Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αρνείται επί 7 χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου τη συνδρομή της στη “Σχεδία”!!! (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας)

«Είναι δικαίωμα της Περιφερειακής Αρχής να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και να αποσύρει τον εκπρόσωπό της στη “Σχεδία”»
Κατηγορηματικά αρνείται ο κ. Καχριμάνης να καταβάλλει τη συνδρομή της η Περιφέρεια Ηπείρου στη “Σχεδία”, ένα κέντρο που πραγματικά προσφέρει στον τόπο πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες. 
Τη “Σχεδία” απαρτίζουν οι φορείς: Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Μητρόπολη Ιωαννίνων, Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Οικονομικό Επιμελητήριο, Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, με...
στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις και προβληματικές συμπεριφορές. 
Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης δέχεται χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών (όχι αλκοόλ), μετά από εκούσια προσέλευση για θεραπεία. Παρέχει, επίσης, μεταθεραπευτική στήριξη για την αποφυγή της υποτροπής και τη λειτουργική ενσωμάτωση των απεξαρτημένων στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς και βοήθεια στις οικογένειες των χρηστών στα πλαίσια υποστηρικτικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μπούρχα που δημοσιεύεται στο pbnews, μια διαφορά 242.000 ευρώ χωρίζει την Περιφέρεια Ηπείρου από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία».
Η διαφορά αυτή που άρχισε να χωρίζει τις δύο πλευρές από το 2011 και μετά, προκύπτει από την άρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να καταβάλλει την ετήσια οικονομική εισφορά της προς την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Η ετήσια «συνδρομή» της Περιφέρειας προς τη «Σχεδία» ανέρχεται στα 34.000 ευρώ περίπου. Τελευταία χρονιά που η Περιφέρεια εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση, ήταν το 2011.

►Έκτοτε, σε αλλεπάλληλες έγγραφες και επίσημες οχλήσεις του προέδρου της «Σχεδίας» Στέφανου Τζιμογιάννη προς την Περιφέρεια, με τελευταία εκείνη την επιστολή του προέδρου, το 2015, η απάντηση της Περιφέρειας έκανε ουσιαστικά επίκληση των οικονομικών δυσχερειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη, των περικομμένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), στους οποίους αναφέρονται οι απαντητικές επιστολές του κ. Αλ. Καχριμάνη.
Τρία χρόνια μετά την τελευταία απαντητική επιστολή, ο πρόεδρος της «Σχεδίας» ενημέρωσε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σημαντική εκκρεμότητα, καθιστώντας και αυτές υπεύθυνες πολιτικά για την οφειλή.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» έθεσε το θέμα.
Ο Περιφερειάρχης προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση και ο πρόεδρος του σώματος έκανε το παν για να μη δοθεί έκταση στη συζήτηση, αρνούμενος ουσιαστικά και το λόγο στον πρόεδρο της «Σχεδία».
Η υπόσχεση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στ. Παργανά, ήταν πως το θέμα θα συζητηθεί ενδελεχώς στην συζήτηση έγκρισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2019. Τώρα, το κατά πόσο θα χωρέσει ένα τέτοιο ειδικό ζήτημα, σε μια άκρως πολιτική και μακρά συζήτηση όπως είναι αυτή του προϋπολογισμού, είναι ένα θέμα… Αν ωστόσο, ο κ. Παργανάς αθετήσει την υπόσχεσή του, θα είναι υπόλογος.

Η απάντηση Καχριμάνη
Ποια ήταν η απάντηση Καχριμάνη τη Δευτέρα; Ότι όπως και για τις δαπάνες για το ΚΕΘΕΑ που παλιότερα «μπλόκαρε» το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Ø  Αν όντως όμως, συμβαίνει αυτό, γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου από το 2011 και μετά, εξακολουθεί να συμμετέχει στην πολυμερή προγραμματική σύμβαση της «Σχεδίας» και δεν αποσύρεται;
Ø  Όπως επίσης, γιατί η Περιφέρεια διατηρεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Σχεδίας» τον εκπρόσωπο που όρισε το 2014, γιατρό Γιάννη Γιαννακάκη;

Να δούμε όμως, τι λέει ο «Καλλικράτης» τον οποίο επικαλέστηκε προχθές ο Αλ. Καχριμάνης για τη συμμετοχή των Περιφερειών σε αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Στο Άρθρο 196 του Νόμου 3852/2010 («Καλλικράτης») αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση των αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκτός εάν προβλέπεται η επιχορήγηση τέτοιων εταιρειών από ειδική νομοθετική διάταξη.
Οι ετήσιες εισφορές, τις οποίες οι περιφέρειες υποχρεούνται να καταβάλλουν ως εταίροι, σύμφωνα με το καταστατικό τους, σε αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν, δεν θεωρούνται επιχορήγηση.
Οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί ή καταβάλλεται από περιφέρεια, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην καταβολή της ετήσιας εισφοράς προς τις ανωτέρω εταιρίες, δεν συνιστά επιχορήγηση και η καταβολή του είναι νόμιμη.»

Αν δεν είναι σε γνώση των νομικών της Περιφέρειας το συγκεκριμένο άρθρο του «Καλλικράτη» είναι καλό να το μάθουν, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα τεθεί το θέμα της «Σχεδίας» να δώσουν πειστικότερες απαντήσεις.

Διαφορετικά είναι δικαίωμα της Περιφερειακής Αρχής να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο του πρώην Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και να αποσύρει τον εκπρόσωπό της στη «Σχεδία».
Σημειώνεται εδώ πως οι οργανισμοί αυτοί χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και από κάποιους από τους συμμετέχοντες φορείς.