώς για την δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (ΑΣΑ) στο Νομό Ιωαννίνων, στο Ελευθεροχώρι, δίπλα στην Εγνατία Οδό. 
Ως γνωστόν οι Κερκυραίοι δεν θέλουν ΧΥΤΑ στο νησί τους και καταβάλλουν προσπάθειες να “στείλουν” αλλού τα σκουπίδια τους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, δεν έκαναν εφικτή τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που ήδη είναι έτοιμος εκεί. Και κοντινότερη αλλά και φθηνότερη λύση βλέπουν τη μεταφορά. Ήδη έθεσαν αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων τους στους ΧΥΤΑ των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, αίτημα το οποίο οι ΦΟΔΣΑ απέρριψαν.
Όμως όπως αναφέρουν κάποιοι, εάν δεχθούμε τα σκουπίδια της Κέρκυρας τα λεφτά είναι πολλά. Και δεν αποκλείεται...
η Περιφέρεια Ηπείρου να θελήσει να δώσει διέξοδο στους Κερκυραίους, υποδεχόμενη κατά το πρώτο διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Προσωρινά υποτίθεται…

Ο λόγος στον κ. Καχριμάνη…
Κατά το πρώτο διάστημα, αυτό της δοκιμαστικής λειτουργίας (που θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου σε 1-1,5 μήνα) του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), στο Ελευθεροχώρι, την ευθύνη λειτουργίας θα την έχει η Περιφέρεια Ηπείρου και όχι οι δήμαρχοι.
Έτσι ο λόγος φεύγει από τους δημάρχους και τους ΦΟΔΣΑ και πέφτει στον κ. Καχριμάνη.
Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων. Έχουν κληθεί όλοι οι δήμαρχοι του Νομού και κεντρικό θέμα έχει τον συντονισμό για την δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου αλλά και αποτίμηση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι δήμαρχοι τι θα κάνουν στην περίπτωση που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης τους πει τελικά ότι πρέπει να έρθουν στα Γιάννενα τα σκουπίδια της Κέρκυρας επειδή ενδεχομένως οι Κερκυραίοι (ίσως και το υπουργείο) θα πληρώσουν καλά και έτσι θα γλιτώσουν χρήματα οι δήμαρχοι εδώ;;;
Θα δουν το τυρί και όχι τη φάκα;;;
Θα το προτείνει αυτό τελικά ο κ. Καχριμάνης, θα συμφωνήσει να έρθουν εδώ τα σκουπίδια της Κέρκυρας;;;
Μένει να φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες…

Και τα σκουπίδια της Κέρκυρας, αλλά και τα υπολείμματα;;;
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ1 «Η δική μας πρόταση την οποία γνωρίζει ο Δήμαρχος Κέρκυρας είναι να ανακοινωθεί στην Κέρκυρα και να συμφωνηθεί άμεσα η περιοχή όπου θα γίνει ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής. Διότι, δέσμευσή μας είναι ότι η Λευκίμμη θα λειτουργήσει μεταβατικά, μόνο με υπολείμματα, για τρία χρόνια, ώστε να γίνει σε άλλο σημείο ένας νέος υποδειγματικός χώρος υγειονομικής ταφής, ενώ η κοινωνία θα δώσει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή».
Δηλαδή η Λευκίμμη από ΧΥΤΑ θα γίνει για 3 χρόνια ΧΥΤΥ. Συνεπώς κάπου, κάποτε στο νησί –άγνωστο πότε- θα βρούμε σημείο για να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ…

Όμως αυτός ξέρει…
Ασφαλώς ο υπουργός γνωρίζει ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στα Γιάννενα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε 1-1,5 μήνα μπορεί να “υποδεχτεί” τα σκουπίδια της Κέρκυρας.
  • Όμως τα υπολείμματα πρέπει κατά τη σύμβαση να επιστραφούν, να τα πάρει πίσω αυτός που παραδίδει τα απορρίμματα. Δεν τα κρατάει το εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)!!!
Και αφού στην Κέρκυρα δεν υπάρχει ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ (για να πάνε τα υπολείμματα) το ερώτημα που μπαίνει είναι:
  • Θα δεχθεί άραγε και θα συμφωνήσει σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπ. Κωνσταντόπουλος και οι δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων να πάνε στο Ελληνικό τα υπολείμματα της Κέρκυρας;;; Θα υποκύψουν άραγε σε πιθανή πίεση που θα τους ασκήσει ο κ. Καχριμάνης, εάν βέβαια συμφωνήσει να έρθουν Γιάννενα;;;
Ίδωμεν…

Οι δηλώσεις του Σ. Φάμελου στη START TV
"Η Λευκίμμη αντί για ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει για ένα μικρό διάστημα ως Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων. Και στο νησί θα βρούμε σημείο για να κατασκευαστεί νέος ΧΥΤΑ..."!!!
Άρα σε ποιο εργοστάσιο θα πάνε τα σκουπίδια της Κέρκυρας;;;;