Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Καχριμάνης 6 χρόνια πριν: Να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η «Δωδώνη», αρκεί ο αγοραστής της να είναι… Βλάχος – Καχριμάνης τώρα: "Όσοι πήραν φόρα και ρίχνουν τις τιμές δεν σέβονται τους Ηπειρώτες.."

Τότε: «Πρότεινε ως πρώτη εναλλακτική να πουληθεί η εταιρία στον “Όλυμπο”, ο οποίος είναι συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη»
Τώρα«Προειδοποιητικές βολές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτομικών και έσπευσε να ρίξει και άλλο τις τιμές προς τους παραγωγούς»

Όπως λέει το λαϊκό άσμα «Αχ πως αλλάζουν οι καιροί, πότε από δω, πότε από ΄κει…».
Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από τη συζήτηση στο Περιφερειακό …
«Προειδοποιητικές βολές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου προς βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτομικών και έσπευσε…
φγφφγ...


Συμβούλιο Ηπείρου, περί ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ανάμεσα σε πολλά άλλα για τον αγοραστή της ΔΩΔΩΝΗΣ, «πρότεινε ως πρώτη εναλλακτική να πουληθεί η εταιρία στον “Όλυμπο”, ο οποίος είναι συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη» και η δεύτερη εναλλακτική πρόταση, όπως πάντα αναφέρει η εφημερίδα: «όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο κ. Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο "…είναι ο αγοραστής να είναι… Βλάχος"».

Έχει αξία να θυμηθούμε τι είχε λεχθεί τότε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Τσαντίκου στον  ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ:

«Στον ιδιώτη της… αρεσκείας μας
Μια μεγάλη μέρα ήταν η χθεσινή για τη «Δωδώνη», μέρα κατά την οποία εκφράστηκαν με διάφορους τρόπους, οι διαφωνίες με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, όπως αυτή δρομολογείται. Αυτό, δεν σημαίνει ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε όλα.
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για παράδειγμα και όπως φαίνεται, η ΝΔ της Ηπείρου δεν έχουν πρόβλημα να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η «Δωδώνη», αρκεί ο αγοραστής της να είναι Ηπειρώτης.
Η δεύτερη εναλλακτική, όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο κ. Καχριμάνης στο χθεσινό έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, είναι ο αγοραστής να είναι… Βλάχος, μιας και πρότεινε ως πρώτη εναλλακτική να πουληθεί η εταιρία στον «Όλυμπο», ο οποίος είναι συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη.
Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης έχει κάνει και κάποιες επαφές, μια και όπως είπε, είδε έναν από τους  αδερφούς Σαράντη στο Μέτσοβο το περασμένο σαββατοκύριακο σε ένα γάμο που έγινε στην κωμόπολη.
Ο κ. Καχριμάνης επιτέθηκε με κάθε τρόπο εναντίον των συνεταιριστικών ενώσεων, λέγοντας μάλιστα ότι τη «Δωδώνη» θα πρέπει να την πάρει μόνος του ο «Βίκος» εξαγοράζοντας και τις μετοχές των ενώσεων.
Με τις απόψεις του συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ  στην Άρτα Γιώργος Στύλιος, ο οποίος δήλωσε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και υπέρ της διατήρησης του ηπειρώτικου χαρακτήρα της «Δωδώνης».
Εν ολίγοις, το κομμάτι της ΝΔ μίλησε για ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» αλλά σε εταιρία της… αρεσκείας των Ηπειρωτών.  Δεν έλειψαν και οι υπαινιγμοί και οι βολές μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων του συμβουλίου, καθώς ο μεν κ. Καχριμάνης είπε μεταξύ άλλων ότι «στηρίζω την πρόταση Σεπετά για τη ‘Δωδώνη’ παρότι λένε ότι κάνω πλάτες στον κ. Αργύρη». 
Τελικά, κατά πλειοψηφία το συμβούλιο αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός πρέπει «να επανεξεταστεί σε νέα βάση» και αν συνεχιστεί, ουσιαστικά ζητάει να ξαναμπούν οι ΕΑΣ και ο «Βίκος» στη διεκδίκηση και σίγουρα, να εξασφαλιστεί ο «ηπειρώτικος χαρακτήρας» της εταιρίας.
Στην απόφαση «κλείνει το μάτι» στην «Όλυμπος Τυράς» καθώς δηλώνει τη διαφωνία του με την πώληση στη Lactalis ή τη Simos foods και ζητάει από τη διοίκηση της «Δωδώνης» να εξοφλήσει τους παραγωγούς.

