Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ανοιχτές προοπτικές στην παραδοσιακή κτηνοτροφία

Τα πλεονεκτήματα και οι καλές πρακτικές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην Γαλλία, μπορούν να αποτελέσουν τη μαγιά για αντίστοιχες εφαρμογές και στην Ελλάδα.
H μετακινούμενη κτηνοτροφία μπορεί να στενάζει από τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής κρίσης στη χώρα, όμως όχι μόνο αντέχει, αλλά καλείται να αξιοποιήσει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πρόκειται όμως για έναν τομέα της κτηνοτροφίας...
που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και την Ήπειρο, αλλά θεωρείται παραδοσιακός σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, η πρωτοβουλία του Κέντρου Ζωικών και Φυτικών Πόρων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του προγράμματος Erasmus, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή μίας ομάδας μετακινούμενων κτηνοτρόφων από την Ήπειρο στη Γαλλία, που θεωρείται το προπύργιο της ευρωπαϊκής μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
Οι πρακτικές είναι ίδιες όπως και πολλά από τα προβλήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κοινά, όπως είναι η διαχείριση βοσκοτόπων και τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Από την άλλη όμως, η μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Γαλλία διαθέτει απεριόριστα πλεονεκτήματα που ξεκινούν από την στήριξη της Πολιτείας με υπερσύγχρονους οδικούς άξονες που φτάνουν σε υψόμετρο 2000 μέτρων, και την ενίσχυση στις υποδομές σταβλισμού των κοπαδιών.
Όπως ανέφερε ο Δημ. Παππάς προϊστάμενος του Κέντρου στα Ιωάννινα, υπάρχουν και άλλες διαφορές που σχετίζονται με την αξιοποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
«Οι κτηνοτρόφοι παράγουν, επεξεργάζονται, τυροκομούν, συσκευάζουν και προωθούν στον καταναλωτή τα προϊόντα τους, χωρίς μεσάζοντες. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν υψηλές τιμές για προϊόντα που δεν είναι ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών από τα δικά μας», τόνισε ο κ. Παππάς.
Από την πλευρά του ο Γ. Δεκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου υποστήριξε, ότι είναι ενθαρρυντικό από τη μία το ενδιαφέρον νέων παιδιών στην μετακινούμενη κτηνοτροφία, να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας αυτός στην Ευρώπη, αλλά επέμεινε στο ότι η προσπάθεια χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας, για να αποφέρει καρπούς.
πηγή: epirusonline