Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική έκθεση φωτογραφικού υλικού

Η έκθεση «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Konzentrationslager Auschwitz» παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο τις σημαντικότερες φάσεις της λειτουργίας του KL Auschwitz, τις ρίζες του ναζιστικού κινήματος καθώς και στοιχεία για την γερμανική πολιτική του τρόμου στην κατεχόμενη Πολωνία.
Η ομάδα ιστορικών από το Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου ετοίμασε την έκθεση και σε συνεργασία με την Πρεσβεία Πολωνίας στην Αθήνα έγινε η...
μετάφραση των κειμένων και η εκτύπωση των πινακίδων.
Η έκθεση έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Καλάβρυτα. Ο τέταρτος σταθμός της είναι η πόλη των Ιωαννίνων, η οποία επίσης θρήνησε πολλά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.Η έκθεση αποτελείται από 31 πινακίδες τοποθετημένες χρονολογικά και θεματικά.
Οι βασικοί άξονες αφορούν την εξόντωση των Εβραίων στο KL Auschwitz, το πολιτικό πλαίσιο και το ξεκίνημα της λειτουργίας του στρατοπέδου, τους πολλαπλούς τρόπους εξόντωσης των κρατουμένων, τις συνθήκες διαβίωσης, την τρομοκρατία και την πείνα, τις μορφές αντίστασης και βοήθειας προς τους κρατούμενους από το έξω κόσμο, τα ιατρικά πειράματα και την αποκάλυψη των εγκλημάτων. Οι ξεχωριστές πινακίδες παρουσιάζουν συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, όπως οι σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι Ρομά, οι γυναίκες και τα παιδιά. Η πινακίδα 14 περιέχει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την μεταφορά στο KL Auschwitz σχεδόν 55.000 Ελλήνων πολιτών εβραϊκής καταγωγής. Στο Ολοκαύτωμα έχασε την ζωή του περίπου το 97% των Εβραίων κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης και περίπου το 82% όλων των Εβραίων κατοίκων της Ελλάδας.
Ο σκοπός της έκθεσης είναι η διατήρηση της μνήμης για τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και η προειδοποίηση των νέων γενεών ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ | Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018. 6.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 22/10/2018 - 8/11/2018
Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή:10:00- 13:00 & 18:00-21:00