«Όχι» από… εταίρους
Απέναντί τους όμως, βρήκαν και τους δύο εταίρους τους στην κυβέρνηση, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΔΗΜΑΡ. Ο βουλευτής Ιωαννίνων μάλιστα, Μιχάλης Κασσής, προειδοποίησε ότι «θα πάρει πίσω την ψήφο» που έδωσε στην κυβέρνηση αν προχωρήσουν «με αυτό τον τρόπο οι αποκρατικοποιήσεις», κατηγόρησε τον περιφερειάρχη «γιατί δεν μίλησε με τον πρωθυπουργό»  για την έκβαση του διαγωνισμού, ενώ άφησε αιχμές και για το κόμμα του λέγοντας ότι «με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ πουλήθηκε σε δύο βράδια η ΑΤΕ».  Κατά του διαγωνισμού, όπως εξελίσσεται, τάχθηκε και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ. Στην πρώτη τοποθέτηση τοπικών στελεχών της για το θέμα, η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει το διαγωνισμό «πάσχοντα» και δια στόματος του Γιώργου Ζάψα, ο οποίος μίλησε τόσο το πρωί στη συγκέντρωση των παραγωγών, όσο και το μεσημέρι στο περιφερειακό συμβούλιο, τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να κηρυχθεί άγονη και όχι να ακυρωθεί, γιατί αλλιώς θα αναγκαστεί το κράτος να πληρώσει ρήτρες. Η ΔΗΜΑΡ Ιωαννίνων χαρακτηρίζει την ανάμειξη του «Βίκου» ως διέξοδο, «όχι απολύτως συμβατή με τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας». Το κόμμα μιλάει για «επανατοποθέτηση όλων όσων έχουν την ευθύνη σε διαχειριστικό και πολιτικό επίπεδο για την οριστική τύχη της γαλακτοβιομηχανίας μας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τοποθετήθηκαν και οι τρεις ηπειρώτες βουλευτές. Η Όλγα Γεροβασίλη από την Άρτα είπε μεταξύ άλλων ότι ουσιαστικά, λέξεις όπως η ιδιωτικοποίηση έχουν αντικατασταθεί με άλλες για επικοινωνιακούς λόγους μόνο, ενώ ο Κώστας Μπάρκας από την Πρέβεζα, είπε πως η γαλακτοβιομηχανία θα πρέπει να περάσει στους  παραγωγούς. Ο Χρήστος Μαντάς, ενημέρωσε (όπως και νωρίτερα το πρωί στο εργοστάσιο) για τις άμεσες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καλώντας και άλλα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση για σύγκληση των σχετικών επιτροπών στη Βουλή όπου θα μιλήσουν για το θέμα οι αρμόδιοι υπουργοί και τονίζοντας την αντίθεση του κόμματος στην πώληση της εταιρίας.

