Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Συμμετοχή της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας & Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο έργο Harmonic

Η Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στο έργο HarmonicSS διάρκειας 3,5 ετών με συντονιστή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (https://en.uoa.gr/) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο...
πλαίσιο της σύμβασης επιχορήγησης με αριθμό 731944 και από την Ελβετική Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας SERI βάσει συμφωνίας επιχορήγησης 16.0210.
Το Ερευνητικό έργο HarmonicSS στοχεύει στην δημιουργία ενός Διεθνούς Δικτύου εταίρων και κοορτών ασθενών για την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών στο σύνδρομο Σιόγκρεν (αγγ. Sjögren). Μέσω της συνεργασίας των εταίρων η δημιουργία και η διατήρηση μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας βασισμένη σε ανοιχτά πρότυπα και εργαλεία θα επιτρέψουν την ασφαλή αποθήκευση, τη διαχείριση, την ανάλυση, τον έλεγχο πρόσβασης και την ελεγχόμενη ανταλλαγή πληροφοριών σε πολλαπλά επίπεδα μαζί με αναλυτικές μεθόδους για τη σύγκριση αποτελεσμάτων σε διαφορετικά κλινικά κέντρα. Το σύνδρομο Sjögren ή αυτοάνοση επιθηλιΐτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, που προσβάλει κατεξοχήν τους εξωκρινείς αδένες. Η κύρια κλινική έκφραση του συνδρόμου είναι η ξηροστομία και η ξηροφθαλμία. Το σύνδρομο Sjögren είναι νόσος κυρίως των γυναικών, δεδομένου ότι προσβάλλει εννέα γυναίκες προς έναν άντρα.
Η γενική ιδέα γύρω από το ερευνητικό έργο HarmonicSS (http://www.harmonicss.eu)το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριου του 2017, είναι η ενοποίηση πλήρως χαρακτηρισμένων περιφερειακών, εθνικών και διεθνών κοορτών από ασθενείς με σύνδρομο Sjögren συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών οι οποίοι συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα αναλυθούν ηθικά, νομικά και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με την σημασιολογική σύνδεση των κλινικών δεδομένων από διαφορετικές χώρες και την εναρμόνιση – ενοποίηση αυτών με χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και ευφυών υπολογιστικών μεθόδων. Επιπλέον, τεχνολογίες εξόρυξης δεδομένων και άλλων αναλύσεων θα μελετηθούν και θα χρησιμοποιηθούν με απώτερο στόχο την μελέτη και αντιμετώπιση μη αναγνωρισμένων ιατρικών αναγκών σχετικών με την ασθένεια.
.