Οι τοποθετήσεις
Η συνεδρίαση καθαυτή όμως, προκλήθηκε από το αίτημα της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Εκ μέρους της πρώτης μίλησε ο σύμβουλος Κώστας Μπόβολος, ο οποίος κατέθεσε διπλή πρόταση: ή να περάσουν οι μετοχές της ΑΤΕ στους συνεταιρισμούς στην ονομαστική τους αξία, όπως προβλέπει και το καταστατικό της εταιρίας ή να επαναληφθεί αργότερα ο διαγωνισμός με άλλους αξιολογητές και πιο συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια. Ο κ. Αργύρης σε δευτερολογία του, πρότεινε να αντικατασταθεί και η διοίκηση της «Δωδώνης» ώστε να «τρέξει» άμεσα την επιχείρηση, η οποία ελλείψει κεφαλαίων ουσιαστικά υπολειτουργεί. Πρότεινε μάλιστα να τεθεί επικεφαλής ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ως ένδειξη «κοινού μετώπου» από την Ήπειρο. Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κωτσαντής στην εισήγησή του κατηγόρησε τους κυβερνητικούς παράγοντες και κόμματα ότι είναι «συνυπεύθυνοι για το ξεπούλημα» και πρότεινε τη δημιουργία «μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης». Ο Γιάννης Παπαδημητρίου του «ΑΥΡΙΟ» μίλησε εναντίον του διαγωνισμού, ζήτησε ακύρωσή του και πρόσθεσε ότι τη γαλακτοβιομηχανία πρέπει να πάρει συνεταιριστικό σχήμα, με κρατική και πολιτική στήριξη. Είπε ακόμα ότι «δεν περιμένουμε τη δημιουργία σοσιαλιστικών νησίδων, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι και ο σοσιαλισμός δεν έρχεται στη δευτέρα παρουσία», για να τονίσει την ανάγκη του συγκεκριμένου βήματος. Ο Νίκος Ζήκος  της ΑΡΠΗ, στήριξε ολοκληρωτικά την πρόταση των παραγωγών, για ανάληψη της βιομηχανίας από τους ίδιους με συνεταιρισμό δηλαδή και κατηγόρησε τους κ.κ. Καχριμάνη και Αργύρη ότι «κάνουν μυστικές συναντήσεις». Είπε ακόμα στον κ. Καχριμάνη «να πάτε στη ΒΙΠΕ να δείτε την ιδιωτική πρωτοβουλία, να δείτε αν πληρώνει κανείς».

Ανυποχώρητοι οι κτηνοτρόφοι
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ανοιχτή και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από εκεί οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ετοιμάζουν μέσα στις επόμενες μέρες και τη θεσμική τους παρέμβαση με τη διεύρυνση, καταστατική και γεωγραφική, του πρωτοβάθμιου Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών-Εισκομιστών γάλακτος. Με αυτό το σχήμα επιθυμούν να αναλάβουν τις τύχες της «Δωδώνης», ενώ με ψήφισμά τους στη χθεσινή, πρωινή συγκέντρωση στο εργοστάσιο, ζητάνε επίσης να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, να λειτουργήσει άμεσα με νέα διοίκηση η εταιρία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και να «τρέξει» παραγγελίες και παραγωγή . Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση, ακόμα και καταλαμβάνοντας το εργοστάσιο. Ο εκπρόσωπος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας, είπε, τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στο συμβούλιο αργότερα, ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους κτηνοτρόφους, μια και οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί.»

Δείτε το ρεπορτάζ (Σεπτέμβριος 2012) του ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ  

να ρίξει και άλλο τις τιμές προς τους παραγωγούς.
Ο Περιφερειάρχης δεν την κατονόμασε ωστόσο για τον κτηνοτροφικό κόσμο αποτελεί "κοινό μυστικό". Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι σοβαρά με μεγαλύτερο αυτό το διάστημα τις τιμές στο γάλα οι οποίες κατρακυλούν. Αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να απειλούνται με αφανισμό..
Ο Περιφερειάρχης με αφορμή την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και τον καθορισμό της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος, τόνισε ότι οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες πρέπει να δείξουν σεβασμό προς τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει τουλάχιστον και φέτος να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και να μην τις μειώσουν.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της “ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”, τα οποία του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδος γίνεται όργιο εδώ και δύο χρόνια με εισαγόμενο γάλα. Εγώ ζητάω από τους δικούς μας να διατηρήσουν τις περσινές τιμές. Κι αν κάποιος πήρε φόρα να ανακοινώσει άλλες τιμές δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ηπειρώτες”.»
Δείτε το σημερινό ρεπορτάζ του epiruspost.gr ΚΛΙΚ ΕΔΩ